שתף קטע נבחר

מדברים על מו"מ: אילו תמריצים יוצעו לפלסטינים?

בירושלים סבורים כי מסע הדילוגים של קרי מראה כי הוא נחוש לחידוש השיחות, "וגם שני הצדדים מוכנים יותר לחזרה למשא ומתן". ברמאללה הפסימיות שולטת. "הבעיה היא לא קרי, אלא נתניהו", אומרים הפלסטינים, ומחכים לצעדים בוני אמון

האם מתקרב המועד שבו נציגי ישראל והפלסטינים ישובו אל שולחן המשא ומתן? תלוי את מי שואלים. על רקע ביקורו באזור של מזכיר המדינה האמריקני,ג'ון קרי, הביעו אמש (יום ב') גורמים מדיניים תקווה כי המגעים יתחדשו "בעתיד הלא רחוק".

 

גורמים בירושלים, המעורים במאמצים האמריקניים לחדש את המשא ומתן המדיני, סירבו עם זאת להתחייב למועד חידוש השיחות, אולם ציינו כי ההתרשמות מהשיחות שניהל קרי בארץ היא כי "שני הצדדים מוכנים יותר לחידוש המשא ומתן. עוד לא ברור מתי השיחות יחודשו, אבל יש תחושה שבשני הצדדים קיימת מוכנות רבה יותר להבנות שיאפשרו את החזרה לשיחות".

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

האוצר לסטודנטים: נעלה את שכר הלימוד

ארגנטינה לא בוכה: "תאצ'ר - פושעת מלחמה"

התעדכנו בחדשות גם בעמוד הפייסבוק של ynet

 

אתמול נפגש מזכיר המדינה האמריקני עם הנשיא שמעון פרס, ולאחר מכן נועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון ושרת המשפטים ציפי לבני. הפגישה נמשכה מעבר למתוכנן, אולם עד שעות הלילה המאוחרות לא היה ברור האם הושגו הסכמות כלשהן. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "בפגישה נדונו הנושאים האזוריים והדרכים לחידוש השיחות עם הרשות הפלסטינית". קרי ייפגש הבוקר שוב עם נתניהו, בפורום שצפוי להיות מצומצם יותר.

 

לאחר ביקורו בישראל של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נמנע נתניהו מהתבטאויות חריפות נגד ראשי הרשות הפלסטינית, ועל רקע רצונו של קרי בחידוש המשא ומתן - מעוניינים

 בישראל לתת את התחושה כי הבעיה אינה בירושלים אלא ברמאללה. נתניהו נמנע, כפי שעשה בעבר, מדרישות מוקדמות, אולם גורמים מדיניים דחו בסוף השבוע את דרישת אבו מאזן להציג מפות עם קווי הגבול שישורטטו בהסכם הקבע. כעת מנסה קרי לייצר חבילת תמריצים שתעודד את הפלסטינים לשוב אל שולחן המשא ומתן.

 

גורמים מדיניים ציינו הלילה כי "אין ספק שקרי נחוש ממש לחדש את המשא ומתן. הוא מתכוון להיות כאן באזור הרבה, והוא לא בא סתם. מסע הדילוגים הזה לא נועד רק כדי לטייל, אלא כדי לקדם את העניינים. יש תחושה שייתכן כי השיחות יחודשו, אם כי עדיין לא ברור מתי".

 

הפיוס: נדחתה הפגישה בין הישראלים לטורקים

קרי, שתיווך גם בהסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה, עדיין מחכה לראות את פירותיו. לאחר שפצועי המרמרה הודיעו כי לא יסירו את תביעותיהם גם אם יקבלו פיצויים, התברר כי הפגישה בין צוותי ישראל וטורקיה שאמורים לדון בכמה סעיפים מרכזיים בדרך לנורמליזציה, נדחתה לבקשת הטורקים ל-22 בחודש.

 

יוסי צ'חנובר והיועץ לביטחון לאומי, האלוף במיל' יעקב עמידרור, עומדים בראש הצוות הישראלי, שהיה אמור לדון עם הטורקים בפיצויים למשפחות הרוגי המרמרה ובביטול התביעות נגד קציני וחיילי צה"ל שהשתתפו בעצירת המשט.

 

פרס והמזכיר קרי אתמול בבית הנשיא (צילום: מארק ניימן, לע"מ) (צילום: מארק ניימן, לע
פרס והמזכיר קרי אתמול בבית הנשיא(צילום: מארק ניימן, לע"מ)

קרי נפגש שלשום עם אבו מאזן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי נפגש שלשום עם אבו מאזן(צילום: EPA)

 

ברמאללה, בינתיים, הפסימיות שולטת. למרות שההנהגה הפלסטינית מרוצה מחילופי התפקידים בממשל האמריקני, בעיקר בכל הנוגע לאמונה כי למזכיר המדינה קרי יש רצון אמיתי לשבור את הקיפאון המדיני, ברמאללה עדיין פסימיים בנוגע לאפשרות שמשא ומתן עם ישראל יחודש בקרוב. גורם מדיני פלסטיני, שמעורב בשיחות, אמר ל-ynet כי בהנהגת הרשות עדיין מחויבים לשיחות שנעשות מול קרי, אולם לדבריו הבעיה האמיתית היא משבר האמון של הפלסטינים מול ראש הממשלה. "הבעיה אינה קרי אלא נתניהו", הבהיר.

 

הקפאה והכרה תחילה

הפלסטינים סבורים כי קרי מנסה לבנות חבילת מחוות ישראליות בונות אמון, דוגמת יישום פרויקטים פלסטינים באזורי C שבשליטה ישראלית מלאה, ובנוסף אולי גם סיוע פיננסי אמריקני לרשות שנמצאת במשבר כלכלי עמוק. אולם לדברי הגורם, הפלסטינים אינם מוכנים להסתפק במחוות ישראליות מינוריות - אלא מתעקשים שהם מעוניינים בשני צעדים עיקריים שרק הם יגרמו לחזרתם לשולחן המשא ומתן: הקפאת ההתנחלויות והכרה בשתי מדינות על בסיס גבולות 1967.

 

"זה שאנחנו מבקשים הכרה על בסיס קווי 67' אין משמעה שאנחנו דורשים שגבולות המדינה הפלסטינית העתידית יהיו בדיוק על גבולות אלו. זו הסיבה שעיקרון חילופי השטחים במידה כזאת או אחרת מקובל עלינו", הבהיר אותו גורם. הוא רמז כי אם ישראל תבצע מחוות משמעותיות כלפי הפלסטינים, כדוגמת פתיחה מחודשת של האוריינט האוס במזרח ירושלים, ייתכן שהדבר יצביע על שינוי אוירה שיוביל את הפלסטינים לשוב לחידוש הלילה, גם ללא אותם תנאים מוקדמים.

 

בתוך כך הלילה ייפתח כינוס ועדת המעקב ליוזמת השלום של הליגה הערבית בדוחא. אבו מאזן הגיע לקטאר כדי להשתתף בכינוס, שבמהלכו צפויה הוועדה לקבוע מועד שבו תטוס משלחת שרים ערביים לוושינגטון, בכדי לדון עם הממשל האמריקני על תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קרי. מסע הדילוגים שלו יוביל לשינוי
צילום: EPA
מומלצים