שתף קטע נבחר

נוקיה, ווינדוס פון 7, ושני תרנגולי הודו

המאמצת הגדולה הראשונה של פון 7 של מיקרוסופט היא דווקא נוקיה. האם זה אומר שהיא מוותרת על הסימביאן? ספוילר: דווקא לא

בעולם הטכנולוגיה כדאי להקשיב לשמועות: כבר בתחילת אוקטובר רמזנו שבמסדרונות נוקיה בפינלנד מלחששים על החלפת מערכת ההפעלה הסלולרית. מנכ"ל נוקיה, סטיבן אלופ יוצא מיקרוסופט, הוא האיש שהגיע לפקח על המהלך המשמעותי. בסוף השבוע הזה, רק כמה ימים אחרי פרסום המכתב הזועם של אלופ על הפיגור הבלתי נתפס של החברה שלו בשוק הסלולר, התבשרנו על שיתוף פעולה משמעותי בין מיקרוסופט ונוקיה – שיתוף פעולה שהעיקר בו הוא המעבר לווינדוס פון 7 במכשירי הפרימיום של נוקיה.

 

בנוסף, החיפוש באינטרנט במכשירים של נוקיה יעבור – לפחות בתור ברירת המחדל – למנוע החיפוש של מיקרוסופט, בינג. לאחרונה התבשרנו שבינג כובש יותר ויותר נתחי שוק, למרות שהשימוש בו מינורי מאוד, יחסית לגוגל. מיקרוסופט תשתמש בשירותי המפות של נוקיה, ואילו חנות האפליקציות הסלולריות של נוקיה, OVI, תתאחד עם המקבילה המיקרוסופטית.

 

אבל שימו לב: אם חשבתם שנוקיה תוותר על מערכת ההפעלה הגוססת סימביאן, טעיתם. סימביאן תמשיך לקרטע על הסמארטפונים היקרים פחות של הענקית הפינית.

 

סרטון ההשקה

 

בין השורות, אנחנו למדים מההכרזה שנוקיה היא החברה הראשונה שמורשית לעשות שינויים במערכת ההפעלה של מיקרוסופט, בעיקר מבחינת הנראות. אלופ אומר שלא יהיו שינויים משמעותיים. המתחרים לא מפרגנים, וזאת בלשון המעטה: סמנכ"ל ההנדסה של גוגל, ויק גונדוטרה, צייץ בטוויטר, "שני תרנגולי הודו לא הופכים לנשר". הוא השתמש בביטוי שטבע סמנכ"ל השיווק של נוקיה, אנסי ואניוקי, כשבנקיו רכשה את סימנס ב-2005.

 

בשבוע שעבר פרסמנו הצצה ראשונה למערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט לשוק הנייד. ווינדוס פון מעולם לא הצליחה לתפוס נתח משמעותי בשוק הסלולר. עם זאת, יש לקחת בחשבון שמערכת ההפעלה של מיקרוסופט מותקנת על מכשירים של מתחרות של נוקיה: סמסונג, LG, HTC, ובקרוב גם סוני אריקסון. מיקרוסופט קנאית מאוד למפרטי המכשירים, ולא מרשה לאף יצרנית לחרוג מארבעת המפרטים הטכניים שבנתה בעצמה. איך מתכוונת נוקיה ליצור בידול בשוק? זו שאלה טובה, במיוחד בהתחשב בעובדה שווינדוס פון מכוונת לשוק הצפון אמריקאי, שוק שלא מסביר פנים לנוקיה לאחרונה.

 

קצת היסטוריה

בואו נחזור ארבע שנים אחורה. בשוק הסלולר שולטת ביד רמה חברה אחת: נוקיה. החברה הפינית מוכרת יותר מכשירים מכל יצרנית אחרת ושוק מערכות ההפעלה של הסמארטפונים שלה. בשלב הזה מקבלת נוקיה החלטה אסטרטגית משונה: הם יחכו להשקות של אחרים, ילמדו אותן ואת הטעויות, ויוציאו מכשירים טובים יותר, גם אם באיחור. זה קרה עם סדרת המולטימדיה, שבאה להלחם בווקמן ובסייבר-שוט של סוני אריקסון; זה קרה שוב עם מכשירי הנוקיה הדקים, שבאו כתגובה לסדרת הרייזר של מוטורולה. זה עבד – לזמן מה.

 

ואז ברא אלוהים את האייפון. האייפון פתח פער משמעותי בפיתוח ממשק המשתמש, פער שנוקיה לא הצליחה להדביק כל כך בקלות. שלוש וחצי שנים אחרי ההשקה, לנוקיה אין תשובה טובה בשוק מכשירי המגע.

 

המשיקיעים של נוקיה החליטו לעשות מעשה – ורגע לפני פתיחת אירוע נוקיה וורלד בסוף השנה שעברה הם שלחו הביתה של נשיא החברה, אולי פאקה קלאסו, ואת מספר 2 שלו והיורש המיועד, אנסי ואניוקי. אבל במקביל, מערכת ההפעלה הכושלת סימביאן ממשיכה לקבל תמיכה בפינלנד. נוקיה עדיין מאמינה שיש לה את הכוח לחנך את השוק. במקביל, צעד זיגזג לא ברור, היא חוברת לאינטל כדי לפתח מערכת הפעלה אחרת, Meego; אבל רצף טעויות גורם לדחיה אחר דחיה, ושנה אחרי ההכרזה המתוקשרת בברצלונה, נשיא נוקיה מצנן את ההתלהבות: נוקיה תייצר רק מוצר אחד שיריץ את מערכת ההפעלה מיגו. והנה הגענו להווה: אחרי ארבע שנים לא קלות, וסדרה של טעויות נמנעות, נוקיה היא כבר לא מלכת השוק.

 

הקשר הישראלי

במרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בישראל מציגים בגאווה את מערכת ההפעלה של החברה לשוק הנייד. חלק מרכיבי התוכנה במכשיר פותחו בישראל במרכז הפיתוח בהרצליה. אך למרות זאת מערכת ההפעלה נכון לרגע כתיבת שורות אלה כלל לא בנויה לשוק הישראלי. אין תמיכה בעברית ומיקרוסופט אוסרת על פיתוח צד ג' שכזה (צריך לחכות לתמיכה רשמית). במקביל, גולת הכותרת של מערכת ההפעלה של מיקרוסופט היא האינטגרציה עם מכשירי החברה. Xbox 360 לא נתמך בישראל באופן רשמי והזמינות שלו במכשירים תהיה מוגבלת, כנ"ל לגבי חנות המוזיקה של Zune שלא זמינה לישראל (ממש כמו חנות המוזיקה של אייטיונס מבית אפל). הוצאת תכונות חשובות אלה מהמכשיר עשויות לסרס את חווית השימוש בישראל אם וכאשר מכשיר שכזה יגיע. נכון לעכשיו נראה שהמהלך המרכזי משאיר את ישראל, לפחות לעת עתה, מחוץ למשחק.

 

שני תרנגולי הודו לא הופכים לנשר: ימים יגידו אם המהלך של נוקיה היה נכון. אבל דבר אחר נראה ברור: במקום ללכת על דבר בטוח (למשל, לאמץ את מערכת ההפעלה הפופולרית להפליא אנדרואיד), נוקיה מחליטה לצאת להרפתקה כאשר האוטובוס כבר עזב מזמן את התחנה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הסימביאן במיטת חוליו. עוד לא מת
איור: ניצן סדן
מערכת ההפעלה פון 7 (על מכשיר שאינו של נוקיה). האם זה קרש הצלה - או תרנגול הודו?
צילום: ניצן סדן
מומלצים