שתף קטע נבחר

מיקרוסופט ונוקיה: האיחוד

האם יחדיו יצליחו שתי החברות ששלטו פעם בעולם להחזיר עטרה ליושנה? יש סיכוי טוב לכך. פרשנות

ההודעה מאמש, על רכישת מחלקת הניידים של נוקיה על ידי מיקרוסופט, מסמנת דרך חדשה עבור שתי החברות. השאלה הגדולה היא איזו משתי דרכים היא תהיה. האפשרות הראשונה: מיקרוסופט תהיה סלע איתן שירים את נוקיה מהקרשים ויספק לענקית מרדמונד אחיזה בשוק הסלולר. בדרך השנייה שני הסלעים עוזרים אחד לשני לשקוע מהר יותר.

 

הסיכון ככל הנראה מחוייב המציאות למיקרוסופט. היא זקוקה למכשירים חדשים. כחודש לפני שסטיב באלמר הודיע שהוא מתכוון לעזוב את החברה הוא גם אמר שהעולם משתנה ושמיקרוסופט תתמקד בלספק "משפחה של מכשירים ושירותים שתתן לאנשים יכולות טובות יותר לבצע את הפעולות שלהם בבית, בעבודה ובדרכים" (באנגלית זה נשמע יותר טוב).

 

באלמר ואלופ במסיבת העיתונאים  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
באלמר ואלופ במסיבת העיתונאים (צילום: רויטרס)

 

העולם השתנה - מיקרוסופט פחות

נכון, גם לפני כן מיקרוסופט לא הסתפקה בווינדוס ואופיס, והיו לה מגוון שירותים ומכשירים ובהם כמובן האקסבוקס, המקלדות והעכברים, הוטמייל, סקיידרייב ו-ווינדוס מובייל, מערכת הפעלה לסלולרי. אבל בשנה האחרונה מיקורסופט הבינה שהעולם השתנה שוב - ושרוב האינטראקציה שלנו מול מכונות היא כבר לא במחשב שנמצא שולחן העבודה ושאנחנו מכבים ומכסים עם ניילון בגמר השימוש. החוויה היא גם פחות עם הלפטופ על הברכיים.

 

היחסים בין בני האנוש למחשבים מתרכזים כרגע באגודל על המסך של הסמארטפון או האצבע על הטאבלט, ובעתיד כנראה במבטים ושיחות קוליות. ואחר כך אולי מחשבות. ואחר כך המחשבים פשוט ישתמשו בנו. כך או כך, במיקרוסופט אמרו כי "נכנסנו לתקופה של תמיד-דלוק, תמיד-מחובר שמראה מה טכנולוגיה יכולה להביא לחיים של אנשים בכל מקום בעולם, ולאפשר לנו לעזור לאנשים לעשות יותר בכל היבט בחיים שלהם".

 

אבל למרות הנסיונות הללו, הביקורת על מיקרוסופט ועל באלמר הייתה שמדובר במעט מדי ומאוחר מדי. גם כשניסו להכנס לתחום הטבאלטים עם הסורפייס, זה לא היה מספיק טוב ואף גרם להפסדים. באלמר זלזל באייפון ובאנדרואיד, אך הבין שיש פה שוק צומח. במיקרוסופט הפכו את ווינדוס מובייל לווינדוס פון, שהיא קצת יותר מוצלחת אבל עדיין לא מספקת אותה חווית שימוש. יש בה גם פחות אפליקציות. הנתונים לא מתפרסמים באופן עקבי, אך בחודשים האחרונים הם עמדו על כ-160,000 בלבד לעומת יותר מ-850,000 באפל, ומיליון בפליי של גוגל. זו לא רק הכמות, זו האיכות. יש אפליקציות מרכזיות כמו אינסטגרם שעדיין חסרות בווינדוס פון וימנעו מאנשים לעבור. כאן זה עניין של ביצה ותפוח - אם המפתחים לא ייצרו את האפליקציות אנשים לא יעברו, ואם לא יהיה מספיק קהל שעבור לא יהיה בשביל מי לייצר את האפליקציות.

 

טובעות השתיים מן האחת?

גם לפני החתונה הבוקר, נוקיה ומיקרוסופט הולכות יד ביד עם מערכת ההפעלה הסלולרית ווינדוס פון כבר יותר משנתיים. אחרי שהראשונה איבדה ממעמדה בשוק הסלולר, ולא הצליחה לספק מענה כמו שצריך לאייפון ולאנדראוידים שבאו אחר כך. וכעת הסינרגיה הזו עולה שלב אחד משמעותי, ומיקרוסופט רוכשת את יצרנית הסלולר הפינית.

 

לוחצים ידיים. אלופ ובאלמר  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לוחצים ידיים. אלופ ובאלמר (צילום: רויטרס)

 

מיקרוסופט צריכה מישהו שייצר עבורה את המכשירים הניידים בשביל לקיים חצי מהחזון של להפוך לחברה של מכשירים ושירותים, ולאור חוסר ההצלחה שלהם עד כה. נוקיה מציעה מגוון מכשירים החל מה-Asha הפשוטים לשווקי העולם השלישי, דרך מכשירי ביניים כמו הלומיה 520, ועד לכלים הכבדים כמו ה-1020 - סמארטפון עם סופר-מצלמה. אך מיקרוסופט רוצה להנות מכל העולמות. למרות שנוקיה היא השותפה העיקרית שלה, ועכשיו תהיה בבעלותה, מיקרוסופט תמשיך לספק את ווינדוס פון גם ליצרניות אחרות - בדומה לגוגל, אך בניגוד לאפל שמקבצת לעצמה מכשיר ומערכת הפעלה.

 

בצד שני, נוקיה שנמצאת במשבר ומפטרת עובדים צריכה גב כלכלי חזק כמו של מיקרוסופט, שלמרות כשלונות בתחומים מסויימים, היא עדיין רווחית.  יתכן גם שמנכ"ל נוקיה, סטיבן אלופ, שהיה בעבר בכיר במיקרוסופט ובמסגרת המיזוג יחזור לחברה, יתמנה למנכ"ל במקום באלמר היוצא. מיקרוסופט כרגע לא מוסרת מידע לגבי זה, אך לא פוסלת אף אפשרות.

 

נוקיה מצליחה באיטליה ואנגליה  אך עדיין מדשדשת בשווקים אחרים. בשוק הסמארטפונים נוקיה ומיקרוסופט נמצאות במקום השלישי הרחק מאפל וסמסונג-גוגל. גם בשוק הטאבלטים מיקרוסופט גם אל במצב מזהיר, ולאחרונה פורסמו דיווחים שנוקיה תייצר טאבלט משלה ותכנס לנישה הזו. עם זאת, השתיים נמצאות בעליה כלשהי בתקופה האחרונה שעשויה לאושש אותן.

 

יש לה גב

אם כן, אם נחזור לשאלה הראשונית: שקיעה או צמיחה? נראה כי התשובה הנכונה היא סיכוי. הגב של מיקרוסופט יאפשר לנוקיה לקחת הרבה יותר סיכונים ולייצר אולי מכשירים יותר טובים מול המתחרים האטרקטיביים - סמסונג ואפל בראש. מצד שני מיקרוסופט צריכה מכשיר שובר שוק או לפחות מתמודד בכבוד שמציג את מערכת ההפעלה שלה, וגם כאן: נוצרת אפשרות. וזו מהות המהלך הזה: אפשרות לצמיחה - הצלה של נוקיה מצד אחד והחזרתה של מיקרוסופט לשוק הסלולר, מצד שני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים