שתף קטע נבחר

רוכבים בטוח: טיפים לרוכבי האופניים

רגע לפני שאתם יוצאים לרכוב על האופניים, יש כמה דברים שחשוב לדעת כדי שגם האופניים וגם הגוף שלכם יהיו מוכנים. לרגל סובב "טורקי עלית" תל אביב-יפו, אספנו עבורכם מבחר טיפים

לא משנה כמה זמן אתם רוכבים על אופניים, יש כמה כללים שכדאי לדעת כדי שלא לקחת סיכון שחלילה יקרה משהו. אז מה עושים? איך מתכוננים? וחשוב לדעת שלא רק את האופניים צריך להכין, גם הגוף צריך להיות מוכן. אתם מוכנים? צאו לדרך:

 

  • לעמוד המיוחד של סובב "טורקי עלית" תל אביב-יפו

 

תזונה. כידוע, פחמימות הן ה"דלק" המומלץ לאגירה לפני פעילות גופנית ארוכה ואינטנסיבית. יום לפני האירוע אכלו שלוש ארוחות מסודרות (בוקר, צהריים, ערב) וארוחות ביניים קטנות. מומלץ כי הארוחות המלאות יכילו מרכיבי פחמימות כגון פסטה מקמח מלא, אורז מלא, לחם מחיטה מלאה, קוואקר, דגני בוקר עשירים בסיבים תזונתיים ועוד.

 

מומלץ לשלב בארוחת הצהריים גם מקורות עשירים בחלבון כגון בשר עוף, הודו, דגים וכדומה. ארוחות הביניים יכולות להכיל חטיפי אנרגיה, פירות טריים, כריכים קלים ועוד. אנו ממליצים, שבמידה ואתם משתתפים יחד עם ילדכם, ארגנו את כל המשפחה.

 

לכל הרוכבים - ילדים ומבוגרים - פירות טריים מומלצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לכל הרוכבים - ילדים ומבוגרים - פירות טריים מומלצים(צילום: shutterstock)

  

בבוקר האירוע מומלץ לאכול ארוחת בוקר כשעתיים לפני תחילת הרכיבה. לדוגמה דגני בוקר או כריך קל. כרבע שעה לפני הרכיבה ניתן לאכול חטיף אנרגיה, בננה או פירות יבשים. במהלך הרכיבה עצמה אין צורך לאכול, אך אם אתם או ילדכם חפצים בכך, תיצמדו לפירות יבשים או חטיפי אנרגיה. יותר מכך יכביד עליכם ברכיבה.

 

נוזלים. יום לפני המרתון הקפידו על שתייה מרובה של נוזלים. בבוקר המרתון הקפידו גם על הכנסת נוזלים לגוף, וכמובן גם במהלך הרכיבה. מומלץ לבצע עצירות יזומות עם ילדכם ולוודא שהם שותים. מזג האוויר, הלחות ושעת הרכיבה תיתן את אותותיה במידה ולא תערכו מבעוד מועד.

 

שינה. לפני פעילות גופנית, ובכלל, מומלץ לישון כשש עד שבע שעות. בבוקר האירוע מומלץ להתעורר זמן רב יחסית לפני תחילת הרכיבה, כדי שהגוף יוכל להתכונן - ולא תהיו לחוצים בזמן. ועוד המלצה: הכינו את כל מה שנדרש לרכיבה יום לפני, כדי שזמן ההתעוררות ביום האירוע יהיה רגוע ככל שניתן.

 

חימום. לאחר שתגיעו לנקודת ההיערכות לזינוק, מומלץ לבצע חימום קל - על או לצד האופניים. רכיבה קצרה בעצימות נמוכה ומתיחות, יעשו טוב לגוף. אם אתם משתתפים עם ילדכם, הפכו את החימום לאירוע משפחתי. הם ילמדו ויפנימו את התהליך והחוויה.

 

הכנת ציוד. הכינו תיק גב שיכיל פנימיות להחלפה (שתי פנימיות יספיקו), ציוד לפירוק צמיגים ("כפות"), משאבת אוויר, אזיקונים, ציוד עזרה ראשונה מינימלי, קרם הגנה, משקפי שמש, בקבוקי שתייה ומזון קל. כדאי לשקול גם להביא מנעול לאופניים, במידה ותרצו להסתובב בדוכנים לאחר מכן.

 

שימו לב ללבוש, לקסדה וכמה נוח לכם - זה חשוב לרכיבה ולהנאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב ללבוש, לקסדה וכמה נוח לכם - זה חשוב לרכיבה ולהנאה(צילום: shutterstock)

 

הכנת הלבוש. הוציאו מבעוד מועד את לבוש הרכיבה (או כל לבוש ספורטיבי שיהיה נוח), כפפות רכיבה (במזג אוויר הנוכחי עדיף לרכוב עם כפפות פתוחות), נעלי רכיבה, וקסדה תקנית. מומלץ להביא גם בגדים להחלפה, לאחר הרכיבה.

 

הכרת מסלול הרכיבה. כדאי לעבור לפני הרכיבה על ציר הרכיבה - נקודת התחלה וסיום, הרחובות בהם נעבור, עליות צפויות, נקודות מים ועוד. כמו-כן, לעבור מבעוד מועד על החניונים המומלצים בהם תחנו, ודרכי הגישה משם לנקודת ההתחלה. ככל שתדעו יותר פרטים, תוכלו להימנע מתקלות ובעיות בבוקר האירוע.

 

 

טיפים לרוכבים המתחילים

  • תמיד תעשו חימום לפני תחילת הרכיבה
  • בדקו לחץ אוויר ומלאו לפחות 30PSI
  • תאכלו משהו עם פחמימות למילוי המצבר
  • תכננו את המסלול לפני היציאה
  • תתאימו את הדרך לסוג האופניים
  • תיקחו איתכם טלפון למקרה תקלה
  • תתחילו את הרכיבה באיטיות ותגבירו קצב  

 

אופניים לילדים

בוחרים אופניים נכונים. ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים פותחים עוד בשלב טרום-רכיבה, רכישת האופניים. אם עוד לא עשיתם זאת, ברשות ממליצים לוודא כי אתם רוכשים אופניים בעלי תו תקן, המתאימים בגודלם לילדכם. את אופניים הקפידו להתאים לגובה: כוונו את המושב כך שרגלו של הילד כמעט ישרה, כאשר רגלו על הדוושה במצבה הקרוב ביותר לקרקע. כמו-כן, יש לוודא שלאופניים יש מחזירי אור (אפילו אם רוכבים רק ביום) - על הגלגלים, מלפנים ומאחור. מומלץ להתקין גם פעמון או צופר.

 

מיגון ראוי. בארגון בטרם מזכירים כי כדאי לבדוק שארץ הייצור מסומנת על האופניים, כולל שם היצרנית ו-או היבואנית. עוד מזכירים שם כי קסדת רכיבה מחוייבת על-פי חוק עד גיל 18. בחרו קסדה המתאימה לגודל ראשו של הילד, ומהודקת היטב כך שלא תיפול במקרה של תאונה. עוד ממליצים שם לצייד את הילד גם במיגון נוסף, דוגמת מגיני מרפקים וברכיים, ואם אפשר, כמובן שגם אפוד זוהר.

 

אופניים תקינים. כמעט מובן מאליו, אבל בכל זאת ראוי להזכיר. בדקו עם הצאצא כי האופניים תקינים לחלוטין. צמיגים מנופחים ולא יבשים מדי, בלמים שאכן עוצרים ולא מהווים רק קישוט, שרשרת מתוחה, מעבירי הילוכים שאכן פועלים, כידון ישר וחישוקים לא-עקומים.

  

עד גיל 9, רק בלווית הורים. וידאתם כי הילד מצויד באופניים תקינים ובמיגון הנדרש? מצוין, עכשיו קחו בחשבון כי ברשות הלאומית לבטיחות בדרכים ממליצים - בדומה לחציית כבישים ללא מבוגר - כי ילדים עד גיל 9 לא ירכבו לבד לבית הספר. בעיקר לא אם מדובר בכבישים סואנים אותם אין להם ברירה לחצות.

 

לרכוב עם ילדים זה כיף, אבל חשוב לזכור את הבטיחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לרכוב עם ילדים זה כיף, אבל חשוב לזכור את הבטיחות(צילום: shutterstock)

 

תכננו מסלול. מומלץ לתכנן ביחד עם הילדים את מסלול הרכיבה הבטוח ביותר לבית הספר. כזה בעל מספר מעברי כביש הקטן ביותר, עם כמה שיותר שבילי אופניים ותנועה דלילה יחסית.

 

חוקי תנועה. חשוב להדגיש, למי ששכח - החוק בישראל קובע כי ילדים חייבים לרכוב על הכביש הציבורי כאשר אין שביל אופניים. עוד הוא קובע כי עליהם לציית לכל חוקי התנועה הרלוונטיים, כולל שילוט ורמזורים.

 

רכבו ביחד לפחות פעם אחת. לאחר שקבעתם מסלול, ואחרי ששיננתם את התמרורים הבסיסיים, מומלץ מאד לערוך נסיעה משותפת אחת לפחות. הן כדי להתרשם טוב יותר מנקודות מסוכנות עליהן יש לתת את הדעת, והן כדי להראות ולהסביר תוך כדי רכיבה את הסכנות האורבות, כמו גם התמרורים-רמזורים בהם יש להתחשב.

 

 

מילון מונחי אופניים למתחילים - מא' עד ת'

חובבי אופניים יש שפה משלהם, עם שלל מונחים טכניים, מקצועיים או כינויים שלא כולנו מבינים את משמעותם. קיבצנו עבורכם מבחר של הבסיסיים ביותר, כדי שתוכלו גם אתם להצטרף לשיחת הסלון בערב שבת, או לקרוא בנינוחות את מבחן האופניים הבא. מומלץ לשמור במועדפים.

 

א'

אופניים: לפני שנתחיל, תזכורת קצרה. אופניים הם בלשון זכר. אופניים חדשים, טובים, מהירים ויקרים (אם כי, גם זולים).

אופני כביש: אופניים המיועדים לרכיבת כביש, וכביש בלבד. בעלי מבנה דק יחסית ומשקל קל, עם חישוקים וצמיגים דקים לטובת מהירות גבוהה

אופני הרים: אופניים המיועדים לרכיבת שטח בעיקר. בעלי מבנה מסיבי ומחוזק בנקודות שונות, עם חישוקים וצמיגים רחבים לטובת אחיזה בשטח לא סלול.

אלן: סוג ראש בורג שקוע, בו נעשה שימוש נפוץ באופניים.

 

ב'

ברם: שפה חיצונית מוגבהת ב"סינגל" (ראה ערך), אשר מאפשרת "להשכיב" (רכיבה בזווית צד חדה) את האופניים בפניה.

באני-הופ: דילוג מעל מכשול, או סתם על קרקע שטוחה. נכון, כמו שפן.

בולם: או בשמו המלא, בולם זעזועים. רכיב שמטרתו ספיגה הכוחות הפועלים על גלגלי האופניים (קפיצה למשל), ושיכוך השפעתם על השלדה והרוכב. 

באמפים: ראה ערך גדודיות.

 

ג'

גריפ: ידיות אחיזה. להבדיל ממנופי השליטה וה"שיפטרים" (מעבירי הילוכים), הכוונה לידיות האחיזה שעל הכידון.

ג'יפה: נוזל האטימה - הדי מגעיל, יש להודות - שבתוך הפנימית או צמיג הטיובלס (ראה ערך) האוטמים עצמם.

גדודיות: גלים הנוצרים בפני השביל בעיקר בקטעים בהם בולמים. מוכר גם כבאמפים (ראה ערך).

 

ד'

דאונהיל: אופניים המיועדים לרכיבה במדרון שטח מאתגר.

דיסק: חלק ממערכת הבלימה המשמש להאטת עצירת האופניים. הדיסק מחובר לגלגל ונלפת על-ידי רפידות. 

דרופ: הפרש גובה במסלול רכיבה אותו נדרש הרוכב לעבור, באמצעות קפיצה (או נפילה אם תרצו) מנקודה אחת לאחרת.

 

  • תוהים מה זה שפיצים? המשיכו לפי הא'-ב'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתכוננים לרכיבה - חשוב לאופניים ולגוף
צילום: shutterstock
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים