שתף קטע נבחר

שינה עם ההורים: הרגל מסוכן או הכרח לתינוק?

מות תינוקת במיטת הוריה השבוע הציף מחדש דילמה: לאפשר לילדים לישון במיטה הזוגית? הורים שבחרו בלינה משותפת מודים ב"ידיעות אחרונות" שיש חשש, אך היתרונות גוברים: "אנחנו היצור היחיד בטבע שמעביר את הגור לחדר אחר"

מדובר בסיוט של כל הורה. אנחנו מנסים לתת להם הכל, לעשות את הדבר הכי נכון בשבילם. לחבק, להאכיל, ללטף, ובעיקר לשמור עליהם מכל רע. ובכל זאת, לפעמים קורה אסון.

 

זמן קצר לאחר פרסום דבר מותה הטרגי של התינוקת שנחנקה בסוף השבוע במיטת הוריה, התמלאה הרשת בדיונים סוערים על הסכנות שבהלנת תינוקות במיטת ההורים, ולא מעט הורים שדוגלים בלינה משפחתית הורידו פרופיל והעדיפו לא להתראיין. ובכל זאת, הם קיימים.

 

 

איך לגרום לתינוק לישון טוב יותר?

 

"יש המון הורים שבאופן רשמי יש להם עריסת תינוק בחדר ההורים, אבל בפועל התינוק ישן איתם במיטה, בטח אם הוא יונק‭,"‬ אומרת ת‭,'‬ אם לבת שש ובן שלוש מהמרכז שמעידה כי שניהם ישנו במיטתה כתינוקות. "לא כולם יספרו לך את זה, אבל זה כמעט בלתי נמנע. העייפות מכריעה - כמה פעמים את לוקחת התינוק להנקה ונרדמת איתו?

 

"דווקא בגלל זה חשוב מאוד שידעו מה הנחיות הבטיחות ללינה משותפת, למשל שלא מכסים תינוק בשמיכת פוך של ההורים והמלצות נוספות. אבל היות שבישראל הפכו את זה לאיסור מוחלט - לרוב ההורים פשוט אין את המידע הזה".

זהר כרמי, דולה ומכשירה דולות במכללת "בייבי לינק" ברעננה, לא מתלבטת. "אני דוגלת בגישה שאין להפריד בין אם לתינוקה‭,"‬ היא אומרת. "אנחנו היצור היחידי בטבע שמעביר את הגור שלו לחדר אחר. בפועל, המון אנשים בארץ ובעולם ישנים עם התינוקות שלהם. חשוב רק לעשות זאת על פי ההנחיות, כלומר לשמור על הבטיחות, והמקרה הבאמת מצער שקרה עכשיו בנתניה רק מחזק את זה.

 

"אני לא מכירה מחקרים נגד לינה משותפת של הורים עם התינוקות שלהם - להפך, בשנים האחרונות רק מעודדים לכיוון הזה, וגם אין ארגון עולמי רציני שאסר על התופעה. העניין הוא שאנשים יכירו את הנחיות הבטיחות.

 

"באנגליה, למשל, אין דבר כזה תינוקייה. התינוק צמוד לאמו מרגע היוולדו, וכשהם יוצאים יחד הביתה, מגיעה אליהם מישהי הביתה להדרכה צמודה בכל הקשור לטיפול בתינוק - כולל הנקה ולינה משותפת. לדעתי צריך לאמץ את הגישה הזו גם אצלנו‭."‬

 

"אנחנו היצור היחידי בטבע שמעביר את הגור שלו לחדר אחר" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"אנחנו היצור היחידי בטבע שמעביר את הגור שלו לחדר אחר"(צילום: shutterstock)

 

