שתף קטע נבחר

צילום: מרק ישראל סלם, רויטרס

פרס בראיון טורקי: "אתם ואיראן זה כמו יום ולילה"

נשיא המדינה אירח במעונו את כתבי רשת CNN Turk והעיתון "הורייט" והתייחס לסיום המשבר הדיפלומטי בין המדינות. "אי אפשר למנות אף סיבה מדוע שיהיו אויבות", הסביר, "מבחינתי לחיצת ידיים עם נשיא טורקיה יכולה לקרות בקרוב"

"ישנן אלף סיבות מדוע על ישראל וטורקיה להיות ידידות, ואי אפשר למנות אף סיבה מדוע שיהיו אויבות", כך אמר היום (א') נשיא המדינה שמעון פרס בראיון שהעניק לרשת CNN Turk ולעיתון "הורייט", ימים ספורים לאחר התנצלות ישראל על אירועי המשט לעזה, שהובילה לסיום המשבר הדיפלומטי בין המדינות.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

הנשק במלחמה באלימות: משקפי לנון המדממים

הדרה בהופעה: זמרת הורדה מהבמה בירושלים

 

במסגרת הראיון המיוחד, נמסר מבית הנשיא, פנה פרס לעם הטורקי וקרא לו לפעול לאיחוי הקרע בין אזרחי שתי המדינות. "ישראל וטורקיה רצו לשים סוף לחוסר ההבנה ולחזור ליחסים הטובים שהיו ביניהן לאורך שנים רבות וטובות. שורשי היחסים הם היסטוריים ועמוקים מאז המאה ה-15, שבה טורקיה היוותה מקלט ליהודים אשר גורשו בכפייה מספרד. ישנן היום הרבה יותר סיבות מדוע על ישראל וטורקיה לעבוד בשיתוף פעולה מאשר אי פעם". כשנשאל מתי תירשם לחיצת יד בינו לבין מקבילו הטורקי, השיב פרס: "מבחינתי זה יכול לקרות בקרוב".

 

המשבר החריף בין אנקרה לירושלים הגיע לסיומו במהלך סוף השבוע, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו התנצל בפני מקבילו הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן. לפי לשכת נתניהו, השניים הגיעו להסכמה על חידוש היחסים התקינים בין המדינות והפסקת ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל ומפקדיו, בעוד בסוגיית הפיצויים שדרשה טורקיה סוכם כי ישראל תעביר כסף לקרן הומניטרית.

 

בין היתר, נשאל פרס על ידי המראיינת על הצהרתו של נתניהו, ולפיה המצב בסוריה היווה זרז לקבלת ההחלטה על סיום המשבר, ואמר כי האירועים במדינתו של בשאר אסד יצרו "טרגדיה עבור סוריה ובעיה חמורה לשאר העולם. חשבנו שמדובר במנהיג צעיר מודרני, אשר שב מלונדון ורוצה להיות רופא עיניים, אך גילינו כי הכל היה כיסוי. למרבה המזל, המתקן הגרעיני הושמד, אך המאגר הכימי נותר".

 

לבד מכך, התייחס הנשיא גם לסוגיית הגרעין האיראני ואמר כי "איראן היא סכנה לעולם כולו. העולם אינו יכול לקבל את איראן גרעינית. ההנהגה האיראנית מכחישה את השואה, ומאיימת בשואה חדשה. איראן הפכה למרכז טרור בכל מקום בעולם, המשטר האיראני דורס זכויות אדם, תולה אנשים, אוסר אזרחים ושולח גרורות טרור לכל מקום בעולם מבולגריה ועד קפריסין. איזה מדינה בעולם יכולה לעמוד מהצד ולסבול זאת?".

 

הנשיא הדגיש כי "איראן מהווה סכנה גם לעצמאותן של המדינות הערביות במזרח התיכון, שכן היא רוצה לשלוט באזור" והפריד בצורה ברורה בינה ובין טורקיה. "תראו איך ארצות הברית פעלה כשפגעו במגדלי התאומים - היא יצאה לפעולה ברורה ונחושה באפגניסטן. במובן זה, טורקיה ואיראן הם כמו יום ולילה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס והעיתונאית הטורקית
צילום: מארק ניימן, לע"מ
מומלצים