שתף קטע נבחר

לא רק הכלב דומה לבעליו, גם בני זוג נראים דומה

זוגות רבים הולכים ונהיים דומים זה לזו. איזה הסבר יש לכך? האם אורח החיים המשותף גורם לדמיון או שמא מעבר להסבר הפרקטי קיים גם הסבר פסיכולוגי, ומה לגבי הפכים?

אומרים שבשלב מסויים כלב הופך להיות דומה לבעליו, אך בתור מי שמרבית עיסוקה הוא אנשים, אני לא יכולה להימנע מלומר שכך קורה גם לבני זוג. תחילה נראה שהסגנון של בני הזוג הוא שונה, אך לאט-לאט הם מתכנסים לנושא משותף: בהתחלה מתאימים צבעים, לאחר מכן מתאימים סגנון (ספורט-אלגנט, מסיבתי וכדומה), ולבסוף גם אפשר לזהות דמיון חיצוני בין בני הזוג שיכול להתבטא בתווי פנים, צבעים דומים בשיער ועוד.

 

עוד בנושא:

פג ואל באנדי או מארג' והומר: איזה זוג אתם?

הוא דבוק לטלוויזיה, אני מטפלת בילדיו

אל תשני אותי: חוסר סימטריה ביחסים הוא יתרון

 

איזה הסבר יש לכך? האם אורח החיים המשותף גורם לדמיון (לדוגמה בילויים משותפים בחיק הטבע יגרמו לכך שהאשה תנטוש את עקבי הסטילטו והשמלות הקצרות ותעבור ללבוש יותר אלגנטי ונוח), או שמא מעבר להסבר הפרקטי קיים גם הסבר פסיכולוגי?

 

 

אנשים נוטים להימשך לדומה להם

אם נסתכל על ההיסטוריה המשותפת של בני זוג שנראים דומה זה לזה, נגלה שהם היו דומים מלכתחילה, לפחות מבחינה ביולוגית.

 

מחקר בולט בנושא שפורסם במגאזין Current Psychology ונקרא "תפקיד דמיון הפנים בשיפוט האטרקטיביות של בני הזוג", לקח תמונות של המשתתפים ושינה אותן כך שיראו כבני זוג פוטנציאליים של המין השני.

 

המחקר העלה שהתמונות הדומות דורגו על-ידי המשתתפים כבעלות האטרקטיביות הגבוהה ביותר, לעומת התמונות של האנשים הזרים להם. גם מחקר שנעשה על תאומים ובדק את חיי הנישואים שלהם (פורסם במגזין Marriage & Family Living), הראה שהם חיפשו תכונות דומות בבני הזוג הרומנטיים שלהם. כל אלה מוכיחים שאנשים נוטים להימשך לדומה להם.

 

ההסבר לכך פשוט למדי: בילדותנו אנו גדלים בשכונה מסויימת, במשפחה מסויימת ומתרגלים לראות מראות מסויימים. יש שימשכו לאקזוטי ולשונה, אך לרוב, בבואנו לבחור בני זוג, נחפש את בן הזוג שיתן לנו להרגיש "בבית", כשהבית הוא כמובן, המוכר והדומה: בצבעים, בלבוש, במזון, במוזיקה וכדומה.

 

אפקט המראה

מה שמעניין עוד יותר, הוא מה קורה לבני זוג לאורך השנים: תסתכלו על הסבים והסבתות שלכם, האם הם נראים לכם דומים יותר מזוג צעיר שרק התחיל לצאת או התחתן? אין זה מקרי, הם באמת דומים יותר. הם צורכים את אותו המזון, מבלים באותם איזורי האקלים - כך שהגיוני שצבע העור שלהם יהיה דומה, מבנה הגוף שלהם יזכיר זה את זו (בגובה/במשקל), ולפעמים נראה שאפילו הקמטים שלהם דומים, עדות אילמת להשתתפות באותן השיחות וחוויות חיים משותפות.

 

בעולם הדייטינג קיים מושג שנקרא בספרות המקצועית "Mirroring”, ופירושו - מחוות גוף דומות שמצביעות על משיכה והתעניינות. באופן לא מודע במהלך הפגישה בני הזוג מתחילים לחקות את תנועות הגוף, המעשים (לקיחת שלוק מהכוס במקביל לשני) והמושגים של היושב מולם. התנהגות זו מתבססת גם היא על המשיכה לדומה. כאשר קיים רצון להמשיך את מערכת היחסים, בני הזוג מנסים להראות אחד לשניה שהם דומים במובנים רבים, וקיים פוטנציאל להמשך הקשר ביניהם.

 

ומה לגבי הפכים?

אגב, קשה לדבר על דמיון בין בני זוג, בלי להתייחס לתיאוריה המפורסמת לפיה הפכים נמשכים. מעבר לזוגות בעלי התכונות המנוגדות שאנו רואים סביבנו, ישנם גם זוגות שהגיעו מתרבויות שונות, בעלי צבע עור שונה או דת שונה, שנישאו והקימו משפחה. למה אנחנו זוכרים אותם? כי הם מעטים ויוצאי דופן! מה שנפוץ בספרים ובסרטים, פחות נפוץ בעולם האמיתי.

 

גם כאשר אנו רואים זוג עם תכונות אופי מנוגדות (דברן וביישנית; רוחנית ופרקטי; מסודר ובלגניסטית) אנו לא מתייחסים לקשת הרחבה של תחומי הדמיון שלהם. האם הם חולקים ערכים דומים? האם הם שואפים לאותן המטרות המשפחתיות? אם נדבר איתם לעומק נגלה שהתשובה היא כן.

 

 

ישנם זוגות שונים זה מזו במראה (שחור ולבנה, גבוהה ונמוך וכדומה), אך על מנת לשמר את הזוגיות שלהם, הם נאלצים לעבוד קשה יותר: להילחם במוסכמות החברתיות ולהתעלם מהרמות הגבה. במידה שהזוגיות שלהם לא חזקה מספיק, הם לא ישרדו לאורך זמן, וימצאו את עצמם במקרה הטוב בחדר הטיפולים ובמקרה הפחות טוב על מדרגות הרבנות.

 

במידה שהם ישארו יחד, אם נחזור אליהם כעבור מספר שנים, נראה שמלבד המאפיינים החיצוניים הבולטים שלא ניתנים לשינוי, גם הם הפכו במהלך הזמן דומים יותר זה לזו.

 

לכל הכתבות והעדכונים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אתה דומה לי, לא את דומה לי! לא, אתה
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים