שתף קטע נבחר
 

הפתעה באשדוד: גולשי רוח פגשו צב ים ענק

רומן חבנר, מנהל מועדון לגלישת רוח באשדוד, יצא עם חבורת ילדים לגלישה בים בסוף השבוע. במהלך הגלישה הם הבחינו בצב ים גילדי נדיר, הזוחל הימי הגדול בעולם שנצפה בישראל כ-30 פעם בלבד מאז שנות ה-50. "זה מחזה נדיר שלא רואים כל יום", הוא מספר בהתלהבות

רומן חבנר, מנהל מועדון חינוך וספורט ימי לגלישת רוח במרינה באשדוד , מבלה כבר מגיל 13 בין הגלים באילת. לאחרונה החל לנהל את מועדון הגלישה באשדוד ומדריך ילדים ונוער.

 

  • שני כרישי לוויתן הפתיעו משפחות צוללים באילת

 

"אחד הדברים הכי מהנים בגלישה בים, מעבר לגלישה עצמה, הוא המפגש עם בעלי חיים בימים. ראיתי כבר כרישי לוויתן, דולפינים, מנטות וכרישים באילת, אבל עוד לא יצא לי לפגוש צב כל כך גדול בים", הוא מספר ל-ynet.

 

 

גוש האשפה התגלה כצב ים ענק

בסוף השבוע יצא חבנר עם קבוצת ילדים לאימון לגלישה בגלשני רוח. בזמן שהילדים שהו על הגלשנים, חבנר ליווה אותם באמצעות סירת מנוע קטנה. כשהגיעו למרחק של כ-500 מטר מהחוף, אחד הילדים הבחין בגוף כהה וגדול שצף במים.

 

"בתחילה לא ייחסתי לזה משמעות רבה, כי בגלל הרוחות העזות היתה הרבה אשפה בים וגם קצת מדוזות", אומר חבנר. "אבל רק כשהתקרבנו יותר גילינו שגוש האשפה הגדול הוא בעצם צב ים גילדי ענק באורך של יותר ממטר וחצי".

 

חבנר שלף את מכשיר הסלולר שלו והחל לתעד את הצב. הוא מציין כי בתחילה חלק מהילדים שגלשו בים, חששו מעט מהצב וביקשו לשהות עימו בסירת המנוע. "רק כשאתה מתקרב אליו אפשר לקלוט את הגודל שלו. הוא שחה כנראה ליד הילדים בגלל שרצה לאכול מדוזות. השתדלתי לא להתקרב אליו יותר מדי, אבל הוא פשוט הגיע ושחה לידינו".

 


צילום: אביעד שיינין מחמל"י, אוניברסיטת חיפה

צב ים גלדי בראשון לציון (צילום ארכיון: אביעד שיינין, אוניברסיטת חיפה)

 

חבנר מספר כי הסביר לילדים כי מדובר "במחזה נדיר שלא רואים כל יום ואין סיבה לפחד מהצב", הוא מספר. "צפינו עליו במשך מספר דקות וכשראיתי שהסירה אולי מפריע לו מעט, החלטתי לסגת והמשכנו בדרך שלנו".  

 

כ-30 תצפיות מאז שנות ה-50

במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים ציינו כי מדובר באחת התצפיות הנדירות והאיכותיות ביותר של צבי ים גלדיים בשנים האחרונות.

 

לפני כחודשיים תועד צב ים גילדי מול חופי תל אביב במהלך הפלגה של יאכטה. אחד הנוסעים קפץ למים עם מצלמה תת-ימית והצליח לתעד את הזוחל הענק באורך של כשני מטר למספר שניות מתחת למים.

 

בישראל תועדו כ-30 תצפיות של צבי ים גילדיים בחופי הים התיכון ובמפרץ אילת מאז שנות ה-50. רק חמישה צבי ים גילדיים נאספו עד כה בישראל לטיפול לאחר שנמצאו פצועים בלב ים. ביולי אשתקד צב ים גלדי ענק במשקל של כ-300 ק"ג נלכד ברשת בשוגג ע"י דייגים מול חופי אשדוד. לאחר מאמצים רבים הוא הושב בחזרה לים.

 

במרבית מהפגרים שהגיעו אל חופי ישראל, נמצאו בגופם שאריות של שקיות פלסטיק. אחד המקרים המפורסמים של הגעת צבי ים לאזור ישראל, היה ב-2008, בו נקבת צבת ים גילדית נסחפה לחופי עזה ונשחטה למאכל על ידי התושבים. 

 

צבי הים הגילדיים הם הצבים הימיים הגדולים בעולם המגיעים למשקל של בין 300 ל-500 קילוגרם כל אחד. למרות משקלם הכבד, הם נחשבים לשחיינים מהירים שחיים בדרך כלל באזורים פתוחים באוקיינוסים.

 

הצבים הגילדיים ניזונים מאצות, אך המזון החביב עליהם הוא מדוזות. חוקרים שניתחו מאות פגרים של צבי ים ענקיים ממין גילדי, שנאספו מרחבי העולם ב-122 השנים האחרונות וגילו כי בשליש מהם נמצאו שאריות פלסטיק במערכת העיכול.

 

הצבים ניזונים ממדוזות, אבל מתבלבלים בינן לשקיות הפלסטיק. צב הים הגילדי נתון לאיומים רבים בטבע כתוצאה מציד בלתי חוקי, ביזת קינים בחופי הים, כריתת יערות טרופיים בסמוך לאזורי ההטלה של הצבים, מפגשים קטלניים עם סירות ורשתות דייגים וזיהומים ימיים - בעיקר אשפה כמו שקיות פלסטיק שנראות במים כמו מדוזות. השילוב של הגורמים הללו הביאו לפגיעה קשה במין הנדיר והוא נחשב לבעל חיים בסכנת הכחדה קריטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים