שתף קטע נבחר

מחצית מהדירות החדשות: מעל 1.4 מיליון שקל

משרד השיכון: מחיר ממוצע של דירה חדשה ברבעון הראשון של 2013 עומד על 1.5 מיליון שקל, והמחיר החציוני עומד על 1.38 מיליון. המשמעות: מחצית מהדירות החדשות בישראל עולות מעל 1.4 מיליון שקל. לפי הנתונים, היישוב מכבים-רעות הכי יקר, ואיפה אפשר עדיין למצוא דירות בפחות מ-750 אלף שקל?

כמקובל במדינות רבות בעולם, ולראשונה בישראל, האגף למידע וניתוח כלכלי במשרד הבינוי והשיכון מפרסם היום (ד') את מחיריהן החציוניים והממוצעים של הדירות בישראל בשנת 2012, לפי יישוב. המחיר החציוני הוא המחיר שחצי מהדירות נמכרו במחיר גבוה ממנו וחצי במחיר נמוך ממנו. בניגוד למחיר הממוצע, המחיר החציוני לא מושפע מעסקאות במחיר גבוה או נמוך במיוחד, שמטות את המחיר הממוצע.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן :

 

נתוני משרד השיכון מוצגים הן לגבי דירות חדשות והן לגבי דירות יד שנייה. מהנתונים עולה כי ברבעון הראשון של שנת 2013, היה המחיר החציוני של דירה חדשה כ-1.38 מיליון שקל, לעומת 1.33 מיליון שקל בשנת 2012. המחיר הממוצע של דירה חדשה עמד על 1.5 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 ועל 1.41 מיליון שקל בשנת 2012.

 

בדירות יד שנייה, המחיר החציוני הגיע למיליון שקל ברבעון הראשון של 2013, לעומת 930 אלף שקל בשנת 2012. המחיר הממוצע עמד על כ-1.13 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2013 ועל 1.1 מיליון שקל בשנת 2012.

 

יש לציין כי נתוני משרד השיכון מבוססים על מאגר עסקאות הנדל"ן של רשות המסים, שהמידע הכלול בו מסתמך, לרוב, על דיווחיהם של רואי חשבון, סוכני נדל"ן ועורכי דין המתווכים בעסקאות הרכישה. מזה זמן רב נמתחת ביקורת רבה על איכות המידע הזה, ולאחרונה אף עברה החלטת ממשלה שנועדה לשפר את איכות המידע בנוגע לעסקאות נדל"ן בישראל, על מנת להגיע לנתונים מדויקים יותר בנוגע למגמות המחירים בשוק.

 

רשימה חלקית של מחירים חציוניים וממוצעים, לפי יישובים ()
רשימה חלקית של מחירים חציוניים וממוצעים, לפי יישובים

 

 

היישוב היקר בארץ: מכבים-רעות

מנתוני משרד השיכון עולה כי רמות המחירים הגבוהות ביותר בישראל הן ביישובים בינוניים (רשויות מקומיות) המצויים במרחק נסיעה קצר מירושלים ומתל-אביב. ביישוב מכבים-רעות נרשם המחיר הממוצע הגבוה ביותר של קרוב ל-3.5 מיליון שקל לדירה. המחיר החציוני אינו נמוך בהרבה (כ-3.3 מיליון שקל) - מה שמעיד על הומוגניות מסוימת של יחידות הדיור ביישוב.

 

שאר היישובים בראש הרשימה מחזיקים במאפיינים דומים, כמו מבשרת ציון (ממוצע של כשני מיליון שקל לבית, ומחיר חציוני של כ-1.94 מיליון שקל); שוהם (כ-2.1 מיליון שקל בממוצע לבית, ומחיר חציוני של כ-1.98 מיליון שקל); ורמת השרון (2.26 מיליון שקל בממוצע לבית ומחיר חציוני של כ-1.9 מיליון שקל). יש לציין כי יישובים אלה מתאפיינים גם בבנייה מרווחת וצמודת קרקע, התורמת לרמות מחירים גבוהות יותר.

 

את קבוצת היישובים היקרים משלימה העיר הגדולה, תל-אביב, שבה נרשם ב-2012 מחיר ממוצע של 2.06 מיליון שקל לדירה ומחיר חציוני של 1.714 מיליון שקל. באופן לא מפתיע, הפער בין המחיר החציוני למחיר הממוצע בתל-אביב גבוה יותר מאשר ביישובים היקרים האחרים, בשל מגוון יחידות הדיור הרחב שיש בה (מגדלי יוקרה ובתים פרטיים, לצד דירות קטנות ובניינים ישנים).

 

רמות מחירים גבוהות נרשמו גם בערים במרכז הארץ. היישובים שבהם נמדד מחיר ממוצע של 1.5-2 מיליון שקל לדירה הם: הוד השרון, הרצליה, זיכרון יעקב, ירושלים, כפר סבא, מודיעין, נס ציונה ורעננה. נתונים אלה מבטאים את המשך המגמה של ביקוש גבוה לפתרונות דיור במרכזים העירוניים במרכז הארץ, ואת המחסור בהיצע דירות שיענה על ביקוש זה.

 

ישנה גם רשימה ארוכה של יישובים, רובם עירוניים, כולם בפריפריה, שבהם ניתן למצוא עדיין מחירים בני-השגה. היישובים שבהם נמדד מחיר ממוצע של פחות מ-750 אלף שקל לדירה הם: אופקים, באר שבע, בית שאן, דימונה, טבריה, לוד, מגדל העמק, מעלות-תרשיחא, נצרת, נצרת עלית, נתיבות, עכו, עפולה, ערד, צפת, קצרין, קריית גת, קריית ים, קריית מלאכי, קריית שמונה, קריית חיים, שדרות ושלומי.

 

יצוין כי מבחינה סטטיסטית, הנתונים של המחירים החציוניים, כמו גם המחירים הממוצעים, מתייחסים למינימום עסקאות בכל קטגוריה, כדי שיהיו אמינים סטטיסטית. לכן, יישובים עם מספר עסקאות חד-ספרתי בכל קטגוריה לא נכנסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בני דויטש
מכבים-רעות. היישוב הכי יקר
צילום: בני דויטש
מומלצים