שתף קטע נבחר

החיסול שהעלה את נסראללה / השבוע לפני

21 שנים חלפו מאז הפציץ חיל האוויר את השיירה של מנהיג חיזבאללה עבאס מוסאווי, ובקריית שמונה נכנסו למקלטים תחת הקטיושות. בפברואר 77' צסק"א אכלה אותה ואורי זוהר שילהב את החוגגים, לפני 50 שנה בדיוק הגיע לישראל מחשב ענק ונדיר שפעל בתוך מקרר. וגם: נרקומן פרסי וחידה עם תחפושת

ב-16 בפברואר 1992 בשעות אחר הצהריים עשה מנהיג חיזבאללה, שייח' עבאס מוסאווי, את דרכו מהכפר ג'יבשית לכיוון צידון. כשעבר השיירה סמוך לכפר תפתחא הגיחו מעליה לפתע מסוקי קרב של חיל האוויר. המסוקים התקרבו לשיירה וירו לעברה טילים ואש מקלעים. הטיל הראשון פגע במכונית המרצדס השחורה של מוסאווי. המכונית עלתה באש. ראש ארגון הטרור, אשתו ובנו בן החמש נהרגו במקום.

 

השבוע לפני - לכל הכתבות

 

טילים נוספים פגעו בשתי מכוניות "ריינג'ר רובר", שנסעו לפני ואחרי רכבו של מוסאווי, ובהן שומרי ראשו. שבעה מהם נהרגו. ב"ידיעות אחרונות" פורסם עוד כי רדיו חיזבאללה "א-נאהר" הפסיק את שידוריו הרגילים והשמיע שירי אבל, פסוקים מהקוראן ונאומים של מוסאווי. המנהיג הרוחני, שייח מוחמד פדלאללה, ספד לראש ארגון הטרור. "קרבות הג'יהאד נגד האויב הציוני נפתחו בכל הממדים, במישור הפוליטי, הביטחוני והצבאי", הוא איים.

 

 

 (תרשים: אינפוגרפיקה, ידיעות אחרונות) (תרשים: אינפוגרפיקה, ידיעות אחרונות)
(תרשים: אינפוגרפיקה, ידיעות אחרונות)

 


מוסאווי נואם על רקע תמונת חומייני ()
מוסאווי נואם על רקע תמונת חומייני

 

הרמטכ"ל, רב אלוף אהוד ברק, הבטיח להמשיך לפגוע בראשי הטרור. "נמשיך לרדוף אחרי מנהיגי הטרור, מפקדיו, המחבלים והמסייעים להם", אמר. "הפעולה נגד עבאס מוסאווי היא חלק ממערכת פעילויות, שנקטנו ונמשיך לנקוט בעתיד. נכה את אנשי הטרור בתחומי ישראל, לאורך הגבולות ומעבר להם".

 

התגובה של חיזבאללה לא איחרה לבוא. כמה שעות לאחר החיסול ירו מחבלים מלבנון עשרות קטיושות לעבר קריית שמונה והגליל המערבי. כמעט שבוע לאחר החיסול נהרגה הילדה אביה אליזדה בת ה-5, מפגיעת קטיושה במושב גרנות.

 

 

 

 

מוסאווי נקבר בכפרו נבי שית. כ-50 אלף שיעים השתתפו במסע הלוויה. המוני המלווים בכו, זעקו קריאות נקמה בישראל ובארצות הברית, הניפו כרזות בגנות הציונות ונשאו תצלומים גדולים של מוסאווי והאייתוללה חומייני. "האם אתם חושבים אויבי האל שניצחתם?" זעק נעים קאסם, שהיה אז - כמו היום - סגן מזכ"ל חיזבאללה. "לא ניצחתם. אנו ממתינים לכם. האדמה עוד תרעד מתחת לכפות רגליכם". בקהל הזכירו את ראש ממשלת ישראל יצחק שמיר. "אנחנו רוצים את ראשו של ראש הממשלה שמיר", צעקו ההמונים המשולהבים. "לא ננוח עד שנשיג את ראשו של שמיר".

 

יומיים לאחר החיסול מונה חסן נסראללה, בן 31, ליורשו של מוסאווי. עד למינויו למזכ"ל חיזבאללה היה אחראי לפיגועים נגד ישראל וממונה על הדרכת המתאבדים שנשלחו לפעולות טרור. כבר אז אמרו כי הוא מייצג את הקו הקיצוני ביותר בחיזבאללה וקשריו עם אישים בכירים בטהרן הדוקים. גם לפני יותר מ-20 שנה הוא אמר על ישראל: "למדינה הזו אין זכות קיום ויש למחוק אותה". בהלוויתו של קודמו בתפקיד הבטיח נסראללה: "ניאבק עד שישראל תיעלם".

 


 

 

המתיחות בצפון נמשכה עוד כמה ימים. חיזבאללה שיגר עוד עשרות קטיושות לעבר יישובי הצפון. אחת מהן התפוצצה בתחנה המרכזית בקריית שמונה, זמן קצר לאחר שאוטובוס מלא בנוסעים יצא מהמקום. צה"ל תקף יעדים בדרום לבנון ותושבי כפרים רבים נמלטו מבתיהם. בביירות מיהרו לפנות לדמשק לבקשת עזרה אם ישראל תתקוף ושר החוץ הלבנוני ביקש מחאפז אל אסד: "הגנו עלינו".

 

אנחנו במפה!

ב-17 בפברואר 1977 מדינה שלמה הייתה מרותקת לטלוויזיה. קבוצת הכדורסל של מכבי תל אביב התמודדה עם צסק"א מוסקבה בבלגיה. לפני המשחק ההערכה הייתה כי לקבוצה מישראל אין שום סיכוי מול הסובייטים, שאותם הדריך אלכסנדר גומלסקי.

 

אבל על הפרקט התברר שהקבוצה מישראל יכולה להתמודד מול הענק הרוסי. הצהובים ניצחו 79:91 וחוללו סנסציה. מיקי ברקוביץ', שחגג באותו יום את יום הולדתו ה-23, קלע 20 נקודות. ג'ים בוטרייט, שהלך השבוע לעולמו בגיל 61, הצטיין גם הוא עם 18 נקודות. טל ברודי נישא על כתפי האוהדים שמילאו כל פינה באולם הקטן ואמר בראיון הטלוויזיוני את המשפט הבלתי נשכח: "אנחנו במפה ונשאר במפה - לא רק בספורט, בהכול!".

 


 

אחרי סיום המשחק יצאו המונים לרחובות. רחוב דיזנגוף בתל אביב, שהיה ריק מאדם בשעת שידור המשחק, הפך לקריית שמחה. "הו-הא מה קרה צסק"א אכלה אותה", שאגו הרוקדים המשולהבים, שהניפו את דגלי הכחול-צהוב. בתי הקפה שעמדו שוממים כל הערב החלו שוקקים חיים. שוטרי משטרת תל אביב התחשבו באוהדים והם לא רשמו דו"חות למכוניות שחנו את המדרכות. קטע הרחוב שבין פרישמן לכיכר הפך לרחבת ריקודים סוערים.

 

את סוף השבוע שלאחר הניצחון ההיסטורי עשו שחקני מכבי בלונדון. אחד המברכים היה ראש האופוזיציה, ח"כ מנחם בגין, שאמר ש"דוד הקטן ניצח את גוליית". בנתב"ג קיבלה את פניהם של השחקנים רעיית נשיא המדינה, נינה קציר. היא הביאה להם מתנה - סל ובתוכו כדורסל חתוך. בתוך הכדור נשאה טבליות שוקולד שאותן חילקה לשחקני מכבי.

 


 

יותר מ-100 אלף אוהדים קיבלו את פני השחקנים בכיכר מלכי ישראל (היו םכיכר רבין). הם גדשו את הרחבה הענקית שבחזית בניין העירייה. מנחה האירוע אורי זוהר שילהב את ההמונים. האוהדים שנכנסו לבריכה רקדו הורה.

 

הראשון שהגיע היה אולסי פרי. "נדמה היה שמישהו נושא אותו על כתפיו", נכתב אז ב"ידיעות אחרונות" בחצי הומור. "אבל מבט שני הבהיר כי הענק פוסע על רגליו שלו". ברודי ניגש למיקרופון ואמר: "הניצחון הוא לא רק שלנו, אלא שלכם. של כולכם". שאגה אדירה נשמעה אז בקהל ומגג העירייה נורו זיקוקי דינור, ממש כמו ביום העצמאות.

 

מחשב אחד במאה ארגזים

באמצע חודש פברואר, בדיוק לפני 50 שנה, הוצב במכון ויצמן למדע ברחובות המחשב האלקטרוני החדש, המסוגל לקרוא לא פחות מ-32 אלף מילים בשנייה. המחשב, שעלותו הייתה 4 מיליון לירות, הובא במטוס מארצות הברית.

 

זה היה אחד המחשבים האלקטרוניים המשוכללים ביותר בעולם, נכתב ב"ידיעות אחרונות". המכשיר הופעל באולם ענק בעל טמפרטורה של בית קירור, שנועד לצנן אלפי נורות קטנטנות הנדלקות וכבות לסירוגין. בתוך המכשיר הענק התפתלו כנחשים חוטי חשמל והטרטור הבוקע מהמתקן, כך תואר, דומה לקולן של אלפי מכונות כתיבה המתקתקות ממרחקים.


 

מה אפשר לעשות עם המחשב הענק? בכושר הפעולה שלו טמונות אפשריות בלתי מוגבלות. למשל, אפשר להכניס אל תוך המוח האלקטרוני את כל הכרטסת של תושבי מדינת ישראל ותוך שניות ספורות יכול המחשב למסור, לשם דוגמה, את מספרם המדויק של בעלי העיניים הכחולות, את חלוקתם המדויקת של בעלי התארים האקדמאים וגם כמה נשים הרות יילדו בפרק זמן מסוים.

 

אני זוכר אותך מהמכולת

ועוד פברואר 1963. בעלי המכולות ניסו להיאבק אז במתחרים החדשים - הסופרמרקטים. סוחרי המכולות קיבלו אז החלטה שלא לקנות עוד ממפעלים שמוצריהם נמכרים במחירי הקרן בסופרמרקטים השונים.

 

ההחלטה על כך התקבלה בכנס חירום סוער של יושבי ראש הסניפים של התאחדות הסוחרים ושל יושבי ראש ענפי המכולת. כנס החירום נערך כתוצאה מהמצב החדש שנוצר בענף המכולת כתוצאה מן התחרות של חנויות ה"שופר-סל" וצרכניות השירות העצמי, שהוגדרה על-ידי בעלי המכולות "בלתי הוגנות".

 

 

בעלי המכולות דנו גם בדבר "תוכנית חומש" למודרניזציה של ענף המכולות ונבחר "מטה פעולה" להגנה על האינטרסים של החנוונים.

 מטה זה נועד לבצע תוכנית, שמטרתה לשפר את רמת הנקיון והשירותים בענף המכולות.

 

נעבור לידיעה שאין סיכוי שתיכתב בימים אלה, ודאי שלא תחת הכותרת שתראו למטה. המשטרה הכריזה על התייר נסר קשפי, שהגיע לישראל מאיראן, כעבריין נמלט, לאחר שהתקבלו נגדו תלונות על כך שקיבל מרשמים מזויפים, שבאמצעותם רכש סמים משכרים. התייר הונה לא פחות מעשרה רופאים בתל אביב, כשאמר להם שהוא סובל מכאבים עזים בבטנו וכי עליו לטוס ללונדון. בין היתר הוא שינה את מינון הסמים וגם את מספרי הטלפון של הרופאים, כדי שרוקחים חשדנים לא יצליחו לעלות על עקבותיו.

 

 

מי אני?

ולסיום חידה. באמצע חודש פברואר 1992, פורסמה בעיתון תמונה של בכיר ישראלי, שהתחפש במהלך ביקורו במדינה מוסלמית. מזהים?

 

 

הייתה זו תמונה מדרכון מיוחד שהוצא בשנת 1976 לרגל ביקורו החשאי של ראש הממשלה יצחק רבין במרוקו. חסן, שהיה מלך מרוקו באותן שנים, גילה ל"וושינגטון פוסט" כי רבין נפגש עמו ב-1976 בארמונו במרוקו לשיחה בענייני השלום בין ישראל לבין מדינות ערב. באותה נסיעה השתתפו גם ראש המוסד יצחק חופי. התחפושת לרבין הוכנה בקהילת המודיעין והיא כללה משקפיים ופאה נוכרית.

 

פרט לפגישה עם המלך, סייר רבין בערי מרוקו במשך שלושה ימים. כשיצא לרחובות העיר רבאט הוא התחפש כדי שלא יזהו אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבאס מוסאווי
מזהים? ההסבר למטה
צילום: סער יעקב, לשכת העיתונות הממשלתית
ג'ים בוטרייט. 18 נקודות במשחק המיתולוגי
צילום: סער יעקב, לשכת העיתונות הממשלתית
מומלצים