אבא ישן בסלון

מיכל, אמא לשתיים מהמרכז, עדיין חולקת מיטה עם בתה הבכורה בת השנתיים, "אבל זה לא קרה מגיל אפס‭,"‬ היא אומרת. בהתחלה היא ישנה בעריסה ליד המיטה שלנו, אבל ערב אחד, בגיל חצי שנה, היא בכתה בכי מצמרר, ולקחתי אותה אליי. היא נרגעה תוך כדי הנקה, ואז הנחתי אותה בינינו ומאז ועד היום היא ישנה איתנו‭."‬

 

לעומת זאת התינוקת בת החודשיים של מיכל ישנה בעריסה לצד המיטה. "מלחיץ אותי לישון עם תינוקת כל כך קטנה‭,"‬ היא מודה, "בגיל הזה הם כל כך זעירים. אבל אני מאמינה שלקראת גיל חצי שנה, במקביל למעבר טבעי, שאני מאמינה שיקרה, של הגדולה למיטה שלה, נעביר אלינו את הקטנה‭."‬

 

אפשר ששתיהן יישנו אתכם. 

"לא נראה לי, זה כבר קצת צפוף, ואני חושבת גם שכל ילד צריך לקבל את הפינוק והחום באופן אינדיווידואלי. אני מאוד מאמינה בשינה המשותפת, בהענקת הביטחון הזה לילדים, שאנחנו לצידם גם בלילה. אני בפירוש קושרת בין השינה איתנו לבין הביטחון של הבכורה שלי ולכן ברור גם שלא אנהל איתה מאבק מיותר כדי להעביר אותה בכוח למיטה משלה. אני אחכה שזה יבוא ממנה. האמת, נראה לי שאני אפילו אהיה עצובה כשזה יקרה".

 

וכשאת שומעת על התינוקת שנחנקה במיטת ההורים, זה לא מפחיד אותך? 

"תראי, זה מקרה נורא, אין שום דרך להקל בזה ראש. זו טרגדיה איומה. ובאמת עם פרסום הידיעה קיבלתי טלפון מבוהל מאמא שלי ששאלה אם לא הגיע הזמן להפסיק את המנהג הזה. אבל מבחינתנו אין סיבה להיכנס לפאניקה מיותרת ואנחנו מתכוונים להמשיך בלינה המשותפת.

 

"ברור שההורים חייבים לוודא שמיטת ההורים בטיחותית ובטוחה לשינה. אצלנו הילדה ישנה בינינו, ומסביבה כרית ההנקה שלי, שגם היא מגינה עליה‭."‬

 

גם מירל בבילאן מכפר יונה, אמא לזיו בן השנה, לא תיכננה את הלינה המשותפת. "הייתה לו מיטה ליד המיטה שלנו מהיום הראשון, אבל בפועל הוא ישן לידי רוב הזמן‭,"‬ היא מחייכת. "זה הכי מרגיע אותו, במיוחד לאחרונה, כשהוא סובל מכאבי שיניים ואוזניים. אני משכיבה אותו לידי, הוא נרגע, נרדם, ומתעורר רגוע ושמח‭."‬

 

אבל גם בבילאן מודה שהלינה המשותפת כרוכה בחששות, והיא מקפידה על כמה כללי ביטחון, שהעיקרי שבהם כרוך בשליחת בעלה, יעקב, למיטה אחרת. או בניסוחה: "ברגע שזיו עובר לישון לידי, בעלי עובר לישון בסלון‭."‬

 

מבאס. 

"לא, הסכמנו על זה מתוך דאגה לזיו. הרי הוא יכול חס וחלילה למחוץ אותו מתוך שינה בלי שנרגיש. מעבר לזה, המיטה שלנו גובלת במיטת התינוק, כך שהוא לא יכול להתגלגל וליפול, וליתר ביטחון אני תמיד מפזרת המון כריות על הרצפה סביב המיטה‭."‬

 

דבורה זהבי-כהן, אמא לבן 12 ולבת שש גילתה את הלינה המשותפת רק בלידת בתה השנייה, והתלהבה מזה כל כך, שהפכה את זה לקריירה והיום היא משמשת כיועצת שינה לתינוקות ואף מכשירה יועצות שינה אחרות.

 

"הבן הבכור שלנו ישן בעריסה בחדר שלנו עד גיל שמונה חודשים‭,"‬ היא מספרת, "אבל הקטנה, שהשנה עלתה לכיתה א‭,'‬ ישנה איתנו מהיום שהבאנו אותה הביתה מבית היולדות ונשארה איתנו עד גיל שנתיים וחצי. כאמא‭,"‬ היא מעידה, "אני בהחלט רואה הבדל בינה לבין אחיה, שישן במיטה משלו. היא יותר בטוחה בסביבה ויותר יודעת לעמוד על שלה ממנו‭."‬

 

"כמה פעמים את לוקחת התינוק להנקה ונרדמת איתו?" (צילום: ויז'ואול/פוטוס) (צילום: ויז'ואול/פוטוס)
"כמה פעמים את לוקחת התינוק להנקה ונרדמת איתו?"(צילום: ויז'ואול/פוטוס)

 

מפחית את החרדה של התינוק

כמו הורים רבים אחרים שבחרו בלינה משותפת, גם זהבי-כהן מזכירה את משנתו של ד"ר וויליאם סירס, חלוץ רעיון הלינה המשותפת ומחבר הספר "הורים גם בלילה‭,"‬ שהפך לתנ"ך של הורים רבים שחולקים מיטה עם הילדים.

 

"לפי הגישה של סירס, תינוקות שישנים לצד הוריהם ישנים טוב יותר משום ששינה עם אדם מוכר מפחיתה את חרדתו של התינוק ועוזרת לו לשוב ולהירדם כשהוא מתעורר בלילה. הרי תינוק קטן לא מבין ש'אמא בחדר השני‭.'‬ מבחינתו, כשאמא לא לידו, היא חדלה מלהתקיים‭,"‬ מסבירה זהבי-כהן.

 

היא מציינת שלינה משותפת גם תורמת להצלחת ההנקה: "כל אמא מניקה יודעת כמה קשה כשצריך לקום מיליון פעמים בלילה ולרוץ להביא את התינוק. בלינה משותפת פשוט צריך להתגלגל אליו ולשלוף שד‭,"‬ היא מחייכת. "לא האמא ולא התינוק צריכים להגיע למצב של ערות מלאה‭."‬

 

ואם אני לא מניקה? 

"עדיין יש יתרון ללינה משותפת. בחודשי חייו הראשונים של התינוק הקרבה לאם מזכירה לו את שהותו ברחם ותורמת רבות לביטחון שלו. תינוקות כאלה הם בדרך כלל הרבה יותר רגועים והרבה פחות בוכים. יש בכך תרומה עצומה להתפחות הביטחון והעצמאות של התינוק, והשינה לצד ההורים גם תורמת להפרשת הורמון הגדילה‭."‬

 

במקביל, מקפידה זהבי-כהן להדגיש, יש גם כללי בטיחות שחשוב לשים אליהם לב, ושאותם היא מספקת להורים שהיא מדריכה לגבי לינה משפחתית. "חשוב לזכור שהתינוק עלול להיחנק מכריות או מהשמיכה, ולכן יש להקפיד שיהיו כמה שפחות שמיכות וכריות במיטה ולשמור על טמפרטורה של 25 מעלות לכל היותר‭,"‬ היא אומרת.

 

"המלצה נוספת היא למקם את מזרן ההורים על הרצפה כדי למנוע סכנת נפילה, ואם ישנים יחד במיטה רגילה, לפזר סביבה כריות ומזרנים וכמובן לפרק את הסורגים או את הלוח שבראש המיטה, אם יש כאלה. במגזר הדתי, שבו ההורים ישנים על שני מזרנים, צריך להקפיד על משטח מגן שימנע מהתינוק להיתקע ברווח שבין המזרנים. בשורה התחתונה, אם נוקטים בכל כללי הזהירות, אין סיבה למנוע מהתינוק ומההורים את החוויה שבלינה המשותפת על כל יתרונותיה‭."‬

 

אבל אם הילד לא ירגיש "בשל לעבור למיטה משלו‭,"‬ אני אמורה לישון איתו עד הצבא? 

"תראי, מדובר בתהליך גמילה לכל דבר, כמו גמילה מהנקה, ממוצץ או מחיתול. כמו כל גמילה, גם המעבר למיטה נפרדת דורש את הזמן שלו וצריך לתווך את זה ולעזור לילד. גם אצלנו היו שלושה לילות קשים, כי גם אם הילד בשל למיטה משלו, צריך לזכור שהמעבר לא קל ולסייע לו בתהליך - לעשות את זה באופן הדרגתי, למשל להביא מזרן ולישון צמוד למיטה שלו, או להניח במיטה שלו בגד של אחד ההורים, עם הריח המוכר‭."‬

 

המעבר למיטה נפרדת דורש את הזמן שלו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המעבר למיטה נפרדת דורש את הזמן שלו(צילום: shutterstock)

 

בטרם: אסור לישון יחד במיטה

אלא שלפי ארגון "בטרם" לבטיחות, הלנת תינוקות במיטת ההורים אסורה בהחלט. "הורים לא מודעים לעובדה שתינוק לא יכול להיחלץ ממצבי סיכון, ולכן אם הוא נכלא בין המזרן לקיר, הוא לא יוכל לחלץ את עצמו‭,"‬ אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון. "לכן אנו חייבים לדאוג לסביבת שינה בטיחותית עבורו, והסביבה הזו היא לול או עריסה תקניים, גם אם כוונותינו טובות ואנו רוצים להרגיש אותו קרוב אלינו. אפשר להשכיב אותו במיטה צמודה למיטת ההורים.

 

"חשוב גם לזכור שתינוק שרק נולד אולי נראה כאילו הוא לא יכול לעשות דבר חוץ מאשר לינוק ולישון, אבל כבר מרגע הלידה הוא מסוגל לדחוף את עצמו בעזרת הרגליים ולשנות את המיקום שלו במיטה. מהר מאוד הוא גם לומר להתהפך ובגיל חצי שנה הוא כבר זוחל‭,"‬ מוסיפה סילבינגר. "אלא שלתינוקות ולילדים חסרה הידיעה ההכרחית בנוגע לסיכונים הקיימים סביבם, ובה בעת הם מצוידים בסקרנות חסרת גבולות. חובתנו כהורים להבטיח כי הסביבה של התינוק מותאמת לצרכיו וליכולותיו, ולא מסכנת אותו".

במקביל מדגישים בארגון כמה כללי בטיחות הקשורים בלינה משותפת. בין השאר, אומרים שם, יש למנוע ממבוגרים אחרים ומילדים, כולל אחים, לחלוק מיטה עם התינוק, ובכל מקרה אין להשכיב תינוק לישון במיטת מים.

 

הורים שבוחרים להלין את התינוק במיטתם חייבים להרחיק את המיטה מהקיר או מרהיטים סמוכים, ולהימנע ממיטות המאפשרות הילכדות התינוק או ראש התינוק במבנה שלהם - סורגים למשל.

 

עוד ממליצים שלא להשכיב את התינוק על מצעים רכים כגון כריות, כיסויי מיטה או שמיכות, שהתינוק עלול להסתבך בהם, מה שעלול לגרור חסימת נתיב אוויר.

 

עם זאת חל איסור מוחלט על הורים שמעשנים או צורכים אלכוהול, סמים או תרופות המשפיעות על תהליכי ההתעוררות מהשינה לישון עם תינוקם במיטה. כמו כן אין להשכיב ילדים מוגבלים או שתנועתם מוגבלת לישון במיטת ההורים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב שידעו מה הנחיות הבטיחות ללינה משותפת
צילום: shutterstock
מומלצים