שתף קטע נבחר

דיווח באיראן: רפסנג'אני נפסל, רק 8 במירוץ

מתוך 686 מועמדים לנשיאות, נותרו שמונה בלבד. מועצת שומרי החוקה פסלה את מחותנו של אחמדינג'אד ואת הנשיא לשעבר הפופולרי. המתמודדים הנותרים הם רובם שמרנים שנאמנים למנהיג העליון

פחות מחודש לפני הבחירות באיראן , המאבק על הנשיאות מתחדד, אך שתי הדמויות השנויות במחלוקת הוצאו מהמירוץ. אתרי חדשות איראניים דיווחו היום (יום ג') כי מועצת שומרי החוקה, הגוף האמון על סינון המועמדים, פסלה את מועמדותם של איספנדר רחים משאאי, שבו תומך הנשיא אחמדינג'אד, ושל הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני. כך נותר המירוץ "נקי" ממועמדים משמעותיים שעלולים להוות אופוזיציה למנהיג העליון עלי חמינאי.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

תמות נפשו עם חמינאי. אחמדינג'אד בקרב חייו

 

אחמדינג'אד ומשאאי בהרשמה לבחירות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחמדינג'אד ומשאאי בהרשמה לבחירות(צילום: EPA)


רפסנג'אני נפסל בשבוע שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
רפסנג'אני נפסל בשבוע שעבר(צילום: AP)


סוכנות הידיעות "מאהר" דיווחה כי שמונה מועמדים אושרו בידי המועצה, רובם שמרנים נאמנים לקו של חמינאי.

הכרזה רשמית צפויה בהמשך היום.

 

כלי התקשורת לא סיפקו סיבה לפסילת רפסנג'אני, אך בעבר טענו מתנגדיו כי בגילו, 78, הוא מבוגר מכדי לנהל את ענייני המדינה. אתמול רמז דובר המועצה לכך כשאמר שהיא תאסור על מועמדים מוגבלים ביכולותיהם הגופניות.

 

רפסנג'אני נכנס למירוץ באופן מפתיע ביום האחרון לרישום. אם אכן נפסל, תהיה זו מכה לרפורמיסטים שקיוו כי הנשיא לשעבר הפופולרי והעשיר יצליח למשוך קולות ממחנה השמרנים. הבחירות האיראנית ייערכו בצלה של "התנועה הירוקה" שצברה תאוצה  לאחר בחירות 2009, תנועה שכשלה והובילה לכך שמנהיגי הרפורמיסטים מיר חוסיין מוסאווי ומהדי כרובי - השניים שהפסידו לאחמדינג'אד וטענו לשחיתויות - נשלחו למעצר בית ממושך ולמעשה הודרו מהפוליטיקה. רפסנג'אני, בנה על הקולות של הרפורמיסטים - לא בגלל שהוא כזה, אלא עקב מעצר בתו במהומות לפני ארבע שנים.

 

רפסנג'אני הפסיד לאחמדינג'אד בבחירות 2005. הוא אחד האנשים העשירים באיראן ומי שהיה במשך עשורים גם אחד החזקים בה. אך לאחר ההפסד הוא נדחק לשוליים, ספג ביקורת קשה ואף קריאות גנאי ממתפללים במסגד.

 

המועמד השני שנפסל, משאאי, הוא יועצו הבכיר של אחמדינג'אד, ובתו נשואה לבנו של אחמדינג'אד. אנשיו של המנהיג הרוחני העליון רואים את משאאי כמנהיג "הזרם הסוטה", שמנסה להזיז את הדת ואנשיה מעמדות ההשפעה לטובת דוקטרינה לאומנית. ב-2009 הצליח חמינאי, שלא אמור להתערב בפוליטיקה יומיומית, למנוע את מינויו של משאאי לסגן הנשיא. שבוע אחרי המינוי, הוא בוטל - ומשאאי נאלץ להסתפק בתפקיד ראש הצוות, או היועץ הבכיר של אחמדינג'אד. 

 

לא פחות מ-686 איראנים, מתוכם כ-30 נשים, נרשמו כמועמדים להחליף את אחמדינג'אד בבחירות שיתקיימו ב-14 ביוני.

הפסילה ההמונית של מועצת החוקה הייתה צפויה, והיא החלה בפסילתן של כל הנשים המועמדות.

 

אנשי אופוזיציה מפגינים נגד חמינאי בלונדון (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי אופוזיציה מפגינים נגד חמינאי בלונדון(צילום: AP)

 

צלם איראני, אחד ממאות המועמדים שנרשמו למירוץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צלם איראני, אחד ממאות המועמדים שנרשמו למירוץ(צילום: AFP)

 

בין המועמדים האחרים, שעל פי הדיווח צלחו את ניפוי המועצה: סעיד ג'לילי, ראש צוות המו"מ בנושא הגרעין, ראש העיר טהרן מוחמד כליבאף, יועצו של חמינאי ליחסים בינלאומיים עלי אכבר ולאיתי, מחותנו של חמינאי רולאם עלי חדאד-עאדל, מפקד משמרות המהפכה לשעבר מוחסן רזאי.

 

ג'לילי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'לילי(צילום: AFP)

כליבאף (צילום: MCT) (צילום: MCT)
כליבאף(צילום: MCT)

 

שני מועמדים נחשבים לכאלה שתומכים ברפורמה: חבר המועצה לביטחון לאומי חסן רוחאני,

שהיה חבר בצוות המו"מ הגרעיני עם המעצמות, וסגן הנשיא לשעבר מוחמד רזא עארף. מצביעים איראנים רפורמיסטים ייאלצו להחליט אם להתייצב מאחורי אחד מהם או להחרים לחלוטין את הבחירות.

 

במרכז הבחירות עומדות בעיקר סוגיות כלכליות. הפעם הדגש בבחירות לא צפוי כנראה להיות על מאבק רפורמיסטים-שמרנים, אלא על קרב אחמדינג'אד-חמינאי. האיראנים יילכו לקלפי כשהם מצולקים ממצב כלכלי קשה, שחלקו נובע מהסנקציות שהטילה הקהילה הבינלאומית על טהרן בעקבות תוכנית הגרעין.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רפסנג'אני. דובר המועצה רמז שהוא מבוגר מדי
צילום: EPA
מומלצים