שתף קטע נבחר

חשש להאטה כלכלית - בנק ישראל מוריד ריבית

חשש להחרפת המצב הכלכלי: בנק ישראל מוריד את הריבית לרמה של 1.75%, לראשונה מאז 2010. ההחלטה התקבלה בעקבות תחזית מדאיגה להאטה בצמיחה הצפויה בשנת 2013, בעקבות החרפת המצב הכלכלי בעולם וההשלכות של מבצע "עמוד ענן" על התיירות הנכנסת

בנק ישראל הודיע הערב (ב') כי הריבית במשק לחודש ינואר תעמוד על 1.75% - לראשונה מאז ספטמבר 2010, מתחת לרמה של 2%. הוועדה המוניטרית של הבנק קיבלה את ההחלטה על הורדה של 0.25% בשיעור הריבית, לאחר שקיבלה את תחזית הצמיחה של מחלקת המחקר של הבנק לשנת 2013. התחזית מדברת על האטה בצמיחה לרמה של 2.8% (לעומת 3% בתחזית הקודמת).

 

הריבית לחודש דצמבר תישאר ללא שינוי - 2%

ההאטה כבר כאן: האם אנחנו בדרך למיתון?

ירידה נוספת בתחזית האינפלציה: ל-1.8%

 

חברי הוועדה ציינו בהודעת כי ההחלטה התקבלה לאור "הימשכות ההאטה בפעילות במשק". "ההאטה באה לידי ביטוי במדד המשולב לבחינת המשק", צוין בהודעה. "נתוני הסקרים השונים ביחס לפעילות מצביעים גם הם על המשך ההאטה. מקורה של החולשה בפעילות נעוץ כנראה בהאטה בייצוא כתוצאה מרפיון בשווקים הגלובליים, בהאטה בסחר העולמי ובהשפעות מבצע 'עמוד ענן'".

 

שני גורמים נוספים תמכו בהחלטת הבנק להוריד את הריבית. תחזית האינפלציה של הבנק יורדת בעקביות כבר מספר חודשים, ועומדת כעת על 1.8% לשנת 2013. כמו כן, לאחרונה נקט המפקח על הבנקים צעד לריסון שוק המשכנתאות וקבע כי רוכשי דירה ראשונה לא יוכלו לקבל משכנתא שמממנת יותר מ-75% מערך הדירה. כמו כן, נקבע כי משפרי דיור, שרוצים למכור את דירתם הנוכחית ולקנות אחרת, יוכלו לקבל מימון של עד 70% מערך הדירה החדשה ומשקיעים ורוכשים מחו"ל יוגבלו למשכנתא של עד 50% מערך הדירה.

 

 

הורדת הריבית נחשבת לצעד מוכר לעידוד הפעילות הכלכלית בעיתות שפל. מאידך גיסא, במקרים מסוימים ריבית נמוכה עלולה לגרום לעליות מחירים, בעיקר בענפים שבהם יש לקבל הלוואה מהבנק על מנת לרכוש את המוצר, כמו בענף הדיור.

 

מקובל כי רמות הריבית הנמוכות ששררו במשק בשנים 2009-2010 תרמו רבות לעלייה הדרסטית של מחירי הדירות בישראל, לאחר שעלות ההחזר החודשי של המשכנתא ירדה משמעותית ועודדה ישראלים רבים לרכוש דירות.

 

לכן, ביקשו הפעם בבנק ישראל לספק תרופת מנע להתייקרות הצפויה בתחום הדיור והטילו מגבלה על היקף המימון במשכנתא לפני העלאת הריבית. בנוסף, חיכו בבנק עד למועד שבו התחזיות הכלליות לאינפלציה יהיו מתחת למרכז תחום היעד הרצוי (1%-3%).

 

עיכוב בהגעת הגז יעלה לנו 1% בצמיחה

תחזית הצמיחה של מחלקת המחקר של בנק ישראל, אשר הייתה הגורם המרכזי להורדת הריבית, עומדת על שיעור צמיחה של 3.8% בשנה הבאה - לאחר צמיחה של 3.3% ב-2012. עם זאת, בבנק ישראל מציינים כי 1% מהצמיחה מיוחסת לתגליות הגז ותלויה בשאלה, האם הגז ממאגר "תמר" יופק כבר במחצית הראשונה של 2013.

 

ללא השפעת הגז, תחזית בנק ישראל לשנה הקרובה מדברת על צמיחה של 2.8%, ירידה של 0.2% לעומת התחזית הקודמת, המצביעה על החרפה של מגמת האטה במשק. בבנק ישראל ציינו כי הורדת תחזית הצמיחה, מבוססת על "ההרעה בתחזיות לגבי הפעילות בעולם ובשל השפעה מתמשכת שיכולה להיות למבצע 'עמוד ענן' על התיירות הנכנסת".

 

במחלקת המחקר של הבנק המרכזי מציינים, כי מאז שנערכה התחזית האחרונה, בחודש ספטמבר, עודכנו כלפי מטה כל ההערכות של בתי ההשקעות והמוסדות הפיננסיים בעולם בנוגע לצמיחה במשקים החשובים וקצב הגידול של הסחר העולמי.

 

הורדת התחזיות הללו מאותתת על כך שהביקוש למוצרי ישראלים ימשיך לרדת וצפויה האטה נוספת בייצוא לחו"ל. בנוסף, צופים בבנק ישראל השלכות שליליות על התיירות הנכנסת לישראל כתוצאה מהמצב המדיני-ביטחוני. אמנם, בבנק מעריכים את הנזק הישיר של מבצע "עמוד ענן" לכלכלה בשיעור נמוך יחסית של בין חצי מיליארד ל-750 מיליון שקל, אך מוטרדים בכל זאת מההשפעה השלילית של המבצע על תחושת הביטחון של התיירים השוקלים האם לבקר בארץ.

 

בבנק ישראל ציינו הערב כי "מטבע הדברים, במידה שיחול עיכוב בהזרמת הגז, תחזית הצמיחה ל-2013 תעודכן כלפי מטה, אך הדבר אינו צפוי להשפיע על התפתחות רמות התעסוקה והאבטלה".

 

עם זאת, לעיכוב בהזרמת הגז כן צפויה השפעה על שני גורמים מכריעים לרווחתם של האזרחים. מצד אחד, הירידה בצמיחה עשויה לגרום לירידה בהכנסות המדינה ממסים ולהגביל את גודלו של תקציב המדינה, שגדל מדי שנה בהתאם לקצב הצמיחה. בנוסף, לאחרונה נודע כי מחירי החשמל צפויים לעלות במרס הקרוב בשיעור של בין 10% ל-15%. מידת ההתייקרות הצפויה תושפע גם כן מקצב ההתקדמות בעבודות הקידוח במאגר הגז הגדול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים