שתף קטע נבחר

ובינתיים בסין: חילופי שלטון של פעם בעשור

בזמן שעיני כל העולם נשואות לבחירות בארה"ב, בצד השני של הגלובוס, בכלכלה השנייה בגודלה, מתחילים השבוע חילופי שלטון מתוזמנים היטב ודרמטיים. מה עשוי להשתנות וכיצד הדבר ישפיע על העולם?

בכל העולם נושאים עיניים לקרב הדמוקרטי האדיר בין ברק אובמה למיט רומני. אך בצד השני של הגלובוס מתקיימים שינויים דרמטיים לא פחות, גם אם לא דמוקרטיים. השבוע יחלו נשיא סין הו ג'ינטאו ורוב צמרת המפלגה הקומוניסטית להעביר את השלטון לידי הצעירים מהם – מהלך של פעם בעשור. בחודשים הבאים, עשרות מנהיגים במפלגה, בממשלה ובצבא יוחלפו בתהליך מתוזמן היטב, שעתיד להשפיע הרבה מעבר לגבולות הענקית האסייתית.

 

ארה"ב בוחרת 2012  - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

ראש הממשלה וון והנשיא הו. הולכים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ראש הממשלה וון והנשיא הו. הולכים(צילום: gettyimages)

 

מדוע השינוי משמעותי לעולם?

הפוליטיקה בסין חשאית, ותהליך יצירת המדיניות נסתר. בניגוד לעמיתיהם המערביים, המנהיגים הסינים נוטים לשמור על פנים חתומות בפומבי ועל ארשת אטומה משהו. אף שלמתבונן המערבי הם עלולים להיראות זהים, זהות המנהיג חשובה ביותר. כלכלת סין צמחה במהירות ומאות מיליונים יצאו ממעגל העוני והפכו למעמד בינוני. אבל הכלכלה החלה להאט בדיוק כשאלה החלו לצפות לרמת חיים גבוהה יותר. חוץ מהשפעתה על כלכלת העולם, בייג'ינג מעורבת גם בסכסוכים טריטוריאליים עם יפן ועם שכנות אחרות. היא אינה רואה עין בעין עם ארה"ב ומעצמות אחרות בנושאים רבים, מסוריה ועד שינויי האקלים. בכל הסוגיות הללו זקוקה סין למנהיגות.


הו וג'יאנג בתערוכה על הישגי השלטון בבייג'ינג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הו וג'יאנג בתערוכה על הישגי השלטון בבייג'ינג(צילום: gettyimages)

 

האם המנהיגים החדשים יעשו שינוי של ממש?

קשה לדעת, בהינתן העולם המסתורי של הפוליטיקה הסינית. כמו שאר העולם, גם אזרחי סין הפשוטים לא יודעים הרבה על המתרקם בחדרי חדרים. ניתן לצפות שכל שינוי יהיה איטי. סין נשלטת בידי הנהגה קולקטיבית שחבריה קובעים מדיניות באמצעות קונצנזוס. שינויים במדיניות נוטים להיות בצעדים קטנים ומדודים ולא בתנודות חדות וגורפות. לדוגמה, חילופי השלטון הנוכחיים תוכננו בקפידה, ושניים מהמנהיגים הצעירים יותר נמצאים ב"הכשרה" כבר חמש שנים.

 

מיהם המנהיגים החדשים?

אף שדבר לא הוכרז רשמית, סגן הנשיא שִי ג'ינפינג יהפוך למזכ"ל המפלגה הקומוניסטית לאחר קונגרס המפלגה הלאומי שנפתח ב-8 בנובמבר. סגן ראש הממשלה, לי קציאנג, צפוי להתמנות לראש ממשלה, האדם הנושא באחריות העליונה לכלכלה. שי ולי הם המועמדים המובילים לתפקידים, מאז שהיו לחברים הצעירים ביותר בצמרת הנוכחית ב-2007. בהמשך הרשימה הופכת עמומה למדי. יש עוד חמש עמדות הנהגה חשובות בגוף המרכזי – ועידת הפוליטבורו. המועמדים למלא את המקומות הללו עמדו במרכז מו"מ עיקש בין המנהיג הפורש, הנשיא הו ג'ינטאו, לבין מוקדי כוח אחרים במפלגה ובצבא.

 

לי. המשפחה מדרג הביניים (צילום: AP) (צילום: AP)
לי. המשפחה מדרג הביניים(צילום: AP)

 

שי. אביו שייך לאצולה האדומה (צילום: AP) (צילום: AP)
שי. אביו שייך לאצולה האדומה(צילום: AP)

 

מה אנחנו יודעים על המנהיגים החדשים?

שי, בן 59, ולי, בן 57, מגיעים ממקומות שונים. שי הוא חבר ב"אצולה האדומה" – אביו היה ממחוללי המהפכה הקומוניסטית. לי מגיע ממשפחה של נושאי תפקידים בדרגי הביניים. אך הם חולקים את אותן חוויות מעצבות. שניהם עבדו בכפרים כשמאו צטונג סגר את בתי הספר. חייהם האקדמיים והמקצועיים התעצבו בתקופה של רפורמות, שגשוג יחסי ומגע גובר עם שאר העולם. לא ידוע הרבה על המדיניות שבכוונתם להנהיג. בכל מקרה, פטרונות פוליטית ומטרות שנקבעות בבייג'ינג חשובות יותר מאשר יוזמות פרטיות בפוליטיקה הסינית. פטרונו של שי הוא הנשיא לשעבר ג'יאנג זמין ופטרונו של לי הוא הנשיא הנוכחי הו. הצבתם של השניים זה לצד זה בעמדות ההנהגה אמורה לאזן את מוקדי הכוח השונים בתוך המפלגה.

 

שי, הו וזמין. שיטה של פטרונות פוליטית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שי, הו וזמין. שיטה של פטרונות פוליטית(צילום: רויטרס)

 

האם הם מסתדרים זה עם זה?

לי ושי עבדו יחדיו בעבר במנגנון ההנהגה, אבל יריבויות פנימיות מרות הן חזון נפרץ בנוף הפוליטי הסיני, במיוחד השנה. הכוכב הפוליטי העולה, בו שילאי, נבעט החוצה לאחר שעוזרו הוותיק חשף שאשתו רצחה איש עסקים בריטי. בו עצמו נחקר בחשד לפשעים הקשורים לרצח, לשחיתות ועוד. אך ייתכן שהעבירה האמיתית היא שאיפתו

הבולטת להצטרף לשורות ההנהגה החדשה. נפילתו גרמה לפילוג במפלגה וההחלטה על גורלו סיבכה את המגעים על הרכב ההנהגה החדשה.

 

מה ישתנה באמת?

המנהיגים הנכנסים עומדים בפני סוגיות גדולות: שחיתות גואה, יחסים מקרטעים עם ארה"ב ופער כלכלי מתרחב בין העשירים לכל השאר. בעוד המערכת פועלת באופן שדוחה הכרעות מהירות, האישיות בכל זאת משפיעה. הנשיא הו מתואר לרוב כמאופק באופן קיצוני והוא התקשה לרקום יחסים עם מנהיגים זרים. בעלי תפקידים אמריקנים מתארים את שי כנוח ובטוח בעצמו ולי יודע אנגלית ברמה המאפשרת לו לשוחח בחופשיות עם מבקרים זרים, ללא מתורגמן. כך שסגנון ההנהגה עשוי להשתנות, גם אם המהות תישאר על כנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגין בסין נגד יפן. סכסוכים אזוריים
צילום: EPA
מומלצים