שתף קטע נבחר

התחתנו. האם לקחת את שם המשפחה שלו?

אחרי ששוחחתי עם מאיה, לא יכולתי שלא לתהות מדוע מאשה ששומרת על שמה עדיין מצופה לקחת גם את שמו של בעלה? למה שמו הוא זה שמגדיר את התא המשפחתי ואת זהות הילדים? האם השם של האשה שווה פחות?

בכל פעם שעולה בפייסבוק שלי תוכן שהעלתה אשה שאת שמה איני מזהה, ותמונת הפרופיל שלה היא של ילד או ילדה, לא נותר לי אלא להניח שמדובר במישהי שלמדה איתי ביסודי והחליפה את שם משפחתה לאחר החתונה.

 

עוד בנושא:

מגיל 16 היא ידעה ששם משפחתו של בעלה יהיה לוי

החתן הוסיף לעצמו גם את שם משפחת הכלה

לא ידעתי אפילו את שם המשפחה שלו

 

בישראל של שנת 2012 עדיין מקובל שאשה תחליף את שמה לאחר הנישואין לשמו של בעלה. יש נשים שעושות זאת בשם המסורת, אחרות סבורות שכך הן משרתות את טובתם של הילדים שטרם נולדו, אך הרוב, למען האמת, כלל אינן מהרהרות על הסוגיה, ומחליפות את שמן כי כך נהוג בחברה. על הסוגיה הזאת הן נותנות את הדעת רק כאשר (לא עלינו), הן נכנסות לקבוצה הסטטיסטית הגדלה והולכת של הגרושים והגרושות בישראל.

 

מה קורה כשמתגרשים?

לפני כמה ימים באתי להשתתף בשמחתה של חברתי שרון, שציינה את אירוע הגירושים שלה במסיבה סוערת. בסיומו של הערב לא הצלחתי עוד להתאפק, ושאלתי אותה מהו שמה עכשיו. היא הביטה בי במבט של מישהי שנמאס לה להסביר ולהצדיק, ואמרה" "את יודעת איך קוראים לי. קוראים לי שרון גולדמן".

 

כשתהיתי לגבי הסיבה בגינה היא בחרה לשמור את שמו של האיש ממנו התגרשה, היא הסבירה: "אני לא מכירה מישהי אחרת, אני מכירה רק את שרון גולדמן. רוב שנות בגרותי הייתי עם השם הזה. לחזור לשם הנעורים שלי זה כמו ללכת צעד אחורה. השם הזה הוא הדבר היחיד שיכול להוכיח שאי פעם הייתי נשואה והוא המורשת שאני לוקחת מהזוגיות הזאת. הוא מזכיר לי שהייתי בזוגיות שהיתה בסה"כ טובה מאד וכייפית. לילדים שלי מן הסתם לא יקראו גולדמן, כי הם יהיו מגבר אחר".

 

אני מבינה את שרון. השם שלנו הוא חלק ממכלול הדברים שמגדירים ומאפיינים את מי שאנחנו, כך שהשם החדש הופך אף הוא לחלק מהזהות שלנו. אולם, אם כך הדבר, מדוע נשים מוכנות לוותר כלאחר יד על השם שהיווה חלק מהגדרת העצמי שלהן במשך 20, 30 או 40 שנה?

 

ובכן, ישנן נשים רבות שאינן מוכנות להיפרד משם משפחתן. הן מאמצות את שמו של הגבר, כמקובל במסורת, אך שומרות גם את שמן לפני המקף. מאיה בן-דרור - וולפר שמרה את שם נעוריה והוסיפה עליו את שם בעלה. היא לא רצתה לוותר על השם משום שהיא לא נולדה איתו, אלא בחרה אותו במיוחד.

 

לאחר שהוריה התגרשו ואביה שינה את שם משפחתו, היא החליטה לעשות מעשה ולאמץ את שמם של סבה וסבתה מצד אימה, שלא זכה להמשכיות משום שהיו להם בנות בלבד. בעקבותיה שינו שלוש נשים נוספות ממשפחתה את שמן לבן-דרור, כך שהשם שהיה אמור להעלם מהמשפחה, נשאר לסמל עבורן שייכות למשפחה.

 

מאחר שלשם שלך יש ערך סנטימנטלי כה רב, לא התבאסת להוסיף לו את שמו של בעלך?

"כששיניתי את שם משפחתי בפעם הראשונה זה נתן לי המון. בין היתר זה העניק לי תחושת ביטחון של שייכות למשפחה ואיחוד. השם הזה, 'בן-דרור', נתן לי המון חופש ובחירות אישיות בחיים ואני מאוד גאה בו. היום, כשיש לי משפחה חדשה, שוב נולד הצורך לשייכות ואיחוד. אני חושבת שזה יפה מצד בעלי שהוא נתן לי לבחור מה מתאים לי. לילדים שלנו יקראו רק וולפר, וכשהם יגדלו הם יוכלו לבחור בעצמם".

 

אחרי ששוחחתי עם מאיה, לא יכולתי שלא לתהות מדוע מאשה ששומרת על שמה עדיין מצופה לקחת גם את שמו של בעלה? למעשה, שמה של האשה הוא השם שלה בלבד, ואילו שמו של הגבר הוא השם של המשפחה כולה. למה שמו הוא זה שמגדיר את התא המשפחתי ואת זהות הילדים? האם השם של האשה שווה פחות?

 

החברים מתגרשים? עוד סיבה למסיבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החברים מתגרשים? עוד סיבה למסיבה(צילום: shutterstock)

 

כל אחד נשאר עם שמו

יצאתי לחקור אפשרויות חילופיות לשינוי שם המשפחה לאחר הנישואין. אפשרות אחרת מהמקובל סיפקה לי יפעת, ששמרה על שם משפחתה בלי לקחת את שמו של בעלה. "זו לא הייתה אופציה שבכלל עלתה בדעתי. הסתובבתי עם השם שלי שלושים וקצת שנה לפני שפגשתי אותו, ולא ראיתי שום סיבה לשנות שם משהו. אנחנו לא יותר או פחות זוג או יותר או פחות משפחה כי יש לנו שם אחד או שניים".

 

ילדם המשותף נושא את שני שמות המשפחה. "ברמת ההיגיון הוא צריך לשאת את שמי ואולי אפילו רק את שמי, כי נשאתי אותו תשעה חודשים ברחמי וילדתי אותו. הוא ממני, מתוכי, ואני לא רואה באמת שום סיבה שיהיה לו שם אחר משלי. מכיוון שכך, אחרי שהוא נולד אמרתי לבן זוגי ששם המשפחה יהיה שלי ותגובתו הייתה שהוא רוצה שישא גם את שלו. היה נראה לי סביר הרצון שלו ויכולתי הרי להזדהות, ולכן שם המשפחה של הגור הוא 'שלי-שלו".

 

כיצד הגיבו לבחירה שלכם?

"היו שעיקמו את האף ושאלו למה אני עושה סיפור ולמה לא לעשות את מה שמקובל, אבל האמת היא שממש לא היה שום סיפור, זה היה קל ופשוט, וזרם למקום ששנינו מרגישים בו נח. היו גם את כל השאלות ההזויות לגבי מה יקרה אם הילד שלנו יפגוש מישהי עם שני שמות משפחה והתשובות מגוונות. התשובה הרצינית היא 'שיעשה מה שבא לו', ומבחינת שנינו הוא יכול גם לוותר על אחד השמות כשיהיה גדול אם זה מה שיתאים לו. התשובה הפחות רצינית לשאלה הטיפשית הזאת היא שהם יאלצו לפתוח חברת עורכי דין כי כבר יהיו להם ארבעה שמות...".

 

בן לוקח בת ובת לוקחת בן

בניגוד ליפעת, ישנם זוגות רבים המקנים חשיבות לשם משפחה אחד משותף לשני בני הזוג. כך למשל טוען אורן צור שביט, ש"משפחה זה תא שחייב להיות הומוגני ככל האפשר. כמו שליחידה בצבא יש שם ויש לה מפקדים שמאמינים וחיים את השם הזה - ככה משפחה. אין פיצולים גם בזהות".

 

אך למרות שבתפישה המקובלת שם המשפחה ההגמוני הינו שמו של הגבר, לא ציפה אורן מאשתו לקחת את שמו. "לא נראה לי סביר לכפות על מישהו שינוי שם משפחה", הוא אומר. הם איחדו את שמות המשפחה שלהם לכדי שם משפחה אחד, כך ש"צור" ו"שביט" הפכו למשפחת צור-שביט, וכך גם מתקרא בנם.

 

לא רצית לשמור על שם המשפחה שלך כפי שהוא ולהעביר אותו הלאה לדורות הבאים?

"זאת היתה היוזמה שלי. היא אפילו לא קיבלה מקום להתלבטות. יש כאלה שיגידו לך שאני ויתרתי, אבל זה נראה לי כמו מנהג שבטי עתיק. אני רוצה שהילדים שלי יגדלו נטולי קיבעון מחשבתי".

 

דף חדש - שם חדש

לא כולם בורכו כמו אורן ואשתו בשמות משפחה קצרים ופשוטים הנשמעים טוב ביחד. פתרון יצירתי ליצירת תא משפחתי עם שם אחד הוא מציאת שם משפחה חדש עבור שני בני הזוג. כך, למשל, ויתרו מגי ובעלה על שמות נעוריהם לטובת שם חדש - 'פרוארט' (בעד האמנות). "בגלל שאף אחד לא רצה לשנות לשם המשפחה של השני".

 

לעומתם, חגית ובן זוגה בחרו שם חדש המתכתב עם השמות הישנים שלהם, ומהווה עיברות וחיבור של שני השמות. חגית מספרת שמאז ומתמיד היא רצתה לשמור על שם המשפחה שלה, וידעה שבן זוגה העתידי יצטרך לאמץ את שם משפחתה. "לא הייתי בוחרת להיות עם מישהו שחושב בצורה אחרת", היא אומרת.

 

 

אמנם בן זוגה היה מוכן לקחת את שם משפחתה, אבל בגלל ששמו זהה לשם אביה, הם החליטו ליצור שם חדש. "רגע", היא אומרת, "הוא מתקן אותי שהוא לא היה מוכן להחליף לשם המשפחה שלי. הוא היה מוכן רק להוסיף את השם שלי לשם שלו".

 

ובכל זאת, סך כל מספר הגברים המאמצים את שם האשה עדיין זעום. עם זאת, קיימות כיום אופציות רבות העומדות בפני איש ואשה, ומאפשרות לאשה המשך זיקה לשם המגדיר אותה מחד, תוך כדי יצירת תא משפחתי לה ולבן זוגה - מאידך. בסופו של יום, כל אחת בוחרת את הדרך המתאימה לה בהתאם לערכים, לדעות ולהשקפות שלה ושל בעלה. במה היא תבחר פחות משנה מעצם הידיעה שהבחירה עומדת לרשותה.

 

לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersrock
אהבה זה לחלוק יחד שני שמות משפחה?
צילום: shuttersrock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים