שתף קטע נבחר

עישון בעבודה: כמה זה עולה למעסיק?

מחקר שניסה לאמוד את עלות הפסקות הסיגריות של העובדים, הגיע לסכומים של אלפי שקלים בשנה. האם הבוס יכול לאסור על העובדים לעשן, ומדוע העובדים הלא מעשנים לא חשים בנוח להתאוורר מדי פעם ולאגור כוחות?

רגע אחרי שהתבשרנו על פיילוט של משרד החינוך, במסגרתו ייאסר על המורים לעשן בשטחם של כ-200 בתי ספר בשנת הלימודים הבאה - מציינים היום (ו') ברחבי העולם את היום הבינלאומי ללא עישון, במטרה להעלות את המודעות למניעת תמותה ותחלואה של מעשנים. מה המחיר שמשלמים מקומות העבודה בגין עישון העובדים ובאילו תנאים יכול עובד לעשן?

 

עישון במקומות עבודה - עוד כתבות בערוץ קריירה :

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואנחנו נפרסם תגובות נבחרות

 

על פי סקר שערכה עוקץ מערכות, עובד מעשן נוטל כ-4 הפסקות ביום עבודה לצורכי עישון, שכל אחת מהן אורכת כ-10 דקות. המשמעות: 40 דקות במשמרת, 12.6 שעות בחודש ו-151.2 שעות בשנה (שהם שווי ערך לכ-12 ימי חופשה בשנה). יש לציין כי בחישוב נלקח בחשבון שהעובד מנצל את זמן הפסקת הסיגריה לפעולות נוספות כמו ביצוע שיחת טלפון, הליכה לנוחיות או הכנת קפה.

 

אם מצליבים את הנתונים עם השכר הממוצע במשק, שעמד בפברואר על 9,048 שקל בחודש, עובד מעשן עולה בממוצע למעסיק כ-7,238 שקל בשנה (על פי חישוב של 21 ימי עבודה בחודש, כאשר כל יום עבודה אורך 9 שעות - ועלות שעת עבודה ממוצעת לעובד עומדת על כ-47.87 שקל).

 

בדיקה נוספת, שנערכה על ידי חברת התרופות פייזר ושלקחה בחשבון גם את ההיעדרות השנתית בשל מחלות לכל עובד מעשן, הגיעה לנתון גבוה בהרבה - כ-12 אלף שקל בשנה. בדיקה זו הסתמכה על סקר שביצעה החברה, לפיו עובד מעשן נוטל כ-10 הפסקות סיגריה בממוצע ביום, שכל אחת נמשכת כ-6 דקות לפחות. לפי סקר זה, המעסיק מפסיד על כל עובד מעשן שעת עבודה ביום, שהם כ-30 יום בשנה.

  

מותר להפלות מעשנים בראיון עבודה?

יש לסייג את האומדנים הללו בכך, שהחוק מקצה לעובדים זמן ליציאה להפסקות. "על פי חוק שעות עבודה מנוחה, עובד אשר מועסק במקום העבודה 5 ימים בשבוע במשך יום עבודה מלא של 9 שעות, זכאי ל-45 דקות של הפסקה בהן הוא יכול לעשן, מתוכן הפסקה בת 30 דקות רצופות", מסבירה עו"ד דגנית לפידור. לדבריה, "אין זה משנה אם העובד נעדר מעבודתו בשל הפסקת עישון, דיבור בטלפון או לצורך כל עיסוק אחר".

 

אך עצם הניסיון לכמת את אובדן שעות העבודה בכסף מעלה את השאלה - האם מעסיק יכול לאסור על עובדיו לעשן לחלוטין בעבודה? עו"ד מיטל דולב-בלט, מהמחלקה המשפטית של חברת חשבים מקבוצת קו מנחה, סבורה כי התשובה שלילית. "עובד רשאי לצאת להפסקות שמטרתן החלפת כוח ואוויר במהלך שעות עבודתו, כל עוד הן קצרות ומוסכמות. כלומר, על מנת שעובד יוכל לצאת להפסקות עישון, עליהן להיות קצרות ומוסכמות על ידי המעביד".

 

דולב-בלט מגייסת חוות דעת של נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, בתשובה לשאלה האם ניתן לקבוע דרישת סף לפיה לא יתקבלו מועמדים מעשנים לעבודה. "פרסום מודעת דרושים שתפסול מראש ובאופן גורף את מועמדותם של אנשים מעשנים, עלולה שלא לעמוד בקנה אחד עם הוראות חוק השוויון. במקום זאת, מוצע לכלול בתיאור התפקיד במודעת הדרושים הבהרה בדבר מספר ההפסקות הצפויות בעבודה, או לחילופין, לציין זאת מראש בפני המועמדים/ות לתפקיד".

 

גם עו"ד דרור גל סבור כי הדבר לא יעמוד במבחן שוויון הזדמנויות. "להגיד לעובד: 'אם אתה מעשן אני לא מקבל אותך' עלולה להיות אפליה אסורה. אפשר לקבוע כללים ברורים של מתן הפסקות ויציאה החוצה".

 

במקרה שאין פינת עישון בשטח מקום העבודה, כפי שעתיד לקרות בבתי הספר - האפשרות היחידה היא לצאת החוצה. "יש בעיה עם ההוראה הזו", הוא אומר, "מורים יצטרכו לצאת מחוץ לשטח בית הספר ולעשן שם. אי אפשר לאסור עליהם לא לעשן בכלל".

 

עם זאת, עו"ד לפידור סבורה דווקא, כי מעסיק יכול לקבוע מדיניות שתאסור על העובדים לעשן כליל, אולם עליו לציין זאת כבר בעת הקבלה לעבודה. "המעסיק יכול להגדיר מדיניות לפיה הוא לא מוכן שיעשנו בשעות ההפסקה, אם מדובר למשל בנותן שירות", היא מסבירה. "חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אינו מתייחס לעישון כאל פרמטר שאסור להפלות על פיו ולכן לדעתי, מעסיק יכול לדרוש מעובד שלא לעשן בזמן העבודה".

 

לא מעשן? לא נעים לקחת הפסקה

חרף הנזקים הבריאותיים הברורים – עובדים מעידים כי הפסקות העישון בעבודה מאפשרות להם להתאוורר במהלך היום ומעניקות להם הזדמנות להתחבר לקולגות, בזמן שרבים מהעובדים הלא מעשנים ממשיכים לשבת אל מול המחשב.

 

"יצא לי לעבוד בכמה וכמה מקומות ואני מעשן שנים ארוכות", מעיד רמי (שם בדוי). "לא נעים להודות, אבל לפעמים הסיגריה היא סוכן חיברות, כיוון שבפינת המעשנים תמיד תמצא משהו לדבר איתו כשאתה חסר ביטחון וחדש בעבודה. אני מודע לנזק הבריאותי וכמובן שהייתי שמח להפסיק, אבל לא אשקר: נוח לי לקחת פסק זמן אחת לשעה-שעתיים".

 

עם זאת הוא מציין, כי המעסיקים מצידם אינם תמיד רואים זאת בעין יפה. "ככל שהזמן עובר ומכירים אותך, כך מחפשים אותך יותר לצורכי עבודה. מכיוון שאני לא רוצה שתדבק בי התדמית של אחד שלא נמצא אף פעם, נוצר מצב כיום שאני חושב פעמיים לפני שאני יוצא לעשן. כמה מחבריי אף נוהגים לשקר כשהם בהפסקת סיגריה ולומר שהם יצאו לאכול או ירדו לשיחת טלפון".

 

כמובן שלא חייבים לעשן על מנת לקחת הפסקה קצרה במהלך יום העבודה, אך לא תמיד העובד חש בנוח. כך למשל, אייל, שמעולם לא עישן, היה נוהג בעבר לקחת הפסקות פעם או פעמיים ביום. "היו קולגות ששאלו אותי מדוע אני יורד אם אני לא מעשן והשבתי שגם לי מגיע להתרענן". מאז הוא עבר לתפקיד עמוס יותר והמצב השתנה: "הקולגות מעשנות, אבל מבחינתי זה נהיה פתאום לא לגיטימי נוכח הלחץ, כי אני באמת לא מעשן".

 

עישון בעבודה - שאלות ותשובות

מה הקנס על עישון במקום ציבורי?

 

דולב-בלט מפרטת כי הקנס על הפרת האיסור לעשן במקום ציבורי עומד על 14.4 אלף שקל. בנוסף, החוק מחייב את המעסיק לתלות שלטים המורים על איסור העישון, כאשר מי שמפר את ההוראה במקרה שכזה עלול לספוג קנס כספי של עד 75.3 אלף שקל.

 

היכן ניתן לקבוע פינת עישון?

 

דולב-בנט מפרטת כי חוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים אוסר לחלוטין לעשן במקומות עבודה ובמוסדות חינוך, למעט באזור שהוקצה לכך במיוחד, או בחדר שבו כולם מעשנים. כמו כן יש למלא אחר תנאים נוספים כמו התייעצות והסכמת העובדים, אי נוכחות של עובדים לא מעשנים באזור ואוורור ראוי.

 

"די בכך, שבאזור הנבחר נמצאים עובדים או אנשים, שחלק מהם אינם מעשנים, כדי לקבוע שהאזור אינו יכול להיות 'אזור עישון'", מסבירה לפידור. "כמו כן אסור לעשן בחדר מדרגות ובחדר או אולם המשמש להרצאות או לישיבות. גם פתרונות חלקיים אינם מותרים, כמו פתיחת חלונות בחדר בו מעשנים, מתן אפשרות לעשן בפינה מסוימת בחדר וכדומה".

 

האם ניתן לחייב מעסיק להתקין פינות עישון?

 

לפידור משיבה בשלילה. "המעסיק אינו חייב להקצות חדר מיוחד לצורך הפיכתו לפינת עישון".

 

האם מותר לעובד לעשן בחדר שרק הוא עובד בו?

 

התשובה היא שלילית. האיסור לעשן הינו איסור גורף, ואינו קשור בהימצאות אנשים נוספים בחדר.

 

האם המעסיק יכול לאסור על עובדים לעשן בחצר פתוחה?

 

לפידור מציינת כי אם החצר לא הוגדרה כפינת עישון - התשובה חיובית. "אין כיום הוראה חד משמעית בנושא ולכן לא ניתן לקבוע אם העישון מותר או אסור בשטח זה", היא מציינת. "עם זאת, קיים סיכוי לא מבוטל שאם המחלוקת תובא בפני בית המשפט - הוא ייקבע שמדובר במהלך חוקי, לאור המגמה המחמירה שמצמצמת את השטחים המותרים לעישון".

 

האם המעסיק יכול להפחית משכרו של עובד בשל ריבוי הפסקות?

 

לפידור סבורה שניתן להפחית משכרו של העובד במידה שהוא מאחר כרוני - אבל לא באופן מיידי ולא בכל מצב. "ראשית, המעביד נדרש להזהיר את העובד לבל ימשיך לאחר ובנוסף הוא צריך לציין כי בכוונתו להפחית משכרו את הזמן בו נעדר מהעבודה", היא מסבירה. "במידה שהעובד ממשיך לחרוג משעות ההפסקה הנקובות בחוק, המעביד רשאי לקזז את פרק הזמן הזה ממשכורתו".

 

מנגד, גל מציין כי נטילת הפסקות מרובות לצורכי עישון עלולה להוות עילה לפיטורים, במידה שהמעסיק הזהיר את העובד, אך מציין שלא ניתן לנקוט בסנקציות באשר לשכרו. "אפשר להזהיר את העובד, שאם ימשיך לבלות בחוץ הוא יפוטר", הוא מסביר. "עם זאת, קשה להגדיר כמותית כמה העובד נעדר ולכן אי אפשר לנכות שכר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עובד זכאי ל-45 דקות הפסקה
צילום: shutterstock
מומלצים