שתף קטע נבחר

לא רק לפגים: איך מסייעת שיטת הקנגורו בהרגעת תינוקות

היא מאריכה ומשפרת את שינת התינוק, מסייעת להנקה איכותית וארוכה יותר ומפחיתה את הסיכון לדיכאון אחרי לידה. שיטת הקנגורו, שיטת טיפול במגע עור בעור שמיושמת אצל פגים, נמצאה כמשפיעה לטובה גם על תינוקות שנולדו בזמן. כך תיישמו אותה

מחקרים רבים נעשו בעבר על שיטת הטיפול דרך מגע העור של ההורה עם עור התינוק, skin to skin,  או בשמה המוכר "טיפול אמא קנגורו" (KMC). המונח kangaroo mother care מתייחס לטיפול כמעט רציף של האם (או של האב) וכולל מספר מרכיבים, כגון מגע עור בעור, הנקה בלעדית, תמיכה בקשר עם התינוק ועוד. השיטה, שפותחה במקור בבוגוטה, קולומביה בשנת 1978 בתגובה למחסור באינקובאטורים לפגים, הוכחה כבעלת השפעה חיובית רבה על תחומים שונים בחיי התינוק, לטווח הקצר והארוך.

 

כבר ביקרתם בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד על שינת תינוקות בערוץ הורים :

שינה עם ההורים: הרגל מסוכן או הכרח לתינוק?

זה עובד: תנו לתינוק לבכות עד שהוא נרדם

כך תרגיעו תינוק בוכה ב-60 שניות

 

כיום השיטה מיושמת בעיקר בפגיות, לאחר שהוכח כי היא מעלה את מדדי הפגים. אך מחקר חדש שפורסם לאחרונה ב-בCochrane library הוכיח כי ישנה יותר מדרך אחת יעילה ליישם את "טיפול הקנגורו", וכי ההשפעה היא חסרת תקדים לא רק בטיפול בפגים אלא גם בטיפול בתינוקות שנולדו במועד וכי היא רחבה הרבה יותר ממה שהיה מקובל לחשוב.

 

השיטה: משפרת את איכות השינה ומפחיתה בכי

המחקר סקר 34 מחקרים אקראיים, שכללו 2177 אמהות ותינוקותיהם, מ-18 מדינות מפותחות ומתפתחות ברחבי העולם, וביניהן גם ישראל. במחקר נבדקו שלושה סוגים שונים של התערבות מסוג skin to skin כאשר כל סוג נבדל ביישום שיטת הטיפול מרגע הלידה: האחת נעשית ברגע הלידה, השנייה מתרכזת בשעה הראשונה לאחר הלידה והשלישית ב-24 השעות הראשונות לאחר הלידה. שלושת סוגי ההתערבות נבדקו בהשוואה לתינוקות שהופרדו מאימם מיד לאחר הלידה.

 

תוצאות המחקר, הן בתינוקות פגים והן בתינוקות שנולדו במועד, העידו על יעילות גורפת של שיטה הקנגורו על שלושת סוגי). נמצא שיפור במדדים הפיזיולוגיים של התינוקות ובכמה אספקטים שונים וחשובים נוספים:

השיטה תורמת לוויסות קצב הלב והנשימה, ובכך משפרת את רמת החמצון למוח ומפחיתה אירועים של דום נשימה ודופק איטי, אשר שכיחים יתר בתינוקות פגים.

מייצבת את טמפרטורת הגוף ושומרת על מאזן אנרגיה תקין יותר של התינוק.

יוצרת אפקט של שיכוך כאבים.

מאריכה את זמן שינה ומשפרת את איכותה (שינה שקטה), מה שעשוי לסייע להתפתחות מוחו של התינוק ולצמיחתו התקינה.

משפרת את איכות ההנקה ומובילה לכך שתקופת ההנקה תהיה ארוכה יותר.

תינוקות אשר טופלו בשיטת הקנגורו גדלים מהר יותר ומשתחררים מוקדם יחסית מבית החולים.

נמצא כי השיטה משפיעה גם על האם. היא מפחיתה את הסיכויים למתח לאחר הריון או דיכאון אחרי לידה.

בקרב תינוקות בני שישה חודשים אשר טופלו בשיטה נמצאו אחוזים גבוהים יותר של ערנות מוגברת ובכי מועט יותר.

 

הורים אשר מבקשים ליישם את שיטת הקנגורו בעצמם, יכולים לעשות זאת בקלות כאשר כל זוג הורים יכולים לבחור את סוג ההתערבות המתאים לו:

 

1. מיד לאחר הלידה

סוג אחד של התערבות מסוג skin to skin כוללת הנחת התינוק על חזה האם החל מהדקה הראשונה לאחר הלידה ועד השעה הראשונה. במהלך הזמן בו מונח התינוק על ההורה מעוכבות כל הפעילויות הרפואיות האחרות. התינוק עירום, מכוסה בשמיכה וחובש כובע, וזאת על מנת למנוע איבוד חום.

 

2. בשעה הראשונה לאחר הלידה

הסוג השני מתרכז בשעה הראשונה לאחר הלידה עצמה. כ-30 עד 40 דקות לאחר הלידה מונח התינוק העירום על בטנו על גופה של האם, עם או בלי כובע. יש להניח שמיכה על גבו של התינוק על מנת למנוע איבוד חום.

 

3. עד יממה לאחר הלידה

סוג שלישי של התערבות skin to skin יכול להתחיל בכל עת בין הלידה עצמה ועד 24 שעות אחריה. התינוק העירום (עם או בלי חיתול וכובע) מונח בתוך בגדיו של ההורה, כך שרק ראשו חשוף. הדרך לשמור על חום גופו של התינוק עשויה להשתנות. עיקר השיטה מתרכז במגע עור האם ועור התינוק, בעוד שעור התינוק חם ויבש.

 

חשוב לשים לב:

ההורה הנבחר (האם או האב) מתיישב בנוחות בכורסה מתאימה, לבוש בבגדים רפויים עם חזית פתוחה המאפשרת חזה חשוף.

 

בזמן הנחת התינוק בעדינות בין השדיים של האם או על חזה האב, חשוב לוודא שהצינורות השונים (אם קיימים במקרה של פגים)

חופשיים לנוע ואינם מאיימים על תנועות התינוק וכן על בטיחותו.

 

יש לוודא כי ראשו של התינוק מופנה לצד אחד ושגופו נמצא ב"בתנוחת צפרדע", עם הידיים והרגליים מקופלות.

 

יש לציין כי ניתן ליישם את השיטה גם לאחר מכן, כשהתינוק גדול יותר, אך החשיבות העיקרית שהוכחה היא בשלושת המקרים הללו. בנוסף חשוב להדגיש כי שיטת הקנגורו מתבססת על המגע בין עור התינוק לעור אימו, ולכן ישנה חשיבות גבוהה לשמירה על עור התינוק. מקרים של פריחה, גירוי, צריבה וגרד אינם מאפשרים לתינוק להתמסר למגע לו הוא זקוק. לכן חשוב להקפיד לשמור ולמנוע מצבים שכאלה.

 

ד"ר הדס אבני, מומחית לרפואת ילדים ויועצת למותג בפנטן, משחה למניעה וטיפול בתפרחת חיתולים מבית באייר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיטת הקנגרו. מרגע הלידה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים