שתף קטע נבחר

דלקת חניכיים: איך מאבחנים ומטפלים

כמעט כולם סובלים מדלקת חניכיים שלא רק שכואבת ומשבשת את החיים, היא עלולה לגרום לסיבוכים ואפילו להשפיע על בריאות הלב. איך תדעו אם גם אתם סובלים, למה מעקב אצל רופא שיניים יכול למנוע סיבוכים ומהן דרכי הטיפול המומלצות?

דלקת חניכיים (ג'ינג'ביטיס) היא מחלה נפוצה מאוד. עד כדי כך נפוצה עד כי הנתונים מצביעים על העובדה כי 95% מהאנשים סובלים ממנה. ישנן כמה סיבות להיווצרות הדלקת, אבל הבעיה הגדולה היא בחינוך לקוי להיגיינת הפה שגורמת למחלה להיות כל כך נפוצה.

 

עוד כתבות על שמירה על בריאות החניכיים

 

אחד מגורמי הסיכון של המחלה, שאם היא לא מטופלת, היא עלולה להידרדר לפריודונטיטיס - אובדן עצם סביב השן ולנסיגת חניכיים. אם גם זה לא מטופל, הדבר עלול להוביל לאובדן שיניים.

 

הצורה הנפוצה של דלקת חניכיים נובעת מפלאק ומאבנית, הנדבקים אל השיניים. פלאק היא שכבה אורגנית של חיידקים ושרידי מזון המצטברת סביב השיניים והחניכיים. החיידקים שבפלאק והתוצר הרעיל שלהם, גורמים לדלקות החניכיים. ומכך שמחלות החניכיים הן בעצם מחלות זיהומיות.

 

לכן גם הסרת פלאק יומיומית, ובעיקר לאחר ארוחות, היא פעולה קריטית לתחזוקה של חניכיים בריאות. אם פלאק אינו מוסר בזמן (חוסר צחצוח, צחצוח לא נכון או לא מספיק), הוא מתחיל להסתייד תוך עשרים וארבע שעות. כך נוצרת על פני השיניים אבנית (אבן השן).

 

יש שני סוגים של דלקת חניכיים:

  • מחלת חניכיים של צעירים: בגלל הגיל הצעיר של הלוקים המחלה, אנחנו נוטים להאמין שמדובר במחלה עם מרכיב גנטי. 
  • מחלת חניכיים מבוגרים: פה מדובר באופן חד משמעי במניעה וטיפול לא נכונים. המחלה כל כך נפוצה, אבל אנשים לא מבינים עד כמה פשוטה המניעה, שהיא בסופו של דבר הטיפול הטוב ביותר.

 

הורדת פלאק חשובה מאוד למניעת דלקת חניכיים (צילום: index open) (צילום: index open)
הורדת פלאק חשובה מאוד למניעת דלקת חניכיים(צילום: index open)

הסימנים: איך תדעו אם אתם סובלים מדלקת חניכיים

ריח רע מהפה: לפעמים זה רעב, אבל אם זה לא נעלם אולי זו דלקת חניכיים. ריח הפה נוצר בגלל חיידקים שגורמים לדלקת חניכיים, ומפרישים חומרים הגורמים לריח לא נעים מהפה.

 

חניכיים מדממות: אם בזמן צחצוח או ניקוי שיניים בחוט דנטלי אתם מרגישים שהחניכיים מדממות, אבל אתם לא מרגישים כל כאב, זו כנראה הסיבה. הבשורה הטובה, ייתכן והדלקת עדיין בשלבים המוקדמים שלה ואפשר להימנע מהידרדרות באמצעות טיפול מתאים.

 

נפיחות בחניכיים: כאב ונפיחות בחניכיים הם סימן מובהק להימצאותה של דלקת בשלבים מתקדמים.

 

הסכנות בדלקת חניכיים

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר בין מחלות חניכיים מתקדמות לבין מחלות לב. נמצא גם קשר בין מחלות חניכיים למחלות רקע כמו עישון, סוכרת לא מאוזנת שיכולה לגרום להגדלת נפח החניכיים וכאמור לדלקת חמורה.

 

בגלל שדלקת חניכיים יכולה להסלים, כדאי מאוד לטפל בה ברגע מיד עם האבחון. אם מזניחים את המצב, עלולים להגיע למצבים כמו: ניידות של השיניים (שיניים מתנדנדות), שינוי בסגר, התזת רוק בדיבור, שינוי הצליל תוך כדי דיבור, איבוד שיניים, גם כאלה שאין בהן עששת, נסיגת חניכיים וחשיפת שורשי השיניים, רגישות יתר לשינויי טמפרטורה או שינויים  בטעם ורגישות למגע (זרמים) בצוואר השן (בגבול של השן לחניכיים למשל מגע של מזלג).

 

הטיפול הטוב ביותר בדלקות החניכיים הוא המניעה. "מעקב קבוע אצל שיננית או מומחה לטיפולי חניכיים יכולה לחסוך את כל הסבל והכאבים. כמו בהרבה מאוד דברים, גם פה, מניעה היא הטיפול החזק ביותר", אומר פרופ' רפאל זלצר.

 

הטיפול בדלקת חניכיים

מעקב קבוע: יש להקפיד להגיע לרופא השיניים לביקורת תקופתית יזומה. אם יש לכם כבר כאבים, סימן שהדלקת כבר התחילה, ואז יש לשלב כבר טיפולבדלקת יחד עם הטיפול המניעתי.

 

ניקוי אבנית: הסרת אבנית או ניקוי של השיניים. מונחים אלה מתכוונים לפעולה של סילוק האבנית, ניקוי השיניים, החלקת השורשים עליהם ישבה האבנית ו/או באזורים של כיסים בחניכיים, הסרת פיגמנטים הדבוקים אל השן וצובעים אותה, כמו כתמי עישון, פיגמנטים מחומרי מזון ומשקה וכדומה, והחלקת השיניים באמצעות משחה מיוחדת.

 

ניתן להשתמש גם במשחות שיניים המכילות את החומר הנקרא SSF – סטאנוס פלואריד מיוצב, ששומר על החניכיים באמצעות שלוש דרכי פעולה: אנטיבקטריאלי; אנטי-דלקתי; ואנטי-פלאק.

 

טיפול תרופתי: לעתים מצב הדלקת עלול לסכן, ויש צורך בטיפול אנטיביוטי או פרמקולוגי מסוגים שונים.

 

חינוך למניעה: הטיפול הטוב ביותר הוא חינוך למודעות ולצורך במניעה ובמעקב. לדברי פרופ' זלצר, אם החינוך לשמירה על היגיינת פה יהיה כבר מילדות, אנשים לא יצטרכו להגיע למצבים האלה. "הבעיה של המחלה הזו היא שהיא לא כואבת עד שכבר מאוחר מדי, אבל אם אנשים יידעו שזה חלק משגרת הטיפול בעצמם, דברים לא יגיעו לכדי כך", הוא מסביר.

 

הכותב הוא מנהל המחלקה לכירורגיית פה ולסתות הדסה עין כרם ומנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות בהדסה עין כרם

 

   

פורסם לראשונה 29/10/2012 16:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דלקת חניכיים: מניעה היא הטיפול החזק ביותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים