שתף קטע נבחר

איזה חומר מילוי עדיף לסתימות האחוריות?

זירקוניה או חרסינה? מה ההבדל בין סתימה לבנה לסתימה מכסף? איך תשמרו את הכתרים – מורה הנבוכים בדרך לרופא השיניים ועוד כמה דברים שכדאי לשאול לפני שמתיישבים על כיסא הטיפולים

כולנו רוצים שיניים צחורות וישרות ו"חיוך ששווה מיליון דולר". מגמת טיפולי האסתטיקה הגיעה גם לרפואת השיניים, והצרכנים לא נשארים אדישים. אך האם באמת יש לנו שליטה על החומרים והתרופות שמרכיבים שנכללים בטיפולי השיניים, והאם אנחנו מבינים מהן ההשלכות הטמונות בבחירת החומרים בטיפול?

 

 

על התשובה אפשר להסכים בפה מלא: כל ידע שתשיגו בנושא ייתן לכם את היכולת להחליט בעצמכם על הטיפול הטוב והנכון ביותר עבורכם ולהשפיע ישירות על התוצאה. האפשרות לבקש מהרופא טיפול או שימוש בחומר כזה או אחר קיימת ולגיטימית יותר מתמיד, והכי חשוב - נמצאת לגמרי אצלכם בידיים. אז מה כדאי לכם לבדוק לפני שאתם מתחילים בטיפול?

 

איך להשיג שיניים בריאות?

 

1. אלרגיות

אם אתם אלרגיים לתכשיטים שאינם זהב (שעונים, עגילים, שרשראות) - רצוי לא לעשות כתרים מבוססי מתכות בסיס או תרכובות "חצי אצילות". יש היום כתרים על בסיס חרסינה וזירקוניה, המעניקים אסתטיקה גבוהה ובעלי סיכוי נמוך ביותר לגרום לתגובות אלרגיות. עם זאת, מחירם של כתרים אלו גבוה יותר בהשוואה לכתרים מבוססי-מתכת.

 

2. סובלים מנסיגת חניכיים?

מי שבכל זאת מבקש כתר על בסיס מתכת צריך לקחת בחשבון שבעת נסיגת חניכיים (בשל גיל מאוחר או מחלת חניכיים), קיים סיכוי ששולי המתכת ייחשפו, והמראה האסתטי ייפגם. במידה ובוחרים כתר על בסיס מתכת, עדיף שיהיה מסגסוגת מתכת אצילה (או לכל הפחות, חצי-אצילה). כך ניתן, במידת מה, גם להימנע בחלק מהמקרים מרגישות אלרגית, וגם להעניק מראה מעט אסתטי יותר.

 

3. כתר זמני או קבוע?

לעיתים ההליך הנדרש מצריך התאמת כתר זמני לפני הדבקת הכתר הקבוע. עדיין ולמרות זמניותו חשוב שכתר זה ייראה אסתטי וטבעי עד כמה שניתן. רוב הכתרים הזמניים עשויים מתרכובות אקריל. בעת הקשייתו, האקריל מתחמם מאד, ועלול לגרום לכוויות ברקמת החניכיים והלחיים,או, אם השן עוד "חיה", לנזק למוך השן.

 

כמו כן, קיים אחוז קטן מהאוכלוסייה הרגיש לאקריל ויפתח תגובה אלרגית לחומר. בנוסף, האקריל אינו שומר על צבעו לאורך זמן, מאחר והוא סופח צבענים הנמצאים במשקאות ומזונות שונים. כיום קיימים חומרים לכתרים זמניים שאינם מבוססי אקריל, שומרים על האסתטיקה לאורך זמן, ואינם מתחממים בפה.

 

בדקו האם אתם אלרגיים לחומרים שמשתמשים בהם בטיפול (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בדקו האם אתם אלרגיים לחומרים שמשתמשים בהם בטיפול(צילום: shutterstock)

 

4. חומרים ותרופות

כדאי לברר פרטים על החומרים השונים שבהם משתמש הרופא. מומלץ לבדוק את שם היצרן ולעמוד על טיבו מבחינת החברה וארץ היצור. יש להניח שיצרן בעל שם, ותק וניסיון רב ומוניטין בינלאומי לא יסכן את שמו ויבטיח עמידה בתקנים ובסטנדרטים המחמירים ביותר. כמובן שמומלץ בהקשר זה לבדוק האם החומרים נבדקו והוכחו מבחינה קלינית (משמע האם יש מחקרים ונתונים סטטיסטיים התומכים באיכותם ועמידותם לאורך זמן).

 

5. מצב בריאותי

בעידן בו מספר האנשים הסובלים ממחלות רקע הולך ועולה, חשוב ביותר לעדכן את רופא השיניים במצבכם הבריאותי. בכלל זה יש להזכיר גם אלרגיות, תרופות שונות וניתוחים ואשפוזים קודמים, זאת על מנת שוכל לבחור עבורכם את חומר האלחוש המתאים ביותר.

 

למשל, חולי לב צריכים לקבל אלחוש המכיל כמות מוקטנת של אדרנלין. חולי אסתמה צריכים לקבל חומרי אלחוש ללא אדרנלין כלל. כמו כן, חשוב לבחור חומר אלחוש המעניק אלחוש עמוק, מיידי ובטוח.

 

6 אסתטיקה, לא פחות חשוב

לקראת שחזור אסתטי (סתימה לבנה) - כדאי לברר האם החומר שממנו עשויה הסתימה יוכל להתמזג באופן אסתטי בשן עצמה ולהיראות כחלק בלתי נפרד ממנה.

 

כיום ישנה מודעות רבה לנושא האסתטי, ולשמחתנו גם מגוון חומרים וטכנולוגיות המאפשרים לכל מטופל להשיג אפקט נראות טבעי ביותר. יש אפשרות לבקש חומרים לסתימה על בסיס "ננו טכנולוגיה"- החומרים המתקדמים ביותר הקיימים היום ברפואת השיניים, שהשימוש בהם מאפשר להבריק את השן ולהעניק לה גוון ומראה טבעיים.

  

7. החומר של הסתימות

"סתימה לבנה" בשיניים אחוריות עלולה לגרום לכאב ולרגישות בשן. כדאי לבקש מהרופא להשתמש בחומר לסתימות שההרכב הכימי שלו נוטה פחות להתכווצות ולפיכך יגרום פחות לרגישות.

 

8. הנחיות מדויקות לאחר הטיפול

לאחר סיום ביצוע הליך הסתימה או הכתר דאגו לקבל הנחיות מדויקות מהרופא לגבי הרגלי שתייה, אכילה ועישון, ולהבין באיזה פרק זמן מדובר. לשמירה על הנחיות אלה יש חלק לא פחות חשוב ומכריע להצלחת הטיפול ששילמתם עבורו ומכאן שגם לכם יש אחריות לא מבוטלת לתוצאה הסופית לאורך זמן.

 

9. הניסיון המקצועי

ההפרשים בעלויות טיפול עשויים להיווצר בעקבות גורמים הקשורים באיכות החומר שבו משתמש הרופא או בגורמים הקשורים בניסיונו ומומחיותו. חשוב לבדוק ולהשוות בצורה מושכלת בין הדברים כדי לקבל החלטה נכונה. כבר נאמר בעבר שלרוב "הזול עולה ביוקר" ועדיין- לפעמים אין סיבה אמיתית לשלם יותר.

 

ד"ר שירה זארי היא רופאת שיניים ויועצת מדעית בכירה בחברת 3M ESPE 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה צריך לדעת לפני שמשיגים את חיוך "מיליון הדולר"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים