שתף קטע נבחר

להפריד דת ומדינה: גם לגבי נישואים חד מיניים

זוג נשוי וחד מיני, הגיש לאחרונה בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, לאשר את הסכם הממון שיצר. החלת חוק יחסי ממון על בני זוג חד מיני, באם תאושר, תהווה צעד נוסף בדרך להפרדת הדת מהמדינה במוסד הנישואין

הסכמי ממון בין בני זוג נשואים מוגשים כמעט מדי יום לאישור בית המשפט לענייני משפחה. אולם, לפני כמה ימים הגיש זוג נשוי, חד מיני, בקשה לבית משפט לענייני משפחה לאשר הסכם ממון שנחתם ביניהם.

 

הסכמי ממון עוסקים בהסדרת יחסים הרכוש בין בני הזוג במקרה של פרידה וגירושין. מטרתם למנוע את המריבות והמחלוקות הקשות בהליכי הגירושין והם הפכו מומלצים ופופולריים בקרב בני זוג הבאים בברית נישואים או מסגרת זוגית אחרת. עם זאת, מעולם לא הוגש הסכם כזה מטעם בני זוג נשואים, שהינם בני אותו מין, ומדובר לפיכך בבקשה המוגשת לראשונה, שהכרעת בית המשפט בעניינה תהיה רבת משמעות בהכרת המשפט והפסיקה בזוגות חד מיניים.

 

 

לפני שנעמוד על משמעות ההחלטה שתיפול, נסקור בקצרה את התפתחות ההכרה המשפטית במעמד זוגות חד מיניים בישראל. פריצת הדרך הראשונה חלה לפני כעשר שנים, אז נדרש בית המשפט לענייני משפחה לשאלת אישור הסכם ממון בין בני זוג מאותו מין שהינם ידועים בציבור.

 

סקירה היסטורית קצרה

ידועים בציבור הינם בני זוג, שאינם נשואים, המנהלים משק בית משותף ושהסביבה מכירה בהם כבני זוג. באותו מקרה, בחן בית המשפט את זהות בני הזוג שביקשו לאשר את הסכם הממון ביניהם.

 

השניים הגדירו עצמם כ"שני גברים בוגרים החיים יחד תחת קורת גג אחת ומנהלים משק בית משותף מאז שנת 1996". לאור הגדרה זו, החליט בית המשפט לפרש את הוראות החוק, כך שיכללו אף בן זוג מאותו מין.

 

בהמשך, לפני כשש שנים, נעשה צעד נוסף כאשר בית המשפט העליון הכיר בנישואיהם של בני זוג חד מיני שנישאו בחו"ל וכך, צעד אחר צעד, "נכבשה" עוד טריטוריה משפטית והולכת ומתרחבת ההכרה המשפטית, דרך הפסיקה, במשפחות חד מיניות. מתקבל אם כן הרושם כי מיום שניתן לרשום בני זוג מאותו מין כנשואים, ומיום שאושר הסכם ממון בין בני זוג מאותו מין, דומה כי אין כל מניעה לקבל את הבקשה שהוגשה לבית המשפט לאשר הסכם ממון בין בני זוג נשואים מאותו מין.

 

משמעות ההחלטה

במידה שהבקשה תתקבל והסכם הממון, המושתת על הוראות חוק יחסי ממון, יאושר ע"י בית המשפט לענייני משפחה, משמעות הדבר שניתן יהיה להחיל את חוק יחסי ממון על בני זוג נשואים מאותו מין. בכך תהיה הכרה בנישואי בני זוג מאותו מין לא רק לצרכי רישום במשרד הפנים, אלא גם להכרה בתא המשפחתי החדש אף לעניין הסדרת רכושם וממונם של בני הזוג בבית משפט לענייני משפחה.

 

זו תהיה "קפיצת דרך נוספת" בהכרה בזכויות זוגות חד מיניים, שכן כיום בני זוג נשואים חד מיניים שלא חתמו הסכם ממון, בין אם נישאו בחו"ל ובין אם לאו, יוכלו לעתור לפירוק שיתוף בבית משפט אזרחי, ככל השותפים לנכסים וללא כל קשר למערכת היחסים הזוגית. אך הם אינם יכולים לפנות לבית משפט לענייני משפחה ולעתור לזכויות ממוניות ככל הזוגות אחרים.

 

משמעותו העיקרית של צעד זה תהיה כניסה תחת כנפי בית משפט לענייני משפחה, תוך החלת הזכויות והחובות שחלים על בני זוג בבואם להתגרש ובכלל זה - הכרה בצבירה משותפת של נכסים שונים במהלך תקופת הנישואין, גם אם הם אינם רשומים על שם שני הצדדים, ובלי שיהיה צורך להוכיח צבירה משותפת של נכסים.

 

 

סגירת מעגל

אישור הסכם הממון כאמור, יסגור את המעגל ויביא להכרה בזכויותיהם של בני זוג מאותו מין ובתא המשפחתי החדש שנוצר עם השנים, כתא משפחתי לכל דבר ועניין. בכך, תתקדם המדינה צעד נוסף לעבר הפרדה "דה פקטו" בין דת למדינה בכל הקשור למוסד הנישואין.

 

כאשר גם זה יקרה, בני זוג נשואים מאותו מין יהיו זכאים לאותן זכויות וחובות כגבר ואישה נשואים. עד אז, מומלץ לערוך הסכם ממון, ובמידה שבני הזוג אינם נשואים, ניתן לאשרו בפני נוטריון ולקבל תוקף להסכם זה.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק  

 

 

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה, שותפה במשרד בן גור -כהן, סמון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאט לאט מעמדו בחברה הולך ומתחזק. זוג חד מיני
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים