שתף קטע נבחר

קרבות רחוב בקהיר, והקשר אלינו

ניסיונות ההידברות שכשלו, המתיחות שליוותה את סיום צום הרמדאן והחשש מהתחזקות האחים המוסלמים. כל אלו הובילו את סיסי לפעול, הצלחתו תשפיע גם על המתרחש בסיני

שביתות השבת ההומניות של האחים המוסלמים במצרים היוו, ועדיין מהוות, איום חמור על הלגיטימיות של הממשלה הזמנית הנתמכת על ידי הצבא המצרי. לשר ההגנה המצרי, הגנרל עבד אל-פתאח א-סיסי, הייתה סיבה טובה להעריך שאם שביתות השבת האלו יימשכו, הגלגל הפוליטי עשוי להתהפך והאחים המוסלמים עלולים לחזור לשלטון. בעיקר לנוכח היחס האמביוולנטי שמגלים האמריקנים והאירופים כלפי ההפיכה שהורידה את מוחמד מורסי שנבחר בבחירות דמוקרטיות. סיסי חיכה וחיכה, אבל בסופו של דבר יצא למבצע - שלתוצאותיו יהיו השלכות רחבות היקף, ובכלל זאת גם על הטרור בסיני והמצב הביטחוני בישראל.

 

מצרים בכותרות - כתבות נוספות

 

בנוסף לכך, היו עדויות מהימנות, כולל של האחים המוסלמים עצמם, על כך שהם צוברים נשק ואמצעי התגוננות אחרים ובונים מתרסים. המשמעות: כל יום שעובר מקשה על הפינוי בכוח ומגדיל את מספר הקורבנות הצפויים, מה שעשוי לגרום לכך שארה"ב וגם בריטניה יפנו עורף לממשלה הזמנית וימנעו ממנה את המזומנים שכל כך דרושים לכלכלה המצרית.

 

לאור זאת, די ברור מדוע הצבא החליט לפנות את שני המתחמים שבהם התבצרו האחים המוסלמים. האחד, הקטן יותר שכבר פונה, בכיכר א-נהדה, והאחר ליד מסגד ראבעה אל עדאוויה. במתחם הזה התבצרו מאות אלפים שהפכו אותו לאזור מגוריהם בלב שכונת נאסר ההומה של מעמד הביניים הקהירי.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

פינוי תומכי מורסי, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פינוי תומכי מורסי, היום(צילום: AFP)

 

נוסף על האיום על הלגיטימיות של המשטר, הפך המתחם הזה למוקד מטריד לתושבי השכונה ולמפגע תברואתי. לכן מתבקשת השאלה: למה הוא לא פונה עד עכשיו? הסיבה העיקרית לכך היא החשש של הממסד הצבאי המצרי מדעת הקהל הבינלאומית.

 

הסיוע הכלכלי שמצרים נזקקת לו בדחיפות מותנה לפחות במראית עין של תמיכת ממשלות המערב במצרים. פינוי בכוח של האחים המוסלמים מסכן את מעמדה התודעתי של ההפיכה במצרים.

 

הסיבה השנייה קשורה בראשונה. אישים במערב, כולל סנאטורים אמריקנים, שליח אישי של שר החוץ ג'ון קרי והאחראית על קשרי החוץ באיחוד האירופי קתרין אשטון, כולם ניסו לשכנע את האחים המוסלמים להגיע לפשרה עם המשטר החדש, אבל האחים המוסלמים לא זזו מילימטר.

 

מעודדים מההתעניינות שגילו הגורמים הבינלאומיים הם המשיכו לדרוש את שחרורו של מורסי ואת השבתו למשרת הנשיא. עד שלא יתברר לחלוטין שהאחים המוסלמים אינם מוכנים להשלים עם העובדות שנוצרו, הופעל לחץ על הגנרל א-סיסי שלא לפעול נגד שביתות השבת שלהם. 

 

סיבה שלישית היה צום הרמאדן. הצבא המצרי לא רצה לפעול נגד אנשים שממילא חדורי להט דתי בתקופת הרמדאן ולכן המתינו א-סיסי וראש הממשלה הזמני עד "אחרי החגים". כלומר, עד לסיום החג הנועל את הרמדאן - עיד אל פיטר. הפעולה עמדה להתחיל למעשה מיד עם סיום עיד אל פיטר, אבל הייתה הדלפה לאחים המוסלמים על הכוונה לפעול נגדם כבר ביום ראשון ולכן הצבא החליט לדחות. אבל, כאמור, לא לזמן רב.

 

נראה שלקצונה הבכירה המנהלת כרגע את מצרים היה ברור כי התמשכות שביתת השבת של האחים המוסלמים עוד כמה ימים עשויה גם לעודד את האיסלאמיסטים הפועלים בסיני להגביר את הפיגועים נגד צבא מצרים. היה צורך להראות להם שהמשטר לא יסבול מרי משום סוג.

 

אבל זו לא הייתה הסיבה העיקרית. מה שהניע את הפעולה הנחושה זה החשש מפני צבירת כוח ואהדה ציבורית על ידי האחים המוסלמים. בין השאר התפרסמו בימים האחרונים בקהיר ידיעות לפיהן האחים המוסלמים הציבו צלפים על הגגות בשכונת נאצר באופן שיוכלו לפגוע במי שיבוא לפנותם.

 

גם ניסיונות להשיג פשרה פוליטית שנמשכו עד אתמול לא צלחו. האחים המוסלמים פשוט לא היו מוכנים להשתתף בתהליך הבניה מחדש של משטר דמוקרטי במצרים ולא היו מוכנים להסתפק בפחות מהחזרת מורסי לשלטון. לכן הפעולה התבצעה בכוח רב כשא-סיסי חש שיש לו רוח גבית מסוימת מהקהילייה הבינלאומית.

 

 

 

השעה שנבחרה להתחלת המבצע הייתה תשע בבוקר, אחרי שרבים מבין המתבצרים במתחמי האחים המוסלמים הלכו לעבודתם. כך הצטמצם מאוד מספר המתבצרים שנשארו במתחמים, בהם נשים רבות ותושבים מבוגרים. ההתנגדות הייתה קשה מהצפוי והתבססה על מתרסים בנויים היטב מחביות מלאות בטון ואבנים. כנראה גם ששני הצדדים ביצעו ירי חם זה בזה.

 

קרבות הרחוב טרם הסתיימו. מתחם א-נהדה שליד האוניברסיטה פונה כצפוי בלי קשיים רבים, אבל הלחימה במתחם אל עדאוויה נמשכת. הצבא ומשרד הפנים המצרי שמפקד על הפעולה אינם ממהרים. הם מפעילים הרבה גז מדמיע ודחפורים כבדים מדגם D9 כדי לפנות את המתרסים.

 

משרד הפנים מוביל את הפעולה כדי לתת לה לגיטימיות של השלטת סדר ציבורי על ידי הרשות האזרחית ולא כדיכוי פוליטי המתבצע באמצעות הצבא. בכך מבקש הצבא לשמור לעצמו את אהדת הציבור במצרים.

 

סביר להניח שהמבצע יימשך לפחות עד מחר כשכוחות הביטחון המצרים חוסמים את הגישה לאזור המתחם אל עדאוויה בפני אוהדים של האחים המוסלמים. בכך הם מבודדים את אזור הפעולה.

 

אם יצליח המבצע יהיו לו כנראה השלכות גם על ישראל. פיזור האחים המוסלמים יביא כנראה לפגיעה במורל ובמוטיבציה של הסלפים והג'יהאדיסטים הפועלים בסיני, ויגרום להם לצמצם את הפיגועים והפשיטות נגד הצבא המצרי בצפון סיני והירי לעבר ישראל. כמות ההרוגים והפצועים בפעולה תקבע את מידת הלגיטימיות שיזכה לה המשטר הזמני במצרים בקהילה הבינלאומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
אש בקהיר, היום
צילום: EPA
צילום: דודו אזולאי
רון בן ישי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים