שתף קטע נבחר

מעשנים בעבודה? אפשר לשלול מכם פיצוי פיטורים

במסגרת ההחמרות על עישון במקומות ציבוריים אין לעשן גם בעבודה, מלבד באזורים שהוקצו לכך. לציון היום הבינלאומי ללא עישון, מסביר עו"ד גדעון רובין על מי חובה לאכוף את החוק, ומדוע עובד שמפר אותו עלול לאבד את משרתו ואת הפיצויים

נושא הגבלת העישון במקומות ציבוריים ובכללם במקום העבודה הפך אקטואלי מתמיד בתקופה האחרונה, לצד החמרות בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. החוק קובע כי חל איסור לעשן במקום העבודה, למעט אזור המיועד לכך. 

 

בפברואר 2008 תוקן החוק ונקבע כי איסור העישון חל גם על מקומות עבודה בבסיסי צה"ל, במשטרה, בשירות בתי הסוהר וכן ביחידות הביטחוניות ומפעלים ביטחוניים אחרים.

 

האיסור חל גם על נושאי תפקיד במסגרת שירותי הביטחון שאינם עובדים במשמעות של יחסי עובד-מעביד, וממש לאחרונה, בתחילת חודש מאי 2012, הורחב איסור העישון במקומות ציבוריים גם על מקומות פתוחים כגון: תחנות אוטובוס, תחנת רכבת ועוד, למעט האזורים שהוקצו לעישון כאמור.

 

עוד על עישון:

הפסקת עישון "תמחק" את נזקי העבר? על COPD

גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון

מפסיקים לבד: 11 עצות זהב לגמילה מעישון

 

"אזור עישון" מוגדר בחוק כמקום אשר הותר לעשן בו במפורש על ידי האחראי במקום או על ידי התייעצות עם העובדים, ובלבד שאין באזור אנשים שאינם מעשנים, שמתקיימים בו סידורי אוורור תקינים, ושהעישון אינו גורם למטרד בחלקים אחרים של הבניין.

 

המעסיק, שתפקידו לפקח כי העישון יתקיים אך ורק במקום שהוקצה לכך, חושף עצמו לתביעה פלילית ולקנס בהליך זה עד לסכום של 14,400 שקלים, אלא אם יוכיח כי נקט באמצעים סבירים למנוע את הפרת החוק. אם לא תלה שלטים האוסרים על עישון מחוץ לאזור המותר, דינו קנס בהליך פלילי של עד 75,300 שקלים.

 

מעסיק המפר הוראות אלה חשוף לתביעה נזיקית מצד המגיעים לבית העסק שלו ומצד עובדיו הלא מעשנים, כשלתביעה חשוף גם העובד המעשן. כך, למשל, קבע בית הדין לעבודה ב-2011 כי "עצם החשיפה לעשן העישון היא בגדר נזק שהחוק למניעת עישון התכוון למנוע", ונזק זה הוא עילה לתביעה נזיקית.

 

בשנת 2005 קבע בית הדין לעבודה כי עובד שנחשף במקום עבודתו ל"עישון פסיבי" שגרם לסרטן בגרון ולפגיעתו - יוכר כנפגע תאונת עבודה.

 

אך על עובד שמעשן שלא במקומות המותרים לכך יכולות להיות מוטלות סנקציות נוספות וקשות. עובד מעשן, העושה זאת בניגוד להוראות החוק ובמקום אסור לעישון, למעשה מבצע עבירת משמעת שיש לטפל בה בהתאם לכללי המשמעת החלים במקום העבודה.

 

במקום עבודה מאורגן העניין מוסדר בדרך כלל בתקנון המשמעת או בהסכם הקיבוצי, ושם גם יימצאו ההוראות באשר לסנקציות שניתן להטיל.

 

במקום עבודה פרטי ראוי תחילה שהמעסיק יבהיר את כללי האיסור באופן ברור לעובדיו. לאחר מכן, בכפוף לשמיעת העובד המפר, ניתן יהיה לסיים את עבודתו. אולם סיום עבודה מיידי היא סנקציה חמורה, וגם כאן ראוי לנקוט תחילה בסנקציות חמורות פחות. רק אם העישון יימשך, למרות ההתראה, יעלו על הפרק פיטורי העובד.

 

חשוב לדעת כי עובד שיפוטר בגין עישון אסור יהיה זכאי עם פיטוריו לפיצויי פיטורים, אלא אם עשה זאת אגב סיכון המפעל, שכן בחוק פיצויי פיטורים ישנו סעיף לפיו ניתן בנסיבות מסוימות לשלול חלק מהפיצויים או את כולם.

 

הכותב הוא מומחה בדיני עבודה ממשרד רובין-שמואלביץ



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עישון במקומות עבודה. עובד שמפר את החוק צפוי לקנס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים