שתף קטע נבחר

פישר: "שוק הדיור נמצא בידיים של הממשלה"

נגיד בנק ישראל התייחס בוועדת הכספים להורדת הריבית והבהיר כי המשק אינו בסכנת המיתון וכי הצעד נועד לעודד את הגדלת הביקושים במשק. עם זאת, הוסיף כי הממשלה הבאה תיאלץ להתמודד עם הגירעון הצפוי בתקציב והמצב בשוק הדיור

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, אמר הבוקר (ג') לוועדת הכספים של הכנסת כי המשק אינו בסכנת מיתון והבהיר שהצעד שנעשה אמש להורדת הריבית נועד לעודד את הגדלת הביקושים במשק ולהשפיע על שער החליפין. עם זאת הדגיש הנגיד שתי בעיות שיעמדו לפני הממשלה הבאה - הגירעון הצפוי בתקציב והמצב בתחום הדיור.

 

 

"המצב בתחום התקציב הוא לא טוב", אמר פישר. הוא ציין כי בתקציב 2013 צפוי גירעון של 4% בהיקף של 15 מיליארד שקל, "אבל אם ניכנס למיתון הוא עלול לגדול ל-7% - מה שייאלץ לאזן את התקציב בצעדים קיצוניים יותר", אמר. בעיה נוספת שהתייחס אליה פישר שוק הדיור. "יש לנו כלים להתמודד עם הבעיה, אבל הגדלת ההיצע להוזלת מחירי הדיור תלויה קודם כל בתוספת קרקע לבנייה שנמצאת בסמכות הממשלה", אמר.

 

עם זאת, ניכרת בעיניו ירידה בהשפעת המשבר העולמי על המשק הישראלי. "מדינות אירופה עשו הכול כדי שגוש האירו לא יתפרק. זה שיפור גדול. בינתיים המשק האירופי נכנס למיתון. אנחנו מחכים לראות מה ארה"ב תעשה למשבר הפיסקאלי שבה היא מצויה. בינתיים, המצב במשק העולמי עדיין בעייתי", אמר פישר.

 

בהמשך ציין הנגיד כי הורדת הריבית נבעה משינוי תחזיות הבנק לגבי הציפיות לאינפלציה וקצב הצמיחה. שיעור האינפלציה יסתכם ב-1.8% ומחלקת המחקר של הבנק מעריכה כי שיעור הריבית, שירד ל-1.75% יישאר ללא שינוי לפחות עד סוף 2013.

 

צמיחת המשק, לפי תחזיות הלמ"ס, צפויה לעלות ב-2013 ל-3.8% - בהנחה שתתחיל אספקת הגז משדה "תמר", אך אם יחול עיכוב התחזית תעודכן כלפי מטה. עם זאת, לדברי פישר גורם זה לא צפוי להשפיע על התפתחות רמות התעסוקה והאבטלה.

 

177 מיליון שקל לשיפוץ בנק ישראל

הנגיד הופיע בוועדה עקב הצורך של בנק ישראל להתייעץ איתה לגבי תקציבו השנתי הבא לפני אישורו בממשלה, המיועד למימון הפעילות המנהלית של הבנק. מהתקציב החדש בסך כ-881 מיליון שקל עולה כי הבנק ישקיע בשנה הבאה כ-145 מיליון שקל בהנפקת סדרות שטרי הכסף החדשים.

 

בסדרת השטרות החדשה ישולבו סימני ביטחון חדשניים, מהמובילים בעולם, כדי להקשות על זיוף השטרות. השטרות החדשים שייכנסו למחזור יהיו בערכים של 50 ו-200 שקל. הבנק משקיע בסך הכול בהדפסת שטרי כסף (בדרך כלל להחלפת שטרות שהתבלו) 151 מיליון שקל, המהווים 17% מתקציב הבנק.

 

יו"ר הוועדה המנהלית של הבנק, דן פרופר, ציין שהתקציב החדש אמנם גדול בכ-83 מיליון שקל, אבל בנוי מיסודו על קיצוץ של 1.2% בהוצאות האחרות. כך שהתוספת בפועל נדרשת רק למימון הנפקת השטרות החדשים שתוכננה בעבר.

 

בתקציב נכללת הרשאה להוצאה של כ-177 מיליון שקל בפריסה ל-4 שנים לשיפוץ מבנה הבנק שהוקם לפני כ-40 שנה - ואמור להתחיל בשנה הבאה. השיפוץ כולל עבודות לחיזוק המבנה שאיננו עמיד לרעידת אדמה, ושיפור בטיחותו. עלותו מבוססת על 8,000 שקל למ"ר. ב-2013 יושלמו התכנון והמכרזים. מנכ"ל הבנק, חזי כאלו, מסר כי עובדי הבנק יפונו בהדרגה למבנים זמניים בהתאם להתקדמות השיפוצים.

 

באשר לקיצוצים הצפויים בתקציב הדגיש פישר כי "יהיה קשה לקצץ אבל זה יהיה חשוב ויצטרכו להעלות מסים". על כך הגיב יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, כי "הקיצוץ יהיה גדול אבל לא כמו שמציגים אותו במשרד האוצר. השאלה שהממשלה הבאה תצטרך לדון בה היא אם לפגוע שוב בשכבות החלשות או בחברות ובגופים כלכליים. הצעד הנכון הוא להפסיק את הפגיעה הבלתי פוסקת בשכבות החלשות ובמעמד הביניים, ולהעלות את המסים בצורה מדודה על חברות וגופים כלכליים ועל רווחי הון. אנחנו חיים במדינה - ולא בעסק כלכלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים