שתף קטע נבחר

שתלים דנטלים - מה צריך לדעת לפני שמתחילים בתהליך

החיוך שלנו הוא מעין כרטיס ביקור וככזה אנחנו מוכנים להשקיע מעל ומעבר כדי לשמור על השיניים - אחת הדרכים המובילות לחיוך מושלם היא שתלים דנטליים. המדריך שיעזור לכם להחליט מה כדאי ומה צריך

מטרתם של שתלים דנטליים היא הרכבת מערכת שיניים אסתטית ותפקודית. אך לפני שפונים לטיפול מסוג זה, חשוב לדעת מראש מה האופציות העומדות בפנינו ולאסוף את כל המידע הנחוץ. לפניכם עשרה טיפים שיסייעו לכם בהכנה לתהליך ההשתלה.

 

 

1. לא כל בעיה מצריכה שתלים דנטליים

נהלו שיחה פתוחה עם הרופא ושיקלו מספר אופציות טיפוליות. לפעמים כדאי לבחור בשיטות פשוטות יותר, ולא כל בעיה מצריכה שימוש בשתלים דנטליים - אם ניתן להרכיב מספר שיניים שיניב תוצאה אסתטית ותפקודית סבירה בדרך פשוטה, נעדיף אותה כמובן. אך אם צריך לעבור תהליכים מורכבים - כמו, למשל, ניתוחים של השתלת עצם - כדי ליצור אפשרות להרכבת מספר גדול יותר של שיניים, נפעיל שיקול דעת בריא ונלמד באיזה מקרים כדאי לאמץ את הפשרה האופטימלית בין התוצאה המתקבלת ובין מחירה במונחים של סבל, זמן וכסף. שיקול אופציות טיפוליות שונות יוכל לפעמים לאפשר לנו חיסכון ביולוגי ו/או כלכלי משמעותי.

 

עוד כתבות בנושא בריאות השן :

 

2. אל תחסכו ביסודות

לא תמיד כדאי לחסוך במספר השתלים, כמו בבניית הבית שלנו, נעדיף יסודות מוצקים לשיקום שאמור לשרת אותנו שנים רבות - כמובן שבמידת האפשר, נעדיף לבצע שיקום שיתבסס על מספר שתלים שיעניק לנו מקדם בטיחות. שיקום של לסת שלמה על ארבעה שתלים בלבד הוא בהחלט אפשרי, והשיטה הזו הפכה לפופולרית מאוד בשנים האחרונות. אך אל לנו לשכוח שמספר זה הוא המספר המינימלי מבחינה הנדסית לתמיכה בשחזור של לסת שלמה, והוא לא נותן לנו שום אפשרות תמרון במקרה של כישלון אחד השתלים.

 

3. קחו את הזמן

השיטה המקובלת והבטוחה ביותר נשארת שיטת ההעמסה המאוחרת, קרי שנותנים לשתל את הזמן הנחוץ לו כדי לעבור את התהליך של האינטגרציה בעצם. במקרים מסוימים, ותוך הפעלת שיקול דעת מבוסס על ניסיונו של הרופא, ניתן לדלג על התקופה הזאת ולהציב שיניים מוקדם יותר על השתלים ובמקרים מסויימים, אפילו באופן מיידי. עם זאת, יש לזכור שטכניקה זו מגדילה את הסיכון לכישלון. לכן, יש לשקול את היתרונות של החיסכון בזמן מול הסיכונים הכרוכים בו.

 

חשוב לקבל את כל המידע מהרופא המטפל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשוב לקבל את כל המידע מהרופא המטפל(צילום: shutterstock)

 

4. אל תהיו שאננים

כדאי להיות ער לאפשרות שטיפול עלול גם להיכשל. הצלחה של 90%, בהכרח פירושה שב-10% מהפעמים הטיפול נכשל. גם בתחום השתלים לפעמים ישנן בעיות: כישלונות, כאבים, סיבוכים. אבל אל דאגה, למרות שכמו בכל טכניקה רפואית קיימות בעיות, טכניקת השתלים היא אחת מהטכניקות המוצלחות ביותר בתחום הרפואה.

 

5. תעשו את הסטטיסטיקה

כדאי לנסות להקטין את מספר ומורכבות הפרוצדורות שאנחנו עוברים. לא בחיסכון ביולוגי או כלכלי עסקינן כאן, אלא בסטטיסטיקה. אחוזי הסיבוכים מתווספים אחד לשני ולא מתקזזים. אם עוברים שלוש פרוצדורות שכל אחת מהן יכולה להסתבך ב-5% מהמקרים, על פניו הסיכוי שאני אסתבך איפשהו בדרך הוא לא 5% אלא 15% וזה משמעותי.

 

6. שבו, תחשבו ואז תחליטו

כדאי לחשוב על הטווח הארוך, החלטה פזיזה על עקירת שיניים טבעיות עלולה להתגלות כאסון בטווח הארוך. אנחנו יודעים שהשיניים הטבעיות יכולות לתפקד לאורך כל החיים, אבל אין לדעת בוודאות מה יקרה לשתלים אחרי עשרות שנות תפקוד. האם עומסים חוזרים ונשנים על פני תקופות ארוכות מאוד בתנאים פיזיקו-כימיקלים לא פשוטים יגרמו כישלון מכני של השתלים? האם בטווח הארוך מאוד השתלים יתגלו כרגישים יותר מהשיניים הטבעיות למחלות החניכיים? עקירה של שיניים טבעיות שניתן לטפל בהן כדי להציב במקומן שתלים ולחסוך בטיפולים קונבנציונליים היא לא בהכרח דבר חכם, בעיקר אצל אנשים צעירים מאוד.

 

7. אל תשכחו לחייך

כדאי לשקול את הנחיצות של טיפול אסתטי כשהחיוך אינו חושף כלל את האזור. בשביל מה לשפר את האסתטיקה כשהיחיד שייהנה מכך הוא המטופל עצמו, וזאת רק בזמן צחצוח השיניים?

 

8. השתלת עצם מן החי

כדאי להקדיש מחשבה על חומר השתלת העצם. במקרים מסוימים העצם אינה קיימת בכמות מספקת באותו מקום ויש צורך להוסיף חומר השתלת עצם שיהפוך לחלק אינטגרלי מגוף המטופל במשך הזמן. שימוש בחומר שמקורו מן החי (חיות או בנק עצמות ממקור אנושי) מאוד נפוץ. חשוב להבין שלא ניתן לשלול לחלוטין את אפשרות העברת מחלות מהתורם למטופל המקבל החומר שמקורו מן החי.

 

מחלות אלה יכולות להיות מחלות מוכרות במקרה של כישלון מערכת הבקרה של יצרן החומר (והיו דברים מעולם). אבל גם לא ניתן לשלול הופעת מחלה חדשה שאינה מוכרת לנו עד היום, ושיכולה לעבור מהתורם החי למטופל למרות הפעלת אמצעי העיקור המקובלים. הדבר קרה פעמיים בשלושים-ארבעים השנה האחרונות. קודם הופיע וירוס האיידס שהועבר לחולי המופיליה רבים שקיבלו מנות דם נגועות, ויותר קרוב אלינו הופיעה מחלת הפרה המשוגעת חשוכת המרפא. מקרים כאלה אמנם נדירים ביותר, אבל על כל מטופל ומטופל לקבל החלטה מושכלת ולשקול את היתרונות מול החסרונות של כל חומר וחומר בעצה עם הרופא המטפל.

 

9. טיפול תרופתי

כדאי לקבל תרופות לפני ואחרי הטיפול. הדבר מאפשר להקטין בצורה דרמטית את תופעות הלוואי. חשוב שהרופא ידאג לא רק לביצוע תקין של הפרוצדורה הכירורגית, אלא גם למתן טיפול תרופתי הולם במטרה להקל על המטופל עד כמה שניתן.

 

10. שולפים את השיניים

לפעמים כדאי גם לשקול אופציה של שיקום נשלף - כולם זוכרים את "התותבות של סבתא בכוס" ואף אחד כבר

לא רוצה להגיע לזה היום, והאמת היא שטיפולים מסוג זה הולכים ונעלמים בשנים האחרונות. אך בכל זאת, במקרים מסוימים, האופציה הפשוטה הזאת מהווה פשרה לא רעה בכלל. עבור אנשים מבוגרים, שכבר רגילים ללכת עם תותבות, או שמצבם הבריאותי (או מכל סיבה אחרת), לא מעוניינים או לא יכולים לקבל שיקום מלא שנתמך על ידי שתלים, האפשרות הזאת מומלצת ביותר. ייצוב התותבת על ידי מספר קטן של שתלים הוא טיפול קל ופשוט שמשפר את איכות החיים באופן דרמטי.

 

במקביל לכל ההמלצות המצורפות כאן, כדאי לפנות לרופא מנוסה - ניסיון הרופא המטפל מקטין את מספר הכישלונות וחומרת ההסתבכות הרפואית הפוטנציאלית. רופא בעל ניסיון ידע מראש איך למנוע את הסיבוך, ואם הסיבוך בכל זאת יופיע, הוא יזהה אותו בזמן וידע איך להתמודד אתו.


ד"ר סרג' גולדמן, מורשה לביצוע השתלות שיניים מטעם איגוד בתי החולים של פריס, מחבר המדריך "(כמעט) הכל על שתלים דנטליים"  





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיוך המושלם - עשו מראש את כל השיקולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים