שתף קטע נבחר

גוליית בחופי ת"א: מפגש עם צב ים באורך של 2 מ'

עדי דגני וחבריו יצאו להפלגה ביאכטה מול חופי ת"א וזכו למפגש נדיר עם צב ים גילדי באורך של כשני מטר, אחד הזוחלים הימיים הגדולים והנדירים בעולם. דגני קפץ למים והצליח לתעד למשך מספר שניות את הצב הענק נעלם במעמקים

עדי דגני, תושב תל-אביב, יצא אתמול (ג') להפלגה עם חברים ביאכטה מהמרינה בתל-אביב. אחרי כשעה קלה של הפלגה הם הבחינו בצב ים ענק שעולה לנשום אל פני הים.

 

 

"קילומטר מול החוף, ממש מול המרינה בתל-אביב, ראינו אותו עולה לנשום", מספר דגני ל-ynet. "שטנו לעברו ופתאום קלטנו את הגודל העצום שלו. הוא הגיע לאורך של בערך שני מטר ורוחב של מטר וחצי. זה סחט קריאות התפעלות מכל מי שהיה ביאכטה".

 

דגני, גולש קייט וגלים מנוסה, מיהר לקחת את המצלמה הזעירה המותאמת לצלילה במים, אותה הביא להפלגה ומיהר לקפוץ למים.

 

 

  • לצפייה בסרטון המלא ביוטיוב

 

"הנשימה שלי נתקעה מרוב הלם"

"רציתי לקפוץ בתחילה מהחרטום, אבל לבסוף קפצתי מהצד של הספינה. כשנכנסתי למים וראיתי אותו מולי במרחק של כמטר וחצי, הנשימה שלי נתקעה מרוב הלם. נבהלתי מהגודל שלו ואיבדתי לרגע את הפרופורציות", הוא מסביר.

 

"בצילום הוידאו אולי לא מבינים כמה הוא גדול בגלל שזו עדשת עין הדג, אבל ברגע שעליתי לנשום שוב וצללתי איתו, הוא פשוט נבהל מההגעה שלי וצלל במהירות למטה. לצערי, לא הייתי עם סנפירי צלילה כך שלא יכולתי אפילו להשיג אותו".

 

דגני (24) מספר כי במהלך הגלישה שלו בים באילת הוא רגיל לפגוש צבי ים ירוקים וקרניים, אבל זו הפעם הראשונה שזכה לפגוש צב ים גילדי כה גדול ומקרוב. "צבים כאלה ראיתי רק בסרטים של הנשיונל ג'יאוגרפיק ורק אחרי שקראתי עליו ברשת הבנתי כמה שהוא נדיר פה באזור".

 

את המידע על המפגש והצילומים הוא העביר גם לאנשי המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים ובתקווה כי הדבר יסייע לתיעוד וחקר צבי הים המצויים בסכנת הכחדה.

 

עוד על צבי ים גלדיים:

 

 (צילום: עדי דגני) (צילום: עדי דגני)
(צילום: עדי דגני)

 

פחות מ-30 תצפיות בים התיכון

בישראל תועדו פחות מ-30 תצפיות של צבי ים גילדיים בחופי הים התיכון ובמפרץ אילת מאז שנות ה-50. רק חמישה צבי ים גילדיים נאספו עד כה בישראל לטיפול לאחר שנמצאו פצועים בלב ים. ביולי אשתקד צב ים גלדי ענק במשקל של כ-300 ק"ג נלכד ברשת בשוגג ע"י דייגים מול חופי אשדוד. לאחר מאמצים רבים הוא הושב בחזרה לים.

 

במרבית מהפגרים שהגיעו אל חופי ישראל, נמצאו בגופם שאריות של שקיות פלסטיק. אחד המקרים המפורסמים של הגעת צבי ים לאזור ישראל, היה ב-2008, בו נקבת צבת ים גילדית נסחפה לחופי עזה ונשחטה למאכל על ידי התושבים.

 

צב הים הגילדי נחשב לאחד מצבי הים הגדולים בעולם - ומגיעים למשקל של בין 300 ל-500 קילוגרם כל אחד. למרות משקלם הכבד, הם נחשבים לשחיינים מהירים שחיים בדרך כלל באזורים פתוחים באוקיינוסים. 

 

הצבים הגילדיים ניזונים מאצות, אך המזון החביב עליהם הוא מדוזות. חוקרים שניתחו מאות פגרים של צבי ים ענקיים ממין גילדי, שנאספו מרחבי העולם ב-122 השנים האחרונות וגילו כי בשליש מהם נמצאו שאריות פלסטיק במערכת העיכול.

 

הצבים ניזונים ממדוזות, אבל מתבלבלים בינן לשקיות הפלסטיק. צב הים הגילדי נתון לאיומים רבים בטבע כתוצאה מציד בלתי חוקי, ביזת קינים בחופי הים, כריתת יערות טרופיים בסמוך לאזורי ההטלה של הצבים, מפגשים קטלניים עם סירות ורשתות דייגים וזיהומים ימיים - בעיקר אשפה כמו שקיות פלסטיק שנראות במים כמו מדוזות. השילוב של הגורמים הללו הביאו לפגיעה קשה במין הנדיר והוא נחשב לבעל חיים בסכנת הכחדה קריטית. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי דגני
צילום: עדי דגני
צילום: עדי דגני
צילום: עדי דגני
מומלצים