שתף קטע נבחר

סימנו את אילת: הג'יהאדיסטים של סיני

כמה אלפי קיצונים התפרשו בחצי האי המצרי לאחר הדחתו של מוחמד מורסי. ברקע התגברות הניסיונות לשגר רקטות לאילת בולטים הדיווחים על הנוכחות של ארגון "ג'בהת א-נוסרה", שגם נלחם במשטר הסורי. הבדואים שהפכו לשכירי חרב, הפלסטינים מעזה ופעילי הג'יהאד מתימן - כל האיומים מסיני

הרקטה שנורתה הלילה (יום ג') מאזור סיני לעבר אילת ויורטה על ידי מערכת "כיפת ברזל", מעלה מחדש את סוגיית ההתארגנויות הקיצוניות בחצי האי המצרי. לפי הפרסומים במצרים, השטח הוצף בכמה אלפי קיצונים שנכללים בשלוש קבוצות: בדואים תושבי סיני שסוחרים באמצעי לחימה והפכו לשכירי חרב, פלסטינים שמגיעים לחצי האי מרצועת עזה ופעילי ג'יהאד שהגיעו ממדינות זרות - בין היתר מתימן ומאפגניסטן.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

גורם מדיני: ארה"ב מפגינה חולשה והססנות

רופאי צה"ל קוראים לעבור ל-7 שעות שינה

 

מאז הדחתו של נשיא מצרים לשעבר מוחמד מורסי צצים פרסומים על נוכחות מוגברת של ארגוני הג'יהאד העולמי בסיני ובכללם גם ארגונים שנלחמים במשטר הסורי כמו "ג'בהת א-נוסרה". בנוסף לתקיפות

 החוזרות ונשנות נגד עמדות של צבא ומשטרת מצרים, תועדו ברחבי סיני לא פעם מקרים של תקיפות נוצרים קופטים.

 

זה התחיל עם הכומר הקופטי מינה עבד א-שרוואן שנרצח באל-עריש על ידי פעילי ג'יהאד ימים ספורים לאחר הדחתו של מורסי. כמה ימים חלפו והתרחש רצח נוסף ומזעזע במיוחד. נוצרי בשם מג'די נג'יב נרצח ככל הנראה על ידי אותם קיצונים בבית קברות בעיר א-שייח זוויד בצפון סיני. גופת בעל החנות המוכר בקהילה הקופטית נמצאה מושלכת על הכביש הראשי וראשו של הקורבן נמצא מונח על חזהו לאחר שנערף.

 

 

 

ביולי האחרון הבליטו ב"טיימס" הבריטי את התקרית וציטטו גורמי ביטחון במצרים שסברו כי הרצח המזעזע של הקופטי מסמן הופעת שלוחה מקומית של "ג'בהת א-נוסרה" בסיני - הארגון שהמערב חושש לחמשו בגלל הזדהותו עם אל-קאעידה.

 

"להשאיר את הראש ערוף על הצד העליון של הגוף זו החותמת של 'ג'בהת א-נוסרה'", הסביר אז גורם ביטחוני מצרי, שטען מנגד כי "הם עדיין בממדים קטנים במצרים ולא ממומנים היטב. אך אנחנו מאמינים שהם מכריזים על עצמם עם התקיפה הזאת". עם זאת, גורמי ביטחון מצרים אחרים שצוטטו בכתבה ציינו כי "כל קשר אופרטיבי בין 'ג'בהת א-נוסרה' בסיני לבין 'גבהת א-נוסרה' בסוריה הוא מינימלי. ההתארגנות במצרים פשוט בחרה שם עם תהודה".

 

גורמי צבא מצרים: "הם בחרו שם עם תהודה" (צילום: AP) (צילום: AP)
גורמי צבא מצרים: "הם בחרו שם עם תהודה"(צילום: AP)

 

על רקע הדחתו של מורסי יצוין כי כי בסיני הוקמה ביולי התארגנות קיצונית נוספת בשם "אנסאר א-שריעה". אותה התארגנות שמקורה בתימן הכריזה כי היא החלה לאמן לוחמים בסיני

 אחרי הדחת הנשיא.

 

עריפת ראשים של נוצרים היא אקט שנצפה גם בסוריה מצד הפעילים הקיצונים של "ג'בהת א-נוסרה". אנשי השלוחה הסורית הגיעו מההתארגנות המקורית בעיראק. בחודשיים האחרונים דווח בכלי תקשורת שמזוהים עם משטרו של בשאר אסד על מקרה שבו ארכיבישוף וצעיר נוצרי חוסלו על ידי פעילי הארגון באידליב. במקרה אחר נטען כי פעילי הארגון חיללו פסל של מריה הבתולה בעיר ג'סר א-שוגור ואף ערפו את ראשו של הפסל.

 

עריפת ראשים של נוצרים מצד הקיצונים נצפתה גם בסוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עריפת ראשים של נוצרים מצד הקיצונים נצפתה גם בסוריה(צילום: רויטרס)

 

בעת הנוכחית, הזיקוּת של הארגונים בסיני לשלוחה המרכזית של אל-קאעידה שבראשה עומד אימן א-ט'ואהיירי מסתכמות במישור רעיוני והשראתי, אך יש גם זיקה מסוימת למישור הכספי. יעד העל של ארגוני הג'יהאד העולמי בסיני ובמקומות אחרים הוא להקים מדינת הלכה תוך ניצול חוסר המשילות בכמה ממדינות ערב.

 

ישראל לא נמצאת כרגע בראש סדר העדיפויות של אותם ארגוני ג'יהאד שמעדיפים לנתב את דרכם לחיזוק האחיזה באזורים שבהם הם נוכחים. הארגונים רוצים להקים מדינות הלכה איסלאמיסטיות בירדן, בלבנון, בסוריה ובמצרים. עם זאת, קיים חשש שאותם ארגונים יבססו את האיום הרקטי לעבר ישראל ויבקשו להוציא פיגוע בנקודת זמן כזו או אחרת.

 

בסיני ובמקביל בעזה

מאז פיגועי 11 בספטמבר ארגון אל-קאעידה נמצא במצוקה. המודיעין העולמי קשוב יותר לג'יהאד העולמי ויצר רשת נגדית אל מול הרשת של אל-קאעידה. בשל כך, הג'יהאד העולמי צריך להתאים את עצמו למציאות. כך נוצר מצב של ערב רב של גורמים כמו "ג'בהת א-נוסרה" ו"אנסאר א-שאם" בסוריה, וארגון כמו "אנסאר בית אל-מקדס" בסיני, שארבעה מאנשיו חוסלו בשישי האחרון בתקיפה ברפיח שיוחסה בתקשורת העולמית לישראל.

 

הארגון הקיצוני "אנסאר בית אל-מקדס" פועל ברצועת עזה ובחצי האי סיני עם ארגון קיצוני אחר ששמו "מועצת השורא של המוג'אהידין בסביבות ירושלים", שקיבל כבר אחריות לירי הלילה לעבר אילת. שני הארגונים נטלו אחריות לרוב השיגורים והפעולות נגד ישראל שיצאו אל הפועל מסיני בחודשים האחרונים. עם זאת, הם גם עומדים מאחורי לא מעט שיגורים שבוצעו מעזה לעבר יישובי הדרום לאחר מבצע "עמוד ענן".

 

בספטמבר בשנה שעברה קיבל ארגון "אנסאר בית אל מקדס" אחריות לפיגוע הקשה בגבול הדרומי, שבו נרצח חייל צה"ל רב"ט נתנאל יהלומי ז"ל בתגובה לסרט "תמימות המוסלמים" שלעג לנביא מוחמד והסעיר באותה תקופה את הציבור הערבי והמוסלמי.

 

ארגון "מועצת השורא של המוג'אהידין", שנטל כאמור אחריות לירי הרקטה לעבר אילת, הכריז על הקמתו עם ביצוע הפיגוע הראשון ביוני 2012. חוליה של שלושה מחבלים חדרה אז לשטח ישראל בקרבת גבול ישראל-מצרים ופתחה באש מנשק קל וטילי RPG לעבר כלי רכב של עובדים שבנו את גדר הגבול. בפיגוע זה נרצח סאיד פשאפשה ז"ל.

 

דפים בפייסבוק 

ארגוני הג'יהאד בסיני קיבלו לאחר הדחת מורסי רוח גבית ממספר אחד בארגון הטרור הסוני-רדיקלי, איימן א-זוואהירי, שטען בקלטת שפרסם כי "המערכה במצרים לא הסתיימה, אלא רק

החלה. המהפכה במצרים צריכה להימשך ועל האומה האיסלאמית להעניק קורבנות". הוא הוסיף בזמנו כי "המערכה במצרים ברורה בין החילונים בני בריתה של הכנסייה העריצה שתומכת בצבא לבין האיסלאמיסטים".

 

במקביל לאותן הצהרות כבר הוקמו בפייסבוק דפים שמייצגים לכאורה את שלוחת "ג'בהת א-נוסרה" במצרים. ביולי פורסמה באחד מהדפים הודעה ראשונה מטעמה של ההתארגנות, שבה נאמר כי הם יקריבו את עצמם למען שמירת ביטחונם של האזרחים, רכושם וכבודם. עוד נאמר בהודעה כי אותה התארגנות חדשה לא כפופה לשום מפלגה ולשום ארגון וכי היא אינה מכירה במשטרים המבוססים על יסודות מערביים וכי היא אינה מכירה בלגיטימיות של אף אחד חוץ ממי שמבסס את שלטון האיסלאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים