שתף קטע נבחר

"רוחאני אחראי להקפאת תוכנית הגרעין ב-2003"

שגריר צרפת בטהרן דאז כתב בטור שפרסם כי נשיא איראן הנכנס הוא האחראי לפעם היחידה שאיראן הגיעה להסכמה עם המערב בנושא הגרעין. דיפלומטים אירופיים הביעו אופטימיות לגבי יכולתו להביא לשינוי ולרכך את חמינאי: "הוא נושא ונותן הגון, לא נוכל"

נשיא איראן הנכנס, חסן רוחאני, היה האיש שלפני עשר שנים טלפן בנוכחות דיפלומטים מערביים למנהיג הרוחני העליון של איראן, עלי חמינאי, ושיכנע אותו להקפיא את העשרת האורניום. כך עולה מדברים שכתב היום (שבת) שגריר צרפת בטהרן בין 2001 ל-2005, פרנסואה ניקולו, בטור שפרסם בתקשורת העולמית.

 

זו הייתה הפעם היחידה שאיראן הגיעה להסכמה עם המערב בנושא הגרעין, ובעבר ייחסו במערב את השעיית העשרת האורניום בשנת 2003 לפלישת הצבא האמריקני לעיראק השכנה באותה שנה, ולחשש מפני צעדיו הבאים של הנשיא בוש הבן.

 

עידן חדש באיראן? - דיווחים אחרונים ב-ynet:

מודל לחיקוי? אחמדינג'אד מקים אוניברסיטה

פצצת צחוק: כך נראית "חרצופים" האיראנית

איראן נגד המו"מ: ישראל לעולם לא תסיים הכיבוש

שוב גל חום באיראן: "עוד יפרצו בגלל זה מלחמות"

נשיא איראן החדש: ציונים אומללים, מי הם שיאיימו

 

רוחאני ואחמדינג'אד. הנשיא החדש יוביל שינוי? (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE) (צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
רוחאני ואחמדינג'אד. הנשיא החדש יוביל שינוי?(צילום: AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY WEBSITE)
 

מאז נצחונו בבחירות לנשיאות איראן הביעו דיפלומטים מערביים, שעבדו בעבר מול רוחאני, אופטימיות לגבי יכולתו להשפיע על חמינאי להתגמש מול המערב.

ב"ניו יורק טיימס" פורסם השבוע כי ראש ממשלת עיראק, נורי אל מליכי, אמר החודש לאמריקנים שהנשיא הנבחר של איראן, שיושבע לתפקיד בשבוע הבא, מעוניין לקיים שיחות ישירות עם ממשל אובמה, בתיווך עיראקי. את היחסים מול הצמרת העיראקית מנהל סגן הנשיא ג'ו ביידן בכבודו ובעצמו.

 

למרות זאת, בממשל האמריקני נמנעים מתגובה לפרסומים ומהכרזות אופטימיות עד לכניסתו של רוחאני לתפקידו. עם זאת, האמריקנים חזרו והבהירו בעבר שהם מעוניינים להיכנס למשא ומתן ישיר מול איראן, לא רק לדון בתוכנית הגרעין במסגרת המפגשים של האיראנים עם נציגי שש המעצמות (חמש החברות במועצת הביטחון וגרמניה).

 

דיפלומטים אירופים שהתראיינו ל"ניו יורק טיימס" הפגינו אופטימיות רבה והעריכו כי רוחאני מוכן להיכנס לשיחות רציניות בנושא תוכנית הגרעין. לדבריהם, רוחאני נחוש לרכך את היחסים עם המערב. הנשיא האיראני הנכנס הביע במהלך הבחירות ומאז נצחונו דאגה רבה לכלכלה האיראנית, שנפגעה אנושות בגלל הסנקציות על טהרן, בשל תוכניתה הגרעינית.

 

"רוחאני הוכיח שהוא שחקן מרכזי בממסד הפוליטי האיראני. הוא היחידי שהיה מסוגל למכור משהו לא פופולרי למנהיגים האחרים", אמר סטניסלב דה לבולייה, שהיה מנכ"ל משרד החוץ הצרפתי בעבר. 

 

דיפלומטים מערבים שניהלו משא ומתן עם רוחאני שיבחו את המיומנות והגמישות שלו בדיונים. "הוא ממוקם היטב במוקד הכוח האיראני. לא קל להערים עליו והוא תקיף", ציין פול פון מלצהן, שגריר גרמניה בטהרן לשעבר, שנפגש עם רוחאני כמה פעמים. הוא הגדיר את רוחאני כ"נושא ונותן הגון, ולא נוכל".

 

רוחאני היה אחד משלושת הבכירים האיראנים שנפגשו ב-1986 בטהרן עם רוברט מקפארלן, אז היועץ לביטחון לאומי של הנשיא רייגן, כדי לארגן את עסקת הנשק תמורת שבויים שיותר מאוחר נחשפה כפרשת "איראן-קונטרס", שבה היתה מעורבת גם ישראל.

 

אבל למרות כל האופטימיות, גורמים מערביים הזהירו כי למרות גישתו הרכה וה"מערבית" יותר של רוחאני, הוא איש דת שיעי, שהקדיש את חייו למהפכה האיסלאמית והוא לעולם לא יבגוד בה. אחד המקורבים לרוחאני אמר ש"יריבינו טועים אם הם מצפים לפשרנות מרוחאני. הסנקציות, וכל לחץ אחר, לא ישנו את עמדתנו".

 

וכך, למרות נסיון העבר ואולי בגללו, במערב אין כל חדש וסימני השאלה נותרו על כנם. רוחאני, שיושבע ב-3 באוגוסט במקום אחמדינג'אד, כנראה ישנה את הטון ואת הטקטיקה של האיראנים, אבל לא ברור אם הוא מוכן ומסוגל להוביל שינוי אמיתי שיסיר את האיום הנשקף לישראל ולמערב מתוכנית הגרעין האיראנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים