שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA, AFP

חגיגת "דמוקרטיה": מדריך לבחירות באיראן

מי רשאי להצביע? כמה נשים מתמודדות? מי מייצג את האופוזיציה? ואיזו השפעה תהיה לתוצאה על תוכנית הגרעין? עשרות מיליוני איראנים יילכו ב-14 ביוני לקלפי לבחור את יורשו של אחמדינג'אד מבין שמונה מועמדים. מורה נבוכים לבחירות

שמונה מועמדים יתמודדו ב-14 ביוני בבחירות לנשיאות איראן ורק אחד מהם יירש את כיסאו של מחמוד אחמדינג'אד לאחר שמונה שנות כהונה רוויות בסערות ופרובוקציות. האם ניתן לכנות את הבחירות דמוקרטיות? כיצד תושפע תוכנית הגרעין מהתוצאות? ומי מייצג את האופוזיציה בבחירות? המדריך לבחירות באיראן - שאלות ותשובות.  

 

עוד חדשות בעולם :

בוקר מתוח באיסטנבול: מפגינים סביב האש

עיראק עצרה 5 מחבלים שייצרו גז רעיל לפיגועים

 

משמונה יוצא אחד. המועמדים לנשיאות (צילום: AP) (צילום: AP)
משמונה יוצא אחד. המועמדים לנשיאות(צילום: AP)

 

האם הבחירות חשובות?

כן, אבל לא כמו שאנשים רבים חושבים. נשיא איראן לא קובע את המדיניות בתחומים הגדולים החשובים כמו תוכנית הגרעין, היחסים עם המערב או פרויקטים צבאיים. כל אלה נמצאים בשליטה של מנהיגי הדת שבראשם עומד המנהיג הרוחני העליון, האייתוללה עלי חמינאי.

למעשה, הנשיא האיראני מתפקד על תקן של השליח העיקרי של העמדות התיאוקרטיות.

 

אולם, תהיה זו הגזמה להגיד שהנשיא באיראן משולל כוחות. הוא חולש על מגזרים חשובים כמו הכלכלה, שבימים אלה זקוקה לניהול גדול עוד יותר בשעה שאיראן מתמודדת עם סנקציות הולכות ומחמירות בגלל תוכנית הגרעין של המדינה. הנשיא גם מקורב לחמינאי ויכול לסייע לעצב את המדיניות האסטרטגית. רבות תלוי ביחסים שבין המנהיג הרוחני העליון לבין הנשיא. באשר לחמינאי ומחמוד אחמדינג'אד, היחסים בין השניים עלו על שרטון והחמירו מאוד עם סיום תקופת כהונתו של אחמדינג'אד, אבל נשיא שיזכה לחסדו את חמינאי יוכל להשפיע מאוד על ענייני איראן.


תומכות של המועמד חסן רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכות של המועמד חסן רוחאני(צילום: AP)

 

האם לתוצאת הבחירות תהיה השפעה על תוכנית הגרעין?

לתוצאה לא תהיה השפעה ישירה. הנשיא לא יכול לבצע שום שינויים או ויתורים קריטיים. אך באופן עקיף, לבחירות כן יכולה להיות השפעה על תוכנית הגרעין.

 

בנושא זה קיימות שתי תיאוריות. תיאוריה אחת היא שהבחירות ישימו סוף להתגוששות הפנימית שהייתה בעידן אחמדינג'אד. זה יכול לגרום לכך שאנשי הדת השולטים ירגישו יותר נוח לעשות עסקות עם המערב. תיאוריה שנייה ומנוגדת לראשונה היא שחזית אחת שבה עומדים מנהיגי הדת והנשיא יעודדו את איראן לנקוט גישה אפילו עוד יותר נוקשה.

 

המערב ובעלי בריתו חוששים שאיראן תתקדם לעבר פצצת אטום. איראן טוענת שהיא בסך הכול מפעילה כורים גרעיניים וטכנולוגיה גרעינית שנועדו לייצור חשמל ותרופות. לעתים קרובות מצטטת טהרן את הצו הדתי, או פתווה, שפרסם חמינאי שמגנה נשק גרעיני.


תומכות של ראש העיר טהרן מוחמד קאליבאף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכות של ראש העיר טהרן מוחמד קאליבאף(צילום: EPA)

 

כיצד פועל תהליך הבחירות?

כל צעד בבחירות נשלט ונמצא תחת פיקוח מנהיגי הדת. המועמדים לנשיאות נרשמו בתחילה במשרד הפנים. הייתה זו למעשה בהזמנה פתוחה וכמעט כל אחד יכול להציע את שמו. השנה, יותר מ-680 אנשים עשו זאת - מדמויות מוכרות כמו הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני, שניסה לעשות קאמבק מאז עזב את התפקיד ב-1997, ועד אנשי דת אלמוניים ואנטיתזות ל"כוכבים" כמו למשל רזייה אומידבאר, עקרת בית בת 46.

 

החוקה האיראנית מתייחסת לנשיא תוך שימוש במונח גברי - דבר שמתפרש מיד כאיסור על נשים לשרת במשרה הציבורית הרמה ביותר. בעניין זה, ההנהגה הדתית הבכירה באיראן פסלה 30 נשים שנרשמו כמועמדות לנשיאות.

 

בבחירות קודמות לנשיאות נרשמו כמה נשים כמועמדות, אך הוועדה המפקחת פירשה את החוקה לחומרה ופסקה כי רק גברים יכולים להתמודד לתפקיד. עם זאת, נשים מורשות להציג מועמדות כחברות פרלמנט והן אף מכהנות בו כמחוקקות.


תומכות של המועמד סעיד ג'לילי (צילום: AP) (צילום: AP)
תומכות של המועמד סעיד ג'לילי(צילום: AP)

 

ובאין נשים ברשימה, החליטה מועצת שומרי החוקה שבה חברים 12 מנהיגי דת לאשר את מועמדותם של שמונה מועמדים בלבד לנשיאות. באופן מפתיע, רפסנג'אני נפסל מלהתמודד. הדבר נבע ככל הנראה מהחשש של ההנהגה הבכירה מכוחו ומזה שהיא עשויה להעיר לחיים את הרפורמיסטים.

 

מי רשאי להצביע בבחירות?

באיראן חיים 76 מיליון בני אדם ו-50 מיליון מהם זכאים להצביע בבחירות. שליש מהבוחרים מתחת לגיל 30 ונולדו לפני המהפכה האיסלאמית ב-1979. בשנת 2007, גיל ההצבעה המינימלי היה 16 ובבחירות הקרובות הוא עומד על 17. איראנים שנמצאים בחו"ל להצביע בנציגויות הדיפלומטיות של המדינה ובאתרי הצבעה נוספים.


רוב המועמדים מקורבים להנהגה. תומך של "סעיד ג'לילי חייל של חמינאי" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוב המועמדים מקורבים להנהגה. תומך של "סעיד ג'לילי חייל של חמינאי"(צילום: AFP)

 

האם הבחירות הוגנות?

הביקורת העיקרית של המערב על הבחירות באיראן נוגעת לתהליך בחירת המועמדים לנשיאות. ביקורת נוספת קשורה לשאלה אם התוצאה הסופית תהיה מדויקת ותבטא את הדעות השונות והמחלוקות בתוך איראן. הטענות לזיוף קולות עמדו במרכז הפגנות המחאה הגדולות שהציפו את הרפובליקה האיסלאמית ב-2009 לאחר בחירתו מחדש של אחמדינג'אד לנשיא. השמרנים באיראן וההנהגה הדתית טוענים כי מערכת הבחירות הוגנת ושקופה אף על פי שאיראן לא מאפשרת את כניסתם של משקיפים זרים לשטחה.


אחמדינג'אד בביקור במתקן להעשרת אורניום נתנז (צילום: EPA ) (צילום: EPA )
אחמדינג'אד בביקור במתקן להעשרת אורניום נתנז(צילום: EPA )

 

אילו אפשרויות עומדות הפעם בפני הבוחרים האיראנים?

נראה שפסילת מועמדותו של רפסנג'אני פגעה במומנטום של הרפורמיסטים והליברלים, שהחלו להתארגן מחדש לאחר שנים של דיכוי אלים וברוטלי נגדם מצד השלטונות.

 

מתוך שמונת המועמדים לנשיאות, שישה נחשבים מקורבים ביותר להנהגה הדתית. הם כוללים את שר החוץ לשעבר עלי אכבר ולאיתי, ראש העיר טהרן מוחמד קאליבאף וראש הצוות האיראני לשיחות הגרעין עם המעצמות סעיד ג'לילי. שני מועמדים שנחשבים "ליברליים יותר" לא זוכים לאותה תמיכה שלה זוכה רפסנג'אני – חסן רוחאני, לשעבר ראש צוות המו"מ האיראני לשיחות הגרעין ומוחמד רזא עארף, לשעבר סגן הנשיא תחת הנשיא הרפורמיסטי מוחמד חתמי.


מהומות 2009 יחזרו? (צילום: AP) (צילום: AP)
מהומות 2009 יחזרו?(צילום: AP)

במעצר בית מאז תחילת 2011. מנהיג האופוזיציה מיר חוסיין מוסווי ב-2009 (צילום: חאמד סאבר) (צילום: חאמד סאבר)
במעצר בית מאז תחילת 2011. מנהיג האופוזיציה מיר חוסיין מוסווי ב-2009(צילום: חאמד סאבר)

       

האם יש סיכוי למהומות אלימות כמו ב-2009?

תנועת האופוזיציה באיראן נוטרלה בשנים האחרונות על ידי המשטר באמצעות דיכוי אלים ומעצרים, בהם של מנהיגי האופוזיציה מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי. שני אישים אלה היו מועמדים לנשיאות בשנת 2009 ושניהם נמצאים במעצר בית מאז תחילת 2011 ומנותקים לגמרי מכל מה שמתרחש בחוץ.

 

בימים אלה לא מורגשת באיראן אווירה של הפגנות רחוב קרובות אפילו מצד מתנגדי המשטר הגדולים ביותר. הסיבה לכך היא שהם חוששים מפעולת תגמול קשה ביותר מצד השלטונות אם יבחרו לצאת להפגין ברחובות. בצעד מנע מקדים הידקו הרשויות באיראן את הפיקוח על האינטרנט, שהיה כלי מרכזי בתיאום הפגנות המחאה של האופוזיציה בבחירות 2009.

 

בינתיים, אתר אופוזיציה איראני, שמנוהל על ידי איראנים גולים, דיווח היום (יום א') כי הרשויות עצרו לפחות שבעה בני אדם שהשתתפו בישיבה למען אחד המועמדים המתונים בבחירות לנשיאות. האתר Kaleme.com מסר שמשטרת טהרן ביצעה את המעצרים במפגש תמיכה במועמד חוסן רוחאני שנערך בצפון העיר.

 

המעצרים בוצעו לאחר שכמה ממשתפי המפגש צעקו סיסמאות וקראו לשחרר את מנהיג האופוזיציה מוסווי ממעצר בית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
בחירות בלי נשים. תומכות של ראש העיר טהרן קאליבאף
צילום: EPA
מומלצים