שתף קטע נבחר

"צבא מצרים חטף, עינה ורצח מפגינים במהפכה"

ה"גרדיאן" הבריטי חשף כי ועדה שמינה הנשיא מורסי מצאה שכוחות הצבא - כולל מפקדיו הבכירים ביותר - היו מעורבים בהפרות חמורות של זכויות אדם, בהן עינויים ורצח אזרחים במהלך ההתקוממות ב-2011 שהפילה את מובארק מהשלטון

"פרק זה שופך אור על מקרים חדשים ומאוד מטרידים שקושרים את הצבא להפרות חמורות של זכויות אדם. הדו"ח חושף פרטים חדשים על אחד ההיבטים הסודיים ביותר ב-18 ימי המהפכה שהסתיימה בהדחתו של מובארק: התפקיד שמילאו הכוחות המזוינים בשליחות מובארק נגד מפגינים מהיום שבו הוצבו ברחובות ב-28 בינואר 2011 ועד שהצבא הצהיר לראשונה על תמיכתו במפגינים ב-10 בפברואר"

 

רגע לפני פתיחת משפטו החוזר של חוסני מובארק, חשף היום (יום ד') ה"גרדיאן" הבריטי כי צבא מצרים נטל חלק בעינויים, היעלמויות ובהרג של מפגינים במהלך המהפכה שהפילה את משטרו של מובארק לפני יותר משנתיים. החשיפה של העיתון הבריטי מתבססת על דו"ח שהודלף לו. דו"ח זה חובר על ידי ועדת שמינה הנשיא הנוכחי, איש "האחים המוסלמים" מוחמד מורסי, שנועדה לחקור פשעים שבוצעו בזמן המהפכה.

 

עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet

חשד בפולין: אם רצחה 3 תינוקות ושמה במקפיא

שחור=פטור, אדום=שירות ארוך. לוטו גיוס בתאילנד  

 

על פי הדו"ח, צבא מצרים היה העלים, עינה והרג אזרחים ברחבי המדינה - כולל בתוך המוזיאון הלאומי של מצרים בקהיר - גם בזמן שראשי הצבא הבכירים ביותר הכריזו על ניטרליות בעימותים האלימים בין כוחות המשטרה לבין המפגינים הלא חמושים.

 

"עצורים הוחזקו במוזיאון ועברו בו עינויים לפני שהועברו לבתי הסוהר הצבאיים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עצורים הוחזקו במוזיאון ועברו בו עינויים לפני שהועברו לבתי הסוהר הצבאיים"(צילום: AFP)

 

על פי ה"גרדיאן" הבריטי, הדו"ח המפליל הוגש למורסי בחודש ינואר אולם עדיין לא פורסם באופן פומבי. מחברי הדו"ח המליצו לנשיא המצרי לחקור את בעלי הדרגות הגבוהות ביותר בצבא כדי לקבוע את מידת אחריותם להתעללות ולהרג של אזרחים ומפגינים. מאז בחירתו ביוני האחרון לנשיא מצרים סירב מורסי להעמיד לדין את קציני הצבא למרות ההאשמות שכמה מהם התעללו במפגינים.

 

"הצבא העלים יותר מאלף אזרחים"

בשבת הקרובה ייפתח משפטם החוזר של מובארק ושל שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי וששת עוזריו בגין הרג מאות מפגינים במהלך "מהפכת 25 בינואר". המשפט החדש נפתח לאחר שמובארק ערער על עונש מאסר העולם שנגזר עליו.

 

באחד המקרים שנחקרו בדו"ח שהוגש למורסי נמצא כי במהלך המהפכה לפני שנתיים עצרו חיילי צבא מספר גדול ביותר אך לא ידוע של אזרחים במחסום שהוקם בכביש ראשי דרומית לקהיר. איש מהעצורים לא נראה מאז שוב. במהלך 18 ימי המהפכה נגד משטר מובארק, כך נכתב בדו"ח, נעלמו עקבותיהם של יותר מאלף אזרחים.


חיילים פגעו במפגינים למרות הודעתם על ניטרליות? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים פגעו במפגינים למרות הודעתם על ניטרליות?(צילום: AFP)

 

במקרה אחר שנחקר הוחזקו אזרחים עצורים במוזיאון המצרי בקהיר ועברו שם עינויים בטרם הועברו לבתי סוהר צבאיים. לפחות אדם אחד נהרג. במקרה נוסף אותרו 11 גופות לא מזוהות, ככל הנראה של אסירים לשעבר, שנשרפו ונקברו בקברים ארעיים.

 

"אי מסירת שמות החיילים - אינדיקציה לטיוח"

על פי הדו"ח, למרות הראיות לפציעות ולעינויים חמורים סירבו הרשויות המצריות לחקור את נסיבות המוות של גופות לא מזוהות רבות שנמצאו קבורות.

 

מושן בחנאסי, עו"ד, פעיל זכויות אדם וחבר בוועדה שחיברה את הדו"ח אמר ל"גרדיאן" שהצבא ושר הפנים המצרי סירבו לספק לו את שמות החיילים או הקצינים שעבדו במחסומים, תחנות משטרה ומתקני מעצר שבהם נעלמו אזרחים. חוסאם בגאת, ראש ארגון זכויות אדם מצרי, אמר כי אי מסירת השמות "הוא אינדיקציה לטיוח פלילי".


הרשויות סירבו לחקור למרות העדויות הרבות. אלימות בכיכר תחריר בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
הרשויות סירבו לחקור למרות העדויות הרבות. אלימות בכיכר תחריר בקהיר(צילום: AP)

  

בכלל, צבא מצרים סירב להגיב לדיווח בעיתון הבריטי והוסיף כי יעברו לפחות שלושה שבועות עד שיוכל למסור את תגובתו. מקור בארמון הנשיא בקהיר מסר שהנשיא מורסי עדיין לא קרא את ממצאי הדו"ח החמור.

 

ראדיה אטא הייתה בין האנשים שהעידו בפני ועדת הבדיקה של הנשיא מורסי. בעלה של אטא, איימן איסה, נעלם אחרי שהוחזק במחסום צבאי בכביש מהיר דרומית לקהיר, בסמוך לפירמידות של דחשור.

אטא סיפרה ל"גרדיאן" שבעלה היה בדרכו לעבודה ב-30 בינואר 2011 לאחר שיצא מביתו באזור בני סואף וככל הנראה נעצר בשעות הבוקר המוקדמות במהלך עוצר שהטיל הצבא.

 

אטא הגיעה בשעות אחר הצהריים למחסום הצבאי אחרי שאחד משכניה צלצל אליה וסיפר לה שראה את בעלה נעצר. כשהגיעה למקום היא ראתה מספר עצום של אזרחים עצורים ששכבו על הקרקע כשידיהם ורגליהם כבולות. קציני הצבא במחסום הפנו את אטא לתחנת משטרה בעיר גיזה, שם היא הייתה עדה לחיילים שמכים עצורים. חייל אחד מסר לאטא את הדרכון של בעלה ואמר לה שהוא נאשם ב"התפרעות" נגד הצבא.

 

אטא לא ויתרה, פנתה לתביעה וקיבלה ממנה אישור לבקר את בעלה במתקן מעצר בבסיס צבאי בפאתי קהיר. היא לא מצאה אותו והתלוננה בפני משרד ההגנה, משרד הפנים והתביעה האזרחית והצבאית. אולם, איש לא הצליח לעזור לה למצוא את עקבות בעלה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מאלף נעלמו. מפגין פצוע בהפגנות בקהיר
צילום: AFP
נידון למאסר עולם ויישפט מחדש. מובארק
צילום: AP
הדו"ח הוגש לו כבר בחודש ינואר. מורסי
צילום: AFP
בכירי הצבא ייחקרו? שר ההגנה לשעבר טנטאווי
צילום: רויטרס
מומלצים