שתף קטע נבחר

גם בסין השלטון מתחלף: "מעריכים את אמריקה"

הסינים מתגברים על הצנזורה ועוקבים אחרי מערכת הבחירות בארצות הברית באמצעות האינטרנט. חילופי השלטון בו זמנית בשתי הכלכלות הגדולות בעולם יוצרים נקודת זמן היסטורית שתשפיע על כולנו. "הסינים כל הזמן מתווכחים ברשת", אמר עורך באתר מיקרו-בלוגים סיני, "סין נהפכת למדינה נורמלית"

מערכת היחסים המתוחה בין ארצות הברית וסין - קרב אדיר על שליטה עולמית, בעיני פרשנים מסוימים - הפכה לאחרונה למעניינת עוד יותר. המאבק בין ברק אובמה למיט רומני עשוי היה לעורר עניין רב בסין גם בשגרה, אולם חילופי השלטון ההיסטוריים במדינה, שנערכים במקביל, ממנפים את נקודת הזמן ההיסטורית ויוצרים שתי מערכות שלטון חדשות שהדיאלוג ביניהן ישפיע על כולנו.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet 

אמריקה בוחרת - משדר בכורה מאולפן ynet החדש   

ובינתיים בסין: חילופי שלטון של פעם בעשור

 

פרסומת בהונג קונג לשידור חי ב-CNN של הבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרסומת בהונג קונג לשידור חי ב-CNN של הבחירות(צילום: AFP)

 


 

המבט הסיני על פעולת הדמוקרטיה האמריקנית יוצר זווית ראייה חדשה ומלאת פרופורציות. באחת הקריקטורות שפורסמו לאחרונה באתר סיני, נראה מצביע אמריקני כשהוא מכסה את אוזניו בזמן שהמתמודדים תוקפים זה את זה. במקביל, אזרח סיני עשה כל שביכולתו כדי לשמוע משהו מישיבת המפלגה הקומוניסטית ששולטת במדינה זה עשורים.

 

"לכל שיטה פוליטית יש יתרונות וחסרונות", אמר עובד פרילנס סיני לסוכנויות הידיעות. "אני רק חושב שזה יהיה נהדר אם אוכל להחליט בעצמי אחרי שאשמע את עמדות המתמודדים".

 

המנהיגים עם מנהיגי ארה"ב, בתערוכה בבייג'ינג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
המנהיגים עם מנהיגי ארה"ב, בתערוכה בבייג'ינג(צילום: gettyimages)

בעוד הסינים מרותקים לשאלת הישרדותו של אובמה בבית הלבן, הם עדיין נושאים עיניים לבוחר האמריקני הממוצע, שיכול להצביע למנהיג עמו הוא מסכים. המנהיגים שלהם, כידוע, אינם אלא דמויות מרוחקות,

שאינן ניתנות להחלפה על ידי קול העם. "אנחנו, כאזרחים, יכולים רק לצפות כקהל בהתכנסות המפלגה", התלונן סטודנט בן 21 מאוניברסיטת בייג'ינג. "הבחירות בארצות הברית, לעומת זאת, מערבות את כולם".

 

השבוע יחלו נשיא סין הו ג'ינטאו ורוב צמרת המפלגה הקומוניסטית להעביר את השלטון לידי הצעירים מהם - מהלך שמתרחש פעם בעשור. בחודשים הבאים, עשרות מנהיגים במפלגה, בממשלה ובצבא יוחלפו בתהליך מתוזמן היטב, שעתיד להשפיע הרבה מעבר לגבולות הענקית האסייתית.

 

אף שדבר לא הוכרז רשמית, סגן הנשיא שִי ג'ינפינג יהפוך למזכ"ל המפלגה הקומוניסטית לאחר קונגרס המפלגה הלאומי שנפתח ב-8 בנובמבר. סגן ראש הממשלה, לי קציאנג, צפוי להתמנות לראש ממשלה, האדם הנושא באחריות העליונה לכלכלה. שי ולי הם המועמדים המובילים לתפקידים, מאז שהיו לחברים הצעירים ביותר בצמרת הנוכחית ב-2007. בהמשך, הרשימה הופכת עמומה למדי. יש עוד חמש עמדות הנהגה חשובות בגוף המרכזי - ועידת הפוליטבורו. המועמדים למלא את המקומות הללו עמדו במרכז משא ומתן עיקש בין המנהיג הפורש, הנשיא הו ג'ינטאו, לבין מוקדי כוח אחרים במפלגה ובצבא.

 

ג'יאנג משמאל, הו במרכז, שי מימין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'יאנג משמאל, הו במרכז, שי מימין(צילום: רויטרס)

 

במשך עשורים, הוגבלה רמת הידע של אזרחי סין על המתרחש בארצות הברית על ידי המדינה ותעמולתה. על פיה, הבחירות היו מעין "משחק כלכלי" שנשלט על ידי כרישי וול סטריט. שערוריות, עבירות מימון בחירות ועניינים מעוררי מחלוקת שלטו בכותרות הסיניות שדיווחו על הקמפיינים מעבר לים. "אתה בקושי רואה דיווחים שמספרים איך השיטה הפוליטית עובדת שם", אמר מבקר תקשורת סיני.

 

"סין הופכת נורמלית"

כעת, שינתה רשת האינטרנט את חוקי המשחק. כללי הצנזורה אינם משפיעים עליה באופן מוחלט ואזרחי סין יכולים להחליף דעות, הערות ועמדות. סרטוני העימותים הנשיאותיים זמינים לכול, ושמים ללעג את מאמץ הרשויות בסין להגביל את סיקור הבחירות האמריקניות לכדי מידע אינפורמטיבי בלבד.

 

לדברי המתרגם החובב, גואו שיאהוי, שעבד בתרגום תוכניות אמריקניות פוליטיות, אמר שהוא מאמין שהעובדה שנותנים לציבור מבט לא מסונן לתוכניות פוליטיקה האמריקנית יכולה לגרום להם לחשוב יותר על הממשלה שלהם. עם זאת, הוא הוסיף שזה גם חושף היבטים שליליים של השיטה האמריקנית. "שני הצדדים מאוד לעומתיים ובלתי מתפשרים", הוא הסביר, "עדיף שהם יתרככו קצת, כמו שעושים הסינים".

 

אחרים רואים בשיטה האמריקנית באופן ברור כשיטה טובה יותר. "אני מעריך את זכויות הבחירה שמגינים עליהן בחוקה האמריקנית. אני שם לב להוגנות ולרצינות של הליך הבחירות", אמר לי יולי, מנהל בגוף רגולטורי מסחרי בבייג'ינג שפרש לגמלאות, ולמד על ארצות הברית בשיעור אנגלית.

 

ההערכה למערכת הפוליטית של ארה"ב אינה מוגבלת בהכרח לארה"ב עצמה. יחסי ארה"ב סין היו רצופים בסכסוכים על מסחר, פרוק נשק גרעיני ומוקדי סכסוך בעולם כמו סוריה ואיראן. רומני הבטיח להכריז על סין "מניפולטורית מטבע", צעד שעלול להוביל למלחמת סחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם.

 

סינים רבים מתמרמרים על מה שהם מבינים כנזיפה של נשיאי ארה"ב, פוליטיקאים והתקשורת האמריקנית בנושא זכויות אדם בסין.

 

סקר שפורסם בחודש שעבר מצא שכמעט חצי מהסינים מחזיקים בדעה שלילית על ארצות הברית. עם זאת, הסקר מצא עלייה קלה בקרב סינים שאוהבים את הדמוקרטיה האמריקנית,

מ-48 ב-2007 ל-52 אחוז כיום. מה שיותר דרמטי היא הירידה בסינים שדוחים את הדמוקרטיה האמריקנית מ-36 אחוז ב-2007 ל-29 אחוז כיום.

 

שו צ'ונליו, עורך תוכן באתר המיקרו-בלוגים הסיני weibo, אמר שהוא הבחין בביקורת מועטה על שיטת הבחירות האמריקנית בקרב משתמשי האינטרנט הסינים. "אני לא חושב שסינים חשים הערכה כל כך גבוהה למערכת הפוליטית שלהם כפי שהם מרגישים שהם יכולים למתוח ביקורת על אחרים", אמר שו שהוסיף עם זאת כי עצם העובדה שניתן לדבר על הצבעה ודמוקרטיה היא צעד חיובי.

 

"הסינים כל הזמן חושבים ומתווכחים ביניהם, אם זה על הבחירות בטייוואן ואם זה על הבחירות בארה"ב", סיכם שו, "אני חושב שסין מתפתחת להיות מדינה יותר נורמלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כיצד רואים את אובמה בסין?
צילום: AFP
מומלצים