שתף קטע נבחר

חריש: סיכום ראשון בין קבלנים לחרדים

המלחמה על צביון היישוב נמשכת: קבוצה חרדית מבני-ברק תרכוש 244 דירות מחברה קבלנית הבונה במקום, ובמגזר טוענים כי יחלשו בקרוב על כמחצית מדירות הקבלנים: "החילוניים מפחדים לקנות". מנגד אומרים גורמים ביישוב: "50% מהעיר כבר לא חרדית"

סיכום ראשון בין קבלן בחריש, שציביון רוכשיו לא היה ידוע עד כה, לבין רוכשים חרדים. קבוצת ג'יי הנדסה ויזמות השיגה הסכם בעל פה למכירה של 244 דירות ביישוב לקבוצה מבני ברק. "אין סיבה מהותית למכירה מראש לקבוצה החרדית, זה פשוט יותר קל ופשוט לנו", אומר ל-ynet אילן אילוז, מנכ"ל הקבוצה שזכתה במכרז לבניית הדירות.

 

חריש - כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet 


ההסכם הושג בכנס מכירות למגזר החרדי, שנערך אמש (ה') בבני-ברק ובו נחתמו עשרות חוזי התקשרות מול החברה, לצורך רכישת דירה ביישוב. "מדובר בשיקולי עלות מול תועלת, זה חוסך לנו את ההתעסקות בשיווק", אמר אילוז.

 

הקבוצה שילמה בעבור הקרקע מעל 12 מיליון שקל - הסכום הגבוה ביותר מבין הקבלנים שזכו ביחידות קרקע לבנייה לחריש. ישראל זעירא, מנכ"ל חברת הניהול 'באמונה', שמחזיק במניות בג'יי הנדסה, מספר כי "למעשה אין עדיין הסכם, יש סיכום בעל פה לפיו כשתתגבש הקבוצה החרדית, החברה תחתום על הסכם".

 

מלחמה על צביון היישוב

צביונו של הישוב חריש, חרדי או חילוני, טרם נקבע, אך נראה כי על כל יחידת דיור צפויה מלחמה. לפני כשלושה חודשים פסל מינהל מקרקעי ישראל הצעות של 13 עמותות חרדיות, שהתאגדו תחת השם 'ועד הדיור החרדי', מאחר שפעלו לכאורה כקרטל ותיאמו ביניהם את ההצעות.

 

המינהל הוציא לשיווק מחדש כ-500 יחידות שנפסלו, ואת מקומן של העמותות החרדיות תפסו קבוצות חילוניות, ביניהן 'חריש הירוקה'. מאז פועלת הקבוצה עם הרוח הגבית של הניצחון, מדווחת חדשות לבקרים על כנסי מכירות ומגייסת עוד ועוד רוכשים.

 

ראשי הציבור החרדי לעומת זאת, נתונים בסחרור: הם לא רוצים לוותר על הישוב שחלמו עליו שנים, אך מתלבטים אם לפעול במישור משפטי מול החילוניים, או שמא לגלות יצירתיות במלחמתם. בציבור החרדי גם נשמעות האשמות קשות על התנהלות ראשי הקהילות, לפיהן הם התנהלו בצורה יהירה במאבקם. מנגד יש הטוענים, כי זה היה קרב אבוד מראש בשל הלך רוחות ציבורי שהתקומם נגד חרדים ערב הבחירות.

 

קבוצה נוספת היא זו של הקבלנים, שזכו בכ-2,100 יחידות דיור. בשלושת החודשים האחרונים הם מחוזרים בצורה אינטנסיבית הן מצד החילוניים והן מצד החרדים, ומנהלים עם כולם משא ומתן לקנייה קולקטיבית מראש של הדירות בהם זכו. הקבלנים נוטים להיענות, שכן הדבר יחסוך מהם את הוצאות השיווק - דבר שאינו פשוט במקרה של חריש שכן רוכשים רבים חוששים מכך שצביון הישוב עדין לוט בערפל. ואכן

 

 

חריש (צילום: משרד הבינוי והשיכון) (צילום: משרד הבינוי והשיכון)
חריש(צילום: משרד הבינוי והשיכון)

 

הסכמים נוספים בדרך

שניים מהקבלנים כבר נמצאים על סף חתימה עם קבוצות שמייצגות רוכשים. הראשונה היא ג'יי הנדסה, שסיכמה בעל פה כאמור על מכירה לציבור החרדי, והשנייה היא קבוצת אשדר שמנהלת על פי מקורות מו"מ מתקדם עם חריש הירוקה.

 

על פי אותם מקורות, מדובר בסיכומים עקרוניים הכוללים סיכום על מחיר ליחידת דיור, כאשר החוזה ייחתם לאחר גיבוש קבוצת רוכשים מלאה. עם זאת, חברת אשדר הכחישה כי היא נמצאת במשא ומתן מתקדם מול קבוצות חילוניות ומסרה כי היא מנהל משא ומתן גם עם קבוצות חילוניות, גם עם דתיות לאומיות וגם עם חרדיות.

 

יש הסכמים נוספים בדרך: נתן רוזנבלט, בעל משרד התיווך 'גור בארץ' ממודיעין עילית, מספר כי יחתום בתוך שבועות ספורים על 3 הסכמים נוספים כאלה, שיביאו את הציבור החרדי לנגוס בכ-1,000 יחידות מהקבלנים. "אין לנו שום בעיה להביא קונים, בניגוד לחילונים", הוא אומר. "מדובר באנשים שהתארגנו לקנות בחריש לפני מספר חודשים ומה שנשאר זה רק להחזיר אותם".

 

"צריך להבין", הוסיף, "חילוניים לא קונים בחריש. תראו כמה מודעות יש של חילונים שהתחרטו, הם הבינו שעושים עליהם קופה. אני לא מרוויח שקל מהמכירה לחרדים, אצלי זאת אידיאולוגיה. אני כבר יכול לפרנס כמה משפחות ועושה את זה. המטרה היא לעזור לציבור להגיע לדירה ב-450 אלף שקל".

 

מנגד, חמי בר אור, מנהל 'חריש הירוקה', מספר ש-700 משפחות כבר וחתמו וכי בימים אלה משווקות 600 יחידות דיור נוספות. "קצב השיווק גבוהה מאוד", אמר. גורמים נוספים המעורים בשיווק הדירות בחריש, מספרים כי הסחרור סביב היישוב עלה מדרגה בימים האחרונים ועורר גלי התעניינות מכל מקום, בעיקר מצד יהודים מצרפת.

 

גורמים אחרים אומרים כי מסתמן שחריש תהיה בעלת בעלת צביון דתי לאומי, אך לא חרדי. אחד הגורמים הסביר כי "'חריש הירוקה', שתי עמותות של 'באמונה' ו'אשדר', חולשים על 2,100 יחידות. בחריש כולה משקוות כעת רק 4,000 יחידות בפועל, מכיוון שחלק לא שווקו ולחלק עוד לא התקבלה הקלה. למעשה, כבר 50% מהעיר לא חרדית".

 

תמונת מצב: מה יהיה בחריש?

תמונת המצב העדכנית של הישוב החצוי בצביונו, היא שחריש הירוקה תבנה כ-700 יחידות דיור המיועדות לחילוניים ודתיים לאומיים. בנוסף, עמותת 'נאות חנן' תבנה כ-750 יחידות דיור שרובן יאוכלסו על ידי ציבור דתי לאומי ומיעוט על ידי חילוניים, ועמותת 'בית וגן' תאכלס 118 יחידות דיור, רובן המוחלט משפחות דתיות לאומיות לצד מעט משפחות חילוניות.

 

שתי העמותות האחרונות מנוהלות על ידי חברת הניהול 'באמונה', שמנהלת גם את העמותה החרדית 'תמימי דרך' של חסידי ברסלב, ושעתידה לבנות 73 יחידות דיור. עמותות נוספות מקרב הציבור החרדי הן 'ערבים לדיור' שמחזיקה ב-300 יחידות דיור 'לעובדתך באמת' (רשומה תחת השם 'אבו ראש' ברשימת הזוכים של המנהל - א"פ), שתבנה 700-600 יחידות דיור בעבור הציבור החרדי-ספרדי.

 

בנוסף, עמותת שילת דניאל תבנה כ-150 יחידות לציבור הדתי-חרדי ודתי -לאומי, עמותת 'בחריש קציר תשבות' תבנה 60 יחידות דיור לציבור החרדי ו'העמותה לדיור בר השגה' תבנה 70 יחידות דיור לציבור זה.

 

מקרב הקבלנים, שזכו בכ-2,100 יחדיות דיור, ג'יי הנדסה תבנה לציבור החרדי 244 יחידות דיור כאמור, בעוד אשדר תבנה מעל 500 יחידות דיור לציבור החילוני לפי ההערכות.

 

בנוסף, חברת צ.לנדאו תבנה כ-260 יחידות דיור והודיעה כי תחל לשווק בתוך חודשיים לציבור הכללי. מגמה זו מסתמנת גם מצידם של הקבלנים י.ח. דמרי, אפי נתיב פיתוח, דונה, מגידו, ויקטור גרייב וחנן מור, המחזיקים יחד בכ-1,300 יחידות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חריש. מלחמה על צביון היישוב
צילום: Lowshot.com
צילום: מנחם קולדצקי
הכנס בבני ברק. עשרות חוזים נחתמו
צילום: מנחם קולדצקי
מומלצים