שתף קטע נבחר

רצח או מוות טבעי? גופתו של נרודה תוצא מהקבר

המשורר והפוליטיקאי הצ'יליאני, חתן פרס נובל פבלו נרודה, מצא את מותו במרפאה, כמה ימים לאחר ההפיכה הצבאית בארצו. הנהג שלו, שהוכה ונעצר ביציאתו מהמרפאה, משוכנע שנרצח בידי המשטר החדש. הרשויות פתחו את הקבר

תעלומת מותו של המשורר. הרשויות בצ'ילה החלו בהכנות להוצאת גופתו של המשורר חתן פרס נובל פבלו נרודה. הגופה תוצא היום (יום ב') מהקבר כדי לפתור תעלומה בת 40 שנה ולקבוע אם הוא מת מסרטן הערמונית או שמא נרצח בימים שלאחר ההפיכה הצבאית במדינה.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

צוות החוקרים החל כבר אתמול בחפירת הקבר הצופה לים, שנכרה ליד ביתו של המשורר במרכז צ'ילה. אולם מומחים לזיהוי פלילי מטילים ספק ביכולתה של הנתיחה לקבוע אם אחד המשוררים הגדולים של המאה ה-20 מת בנסיבות טבעיות, כפי שנרשם, או הורעל על ידי הדיקטטורה הצבאית, כפי שסבורים נהגו ואחרים.

 

ביתו וקברו של נרודה. ספינת מלחמה הוצבה ממול (צילום: AP) (צילום: AP)
ביתו וקברו של נרודה. ספינת מלחמה הוצבה ממול(צילום: AP)

 

נרודה, שזכה בפרס נובל לספרות ב-1971, היה ידוע בשירתו הארוטית, אך היה גם פוליטיקאי שמאלני, דיפלומט וחבר קרוב של הנשיא הסוציאליסט סנטיאגו איינדה, שהתאבד במהלך ההפיכה שביצע הגנרל אוגוסטו פינושה ב-11 בספטמבר 1973.

 

בימים שאחרי ההפיכה פשטו הרשויות על ביתו של נרודה, וספינת מלחמה הוצבה מולו, כשתותחיה מכוונים אליו. "הם הולכים להפציץ אותנו", אמר אז המשורר לנהגו, מנואל ארייה (Araya) בן ה-26.

 

נרודה היה אז בן 69 וסבל מסרטן הערמונית. ההפיכה ומותם של חבריו זעזעו אותו עמוקות. הוא תכנן לגלות ולדבר בגנות הדיקטטורה החדשה. יום לפני עזיבתו המתוכננת, הוא נלקח באמבולנס למרפאת סנטה מריה, שם טופל.

 

חפירת הקבר. מומחים חיצוניים לא הורשו להשתתף (צילום: AP) (צילום: AP)
חפירת הקבר. מומחים חיצוניים לא הורשו להשתתף(צילום: AP)

חפירת הקבר. ציוד וטכנולוגיה מיושנים (צילום: AP) (צילום: AP)
חפירת הקבר. ציוד וטכנולוגיה מיושנים(צילום: AP)

 

באופן רשמי הוא מת שם ב-23 בספטמבר מסיבות טבעיות הקשורות לטראומה שגרמה ההפיכה. אבל מאז לא פג החשד שלמשטר החדש הייתה יד במוות. פרשת מותו של הנשיא לשעבר אדוארדו פריי מונטלבה. הוא מת באותה מרפאה ב-1982, לכאורה בשל ניתוח בבטנו. אולם ב-2009 קבע בית המשפט שהמתנגד הקולני למשטר פינושה הורעל למוות באיטיות.

 

ארייה אמר כי הוא חושד שסוכניו של פינושה החדירו רעל לגופו של נרודה במרפאה. "הטעות שלנו הייתה שהשארנו אותו לבד ב-23 בספטמבר. אם לא היה לבד, לא היו הורגים אותו".

 

ארייה. "הטעות הייתה שהשארנו אותו לבד" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארייה. "הטעות הייתה שהשארנו אותו לבד"(צילום: AFP)

 

שגריר מכסיקו בצ'ילה באותה תקופה, גונזלו מרטינז, ארגן את יציאת המשורר לגלות והתכונן לקחת אותו לשדה התעופה, שם המתין מטוס עם יותר ממאה גולים נוספים. יום לפני מותו הוא פגש אותו בבית החולים. "הוא היה נורמלי, לא היה נראה כאילו הוא עומד למות", סיפר מרטינז. ברגע האחרון החליט המשורר לדחות את עזיבתו ביממה. ארייה סבור שהדבר עלה לו בחייו.

 

הוא סיפר שנרודה התקשר אליו בארבע אחר הצהריים ב-23 בספטמבר ואמר: "בוא מהר, ישנתי ורופא נתן לי זריקה בבטן, אני חש חום נורא וכאב עצום!". הנהג אמר שכשהגיע למרפאה אחות סיפרה לו שנרודה סבל מחום גבוה וכי רופא בשם סרג'יו דרפר נתן לו זריקה להורדת חום.

 

אולם הרופא העיד מאוחר יותר כי עזב את המרפאה לפני כן וכי נרודה הופקד בידיו של "ד"ר פרייס". רופא בשם זה לא נמצא מעולם.

 

קברו של נרודה. ספק אם החקירה תספק מסקנות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קברו של נרודה. ספק אם החקירה תספק מסקנות(צילום: AFP)

 

כשארייה עזב את המרפאה כדי לקנות תרופות לנרודה, הוא נתפס בידי ארבעה גברים שהכו אותו,

ירו ברגלו ולקח ואותו לאצטדיון הלאומי, שם הוחזקו, עונו ונרצחו אנשי שמאל רבים. הוא שוחרר מאוחר יותר, מסר את האוטוביוגרפיה של נרודה לידי השגריר המכסיקני וגלה מארצו.

 

אולם קשה יהיה להוכיח את התיאוריה של ארייה על הרצח. גופתו של נרודה הייתה קבורה במשך עשורים באדמה ספוגת הלחות של החוף. בנוסף לכך, מומחים אומרים כי הטכנולוגיה והציוד העומדים לרשות החוקרים מיושנים. בית המשפט נעתר לבקשת המפלגה הקומוניסטית להוציא את הגופה מהקבר אך לא הסכים לאפשר לחוקרים חיצוניים להשתתף בחקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נרודה. דחה את היציאה לגלות ביממה
צילום: AFP
צילום: איי פי
פינושה. "הם הולכים להפציץ אותנו"
צילום: איי פי
מומלצים