שתף קטע נבחר

בגלל הלחץ: מה הטיפול היעיל לשחיקת שיניים?

90% מהאוכלוסייה סובלים משחיקה, חריקה והידוק שיניים. חלק מהאנשים אף סובלים מהתופעות במהלך השינה. מהן הסיבות לכך, למה יש הבדל בין שחיקת שיניים ביום או בלילה, ואיזה טיפול יכול לשקם את הנזקים ולהחזיר לשיניים את המראה המושלם?

90% מהאוכלוסייה סובלים מתופעות כמו שחיקת שיניים, חריקת שיניים או הידוק שיניים. כל אלה מוגדרות כהפרעות הקשורות למערכת הלעיסה. שחיקת שיניים (ברוקסיזם) היא תופעה בלתי רצונית בה השיניים משתי הקשתות נשחקות זו מול זו בצורה בלתי מודעת. זה קורה בדרך כלל תוך כדי שינה אך לעתים גם במשך היום. במקרים בהם השחיקה מתרחשת בלילה היא מוגדרת כהפרעת שינה.

 

בואו לקרוא עוד על בריאות השן

 

יש להבחין בין שחיקת שיניים שכתוצאה ממנה מוסר חלק משכבת השן, לבין הידוק שיניים המתבטא בסגירה חזקה מאוד של קשתות השיניים אחת כנגד השנייה. חריקת שיניים במהלך השינה גורמת לפגיעה חמורה בשיניים שהולכות ונשחקות, לשבירה של שיחזורים ולכאבי פנים ולסתות המורגשים בעיקר בקימה.

 

התקף של שחיקה לילית נמשך זמן קצר בלבד, אבל במקרים הקשים יכול להופיע מספר פעמים רב במשך הלילה. השחיקה היומית נובעת מלחץ נפשי ומתבטאת יותר בהידוק הלסתות ולא בחריקה של ממש. גם במקרים אלו, תיתכן פגיעה בשיחזורים הקיימים בפה המטופל.

 

במצבים חמורים נגרמת פגיעה חמורה בשיניים הגורמת לשבירת שיניים ולכאבי פנים ולסתות  (צילום: ד"ר דן גורדון) (צילום: ד
במצבים חמורים נגרמת פגיעה חמורה בשיניים הגורמת לשבירת שיניים ולכאבי פנים ולסתות (צילום: ד"ר דן גורדון)
 

 

הקשר בין שחיקת שיניים ללחץ נפשי וכעס

ישנן מספר סיבות לתופעת הברוקסיזם. הסיבה העיקרית לשחיקת השיניים היא מתח ולחץ נפשי בו שרוי המטופל. כעס, מתח, תסכול ולחץ נפשי רב יכולים להגביר את תופעת השחיקה. לעומת זאת, רגיעה והורדת רמת המתח יפחיתו את חומרת השחיקה.

 

סיבות נוספות היכולות להתבטא בשחיקת שיניים הן הפרעות בפעולת שרירי הלעיסה ומצבים בריאותיים שונים. בזמן השחיקה פועלים כוחות לעיסה עצומים ובלתי מבוקרים.

 

ישנם מספר סימנים המעידים על שחיקת שיניים:

  • מראה השיניים נראה קצר יותר ויותר ככל שמתמשך תהליך השחיקה.
  • ניתן להבחין בשברים בזגוגית (אמייל) השן, השטחת תלוליות השיניים ולעיתים שבירת שיניים.
  • רגישות גבוה בשיניים השחוקות עקב חשיפת השכבה הפנימית יותר של השן ( הדנטין).
  • מבחינים בשחיקה ושברים של שחזורים (סתימות), כתרים וגשרים ושיקומים על גבי שתלים.
  • נראים שרירי לעיסה מפותחים ומוגדלים.
  • כאבי שרירים וכאבים במפרקי הלסת עד כדי הגבלה בתנועת מפרקי הלסת.
  • כאבי בוקר עם ההשכמה והרגשה של קישיון העורף.

 

הטיפול: סד בפה וטיפול תרופתי

הטיפול השכיח לשחיקת שיניים, לאחר אבחון התופעה והעלאת המודעות לבעיה על ידי רופא השיניים, הוא הרכבת סד לילה קשיח. הסד עשוי מאקריל (פלסטיק) שקוף והוא מורכב על אחת הלסתות (בדרך כלל העליונה) בזמן השינה. במקרים חריפים של שחיקה יומית ניתן להרכיב את הסד במשך היום.

 

התפקיד העיקרי של סד הלילה הוא הגנה על השיניים ועל השחזורים שבפה מפני המשך השחיקה. בנוסף, בזמן הרכבת הסד לא ניתן לסגור לחלוטין את הפה וכך מתבצעת הרפיית שרירי הלעיסה. אם הטיפול בסד לא מספק, ניתן לשקול שילוב של טיפול תרופתי וכן טיפול להפחתת גורמי הסיכון לשחיקה כפי שהוזכרו להלן.

 

במקרים של שחיקה חריפה, הגורמת לאובדן רב של חומר שן, שבירת שיניים ושחזורים, יש צורך בטיפול על ידי מומחה לשיקום פה. במצבים אלו בדרך כלל מופחת הגובה המקורי של המשנן. ניתן אף להבחין בהקטנה של שליש הפנים התחתון במטופלים אלו לעומת שאר שני שלישי הפנים.

 

הטיפול אינו פשוט ויש צורך בשיחזור מחדש של חומר השן שאבד, החלפת השיחזורים שניזוקו והשבת הגובה שאבד (המימד האנכי). הטיפול יכלול שיקום השיניים השחוקות עד לשיקום פה מלא הכולל את כל השיניים בשתי הלסתות.

 

הכתב הינו מומחה לשיקום הפה ובעל מרפאת שיניים בחיפה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחיקת שיניים. יכול לקרות גם ביום וגם בלילה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים