שתף קטע נבחר
 

החמישייה הסודית: צפו בגורי לוטרות מתוקים

בגן החיות "חי-כיף" בראשון לציון חוגגים את הגעתם לעולם של חמישה גורי לוטרה גמדית. האם צפאטי והאב ספוג, שהכירו לפני כשנה, מתמודדים עם אתגר ההורות בהצלחה. בימים האחרונים יצאו הגורים לראשונה מהמאורה ותיעדנו אותם חוגגים בארוחת דגים סוערת

כשהמטפל ריי גריינג', האחראי על מחלקת אוכלי העשב בחי-כיף בראשון לציון, מגיע עם דלי עמוס בדגים שמנמנים, משפחת הלוטרות הגמדית נכנסת לכוננות ספיגה בגן החיות "חי-כיף" בראשון לציון.

 

בתצוגת הלוטרות המגודרת הממוקמת בסמוך לכניסה הראשית של גן החיות העירוני, צמד ההורים, האם צפאטי והאב ספוג, עוקבים בדריכות אחרי כל תנועה של המטפל.

 

 

השניים מדלגים בקלילות מעל תעלת המים, שומרים על מרחק בטוח מהמאורה הממוקמת ליד צמד מפלים מלאכותיים. צפאטי האם עומדת על שתי רגליה וכשחתיכת הדג הראשונה נוחתת על האדמה, ניתן האות לחגיגה המשפחתית.

 

שני ההורים מסתערים ומתחילים לקרוע את הדגים לגזרים בעזרת שיניים חדות. "חכה עוד שניה, אולי יהיה לך מזל והגורים יצאו סוף סוף החוצה", לוחש ריי באנגלית. לפני כחודש וחצי נולדו בפעם הראשונה בגן החיות חמישה גורי לוטרה ומאז ריי בציפייה לראות את הגורים באור שמש. 

 

 (צילום: גלית וולף) (צילום: גלית וולף)
(צילום: גלית וולף)
 

 

יוצאים לראשונה מחוץ למאורה

"צפאטי היתה בהריון במשך 60 יום. יצא לי להציץ מעת לעת על הגורים בתוך המאורה לזמן קצר כדי לבדוק שהם בסדר והיא מניקה בהצלחה, אבל במשך 40 יום הם היו עם עיניים סגורות ושהו כל הזמן יחד עם האם", הוא מסביר.

 

המטפל הבריטי שעלה לישראל לפני יותר מ-12 שנה מודה כי הוא מתרגש נוכח ההמלטה הנדירה. "זו ההמלטה הראשונה של צפאטי בזוגיות עם ספוג. כשהיא המליטה חמישה גורים והצליחה לטפל בהם, זה היה סימן מעודד מאוד", הוא אומר ובוחן את החבורה אוכלת את הדגים בתיאבון רב. "זו התקופה שהם מגששים את דרכם מחוץ למאורה ומתחילים לאכול מזון מוצק, בנוסף להנקה".

 

זו הפעם הראשונה שריי צפה בגורים מחוץ למאורה. "עד עכשיו צפאטי הביאה את האוכל אליהם במאורה למעלה, אבל הם כבר גדולים מספיק כדי לאכול בכוחות עצמם".

 

למרות שפע המזון שמוגש ללוטרות, הגורים נאבקים ביניהם על כל פיסת דג שלעיתים משתווה אליהם בגודל. במשך דקות ארוכות הם נאבקים בתנועות ראש ושיניים עקשניות כדי לקרוע את בשר הדגים.

 

במהלך ארוחת הצהריים ניגשה האם וחטפה לאחד הגורים את חתיכת הדג, אך לאחר שנמלטה לפינת מסתור, הגור רדף אחריה ביללות רמות, עד שהיא נכנעה והשיבה לו את השלל.

 

צפו במצגת הלוטרות. הקליקו "מצגת" כדי לצפות בתמונות ברצף 

צילום: ירון ברנר

 

 


צילום: ירון ברנר

(צילום: ירון ברנר)

 

מלחמה ושלום

הדרך לזוגיות של צפאטי וספוג היתה רצופה במהמורות. עד לפני שנה חיו צמד זכרים בתצוגה, בוב וספוג, בני הארבע. "ניסינו להשיג נקבה מזה מספר שנים בגני חיות ברחבי העולם, אך מדובר בבעלי חיים נדירים ולמרבה השמחה, בגן החיות התנ"כי בירושלים ניאותו לתת לנו נקבה מתבגרת לגרעין הרבייה", אומר וטרינר גן החיות, ד"ר אפי וגשל.

 

הגעתה של הדיירת החדשה צפאטי, עוררה מהומה בתצוגת הלוטרות. שני הזכרים שהסתדרו ביניהם בהצלחה במשך מספר שנים, מצאו עצמם במאבק על הנקבה ועל מעמדם בלהקה.

 

לאחר שצפאטי בחרה בספוג כבן זוג הבלעדי, בוב נדחק החוצה והשיב מלחמה, אך הזוג החל לתקוף אותו ובגן החיות החליטו לערוך הפרדת כוחות בין הצמד לבוב למשך שלושה חודשים.

 

בשלב מסויים אף סירסו אותו כדי לאפשר לו לחיות בשלום בלהקה, אך הדבר גם לא סייע להשתלבותו המחודשת. "בלית ברירה, כדי למנוע פגיעה בבוב שעלולה היתה להחריף עם הגעתם העתידית של הגורים, העברנו אותו לביתו החדש בפינת החי בכפר עציון", מסביר אפי. "הלוטרה היא בעל חיים חברתי ביותר ולכן כשהגורים יגדלו, נעביר את אחד הזכרים שיארח לו לחברה".

 

בקרוב יבדוק הווטרינר את הגורים, יחסן אותם ויעניק לכל אחד מהם שבב זיהוי כדי שניתן יהיה לעקוב אחריהם בקלות יותר.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

בסכנת הכחדה בטבע

הלוטרה הגמדית (Aonyx cinerea) נחשבת ללוטרה הזעירה ביותר מבין מיני הלוטרות בעולם. היא מצויה באזור מזרח אסיה ובשנים האחרונות הוגדרה על ידי איגוד השימור העולמי כחיה שעתידה בסכנה בטבע עקב ציד ופגיעה בבתי הגידול הטבעיים. הנקבות בשבי מגיעות לבגרות מינית בגיל שנתיים והזכרים לקראת גיל שלוש שנים. השגר של הלוטרות הוא כשניים עד שבעה גורים. הטורף השעיר מגיע למשקל של כחמישה קילוגרם ונחשב לחיה חברותית ביותר, החיה במשפחות מורחבות תחת שליטה של זוג שליט. בטבע תועדו משפחות של יותר מ-20 פרטים.

 

המטפל ריי מציין כי התצוגה תוכל להכיל עד כ-12 לוטרות. "השאיפה שלנו היא לשמור עליהם כמשפחה גדולה ומאוחדת. אפשר להסתכל עליהם ביחד במשך שעות. הם מקסימים", הוא מסכם. "האחים רבים לעיתים אחד עם השני, אבל הלוטרות חיות במשפחות גדולות, כמו הסוריקטות. עכשיו הציפיה שלי היא לראות אותם לומדים לשחות. גם זה יגיע בקרוב". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
מומלצים