שתף קטע נבחר

שחור=פטור, אדום=שירות ארוך. לוטו גיוס בתאילנד

צבא תאילנד מספק את אחת משיטות הגיוס המוזרות ביותר בעולם: מדי שנה משתתפים צעירים מכל המדינה בהגרלה. השולף כרטיס שחור - זוכה לפטור, המוציא כרטיס אדום - עלול להישלח לשנתיים לדרום המסוכן. ומה עושים עם הטרנסג'נדרים?

ווינאי סוואנגקרן עוצם את עיניו, ואז מושיט את ידו אל קופסת עץ ושולף ממנה כרטיס שחור. הוא קורן, ומביט באמו העטה עליו ומעניקה לו חיבוק חזק, מאושרת מהעובדה שהוא לא יצטרך לשרת בצבא.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ווינאי, בן 21, הוא רק אחד מאלפי גברים אזרחי תאילנד המשתתפים החודש ב"לוטו הגיוס" של צבא תאילנד, שיקבע אם הם ישרתו בצבא. "הייתי בר-מזל. אבל אני שמח יותר מכול עבור אמא שלי", אומר איש המשלוחים, שצרח כשראה את הכרטיס השחור הפוטר אותו משירות צבאי.

 

צעירים תאילנדים צופים בעמיתיהם שולפים פתקים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעירים תאילנדים צופים בעמיתיהם שולפים פתקים(צילום: רויטרס)

נזיר בודהיסטי שולף את הפתק שיקבע את גורלו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נזיר בודהיסטי שולף את הפתק שיקבע את גורלו(צילום: רויטרס)
 

גברים בני 21 ומעלה חייבים לשרת בצבא תאילנד, שניצב תמיד בחזית הפוליטיקה התאית אבל החל להתמודד עם ביקורת מאז ש-91 בני אדם נהרגו בהפגנות מחאה נגד הממשלה בשנת 2010. בפני כולם עומדת האפשרות להימנע מהתגרות בגורל, ובמקום להשתתף בהגרלה שתקבע את עתידם - להתנדב פשוט לשירות בן חצי שנה. אולם רבים עדיין מעדיפים שגורלם ייקבע ב"לוטו", בתקווה לקבל פטור גורף.

 

אף אחד מהמשתתפים אינו רוצה לשלוף את הכרטיס האדום, שפירושו שירות בן שנתיים עם סיכוי להצבה גם בדרום המדינה, המסוכן מכול. "לא ישנתי במשך שבוע. התפללתי לפני שבאתי לכאן שלא ייצא לו כרטיס אדום", סיפרה נופקורן לאלה מקטנה, אם לצעיר בן 20.

 

טרנסג'נדרית מחכה בתור במרכז גיוס בתאילנד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טרנסג'נדרית מחכה בתור במרכז גיוס בתאילנד(צילום: רויטרס)

 

רק אלה הנחשבים ללא-כשירים פיזית לשירות, הלוקים בנפשם ואלה ששינו משמעותית את הופעתם הפיזית, כמו למשל טרנסג'נדרים שנראים בחברה התאילנדית יותר מאשר בהרבה חברות אחרות - זוכים לפטור ללא ההליך הזה. סטודנטים יכולים להימנע משירות כל עוד הם לומדים במסגרת תוכנית לימודים מלאה.

 

עובדה ידועה היא גם שאזרחים תאילנדים עשירים או בעלי קשרים הדוקים לגורמים חשובים נוהגים לשלם שוחד כדי להשיג לילדיהם פטור משירות צבאי, אולם אחרים רואים בצבא תאילנד ובמשכורת החודשית שהוא נותן - 9,000 באהט (310 דולר) - דרך מוצא מהעוני ואמצעי להפוך בנים סוררים - לממושמעים יותר.

 

"אני רוצה שהבן שלי יהיה חייל, הוא שותה יותר מדי וצריך קצת משמעת", מסבירה אצ'ריה גוניאטיפ. "אם הוא יישלח לדרום, זה יהיה בסדר מבחינתי. כולנו צריכים למות בכל מקרה". בנה אכן שלף בסופו של דבר את הכרטיס האדום, המחייב אותו לשירות בן שנתיים.

 

יש גם אמהות שמקוות לאדום: "יכניס בבן שלי קצת משמעת" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יש גם אמהות שמקוות לאדום: "יכניס בבן שלי קצת משמעת"(צילום: רויטרס)

 

צבא תאילנד הוקם כארגון קבוע ב-1852, ובמשך שנים ארוכות לא הייתה מחלוקת משמעותית לגביו, למרות ביקורת שהושמעה מעת לעת על רקע 11 הפיכות צבאיות מוצלחות בתאילנד מאז 1932. אבל הדברים החלו להשתנות בשנת 1973, כשהצבא דיכא התקוממות של סטודנטים. הוא נשא גם בחלק מהאשמה למותם של 91 בני אדם אחרי שממשלת תאילנד הורתה לו לפעול נגד מפגינים שקיימו מחאה נגדה ב-2010.

 

שיטותיו האכזריות לעתים של הצבא, כמו למשל תרגילים שבהם נדרשים החיילים לשתות ליטרים רבים של מים ואז להקיא, גם כן הקימו עליו ביקורת. חלק מהתאילנדים העלו שאלות גם בנוגע לעובדה שהצבא עושה מעט כדי לעזור לפגיעים בשורותיו. שימוש בסמים שכיח בשורות צבא תאילנד, וחלק מהמתגייסים עוברים התעללויות מיניות.


משפחות המתגייסים ממתינות בהתרגשות לתוצאות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משפחות המתגייסים ממתינות בהתרגשות לתוצאות(צילום: רויטרס)

 

"יש הרבה שימוש לא ראוי בסמים, אנשים על סמי מרץ. היו לנו קצינים שבדקו את השתן שלנו פעם או פעמיים בחודש", סיפר מאניט איאמסומבון, מהנדס ששירת בצבא תאילנד במשך שנתיים אחרי ששלף את הכרטיס האדום.

 

בין אלה המסומנים כזכאים לטיפול מיוחד נמצאים הטרנסג'נדרים, שאינם מורשים לשנות את מינם בתעודות הזהות שלהם ועלולים למצוא

עצמם מגויסים אם השינויים הפיזיים שעברו עדיין קלים בלבד. עם זאת, בתאילנד לא נשמעים קולות הקוראים לשנות את השיטה, הנתקלת בהשלמה מצד האזרחים שרואים בה חלק ממסלול חייו של הגבר במדינה.

 

"זה חלק מחייו של כל גבר בתאילנד", אמר השף ג'ום רדידגומפו, שמילא טפסים כדי לזכות בפטור מהצבא עד לסיום לימודיו. "אתה יכול להשאיר את הבחירה לגורל - או להתנדב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזיר שולף פתק ב"לוטו הגיוס" של תאילנד
צילום: רויטרס
מומלצים