שתף קטע נבחר

מדענים ואופנועים. היסטוריית חיסולים באיראן

מינואר 2010 נרצחו במדינה שורת בכירים בתוכנית הגרעין - פרופסורים לפיזיקה, מומחי אטום וקציני צבא. רוב החיסולים בוצעו במרכזי ערים ומעורבים בהם רוכבי אופנוע. במה שונה האירוע האחרון, שבו נרצח ראש מטה הסייבר?

עד סוף העשור שעבר התנהלה מלחמת הביון סביב תוכנית הגרעין האיראנית על אש נמוכה, לפחות מבחינת ההד התקשורתי שלה, אבל ב-21 בינואר 2010 משהו השתנה. לראשונה אחרי שנים של דיווחים מעורפלים והכחשות אישרה סוכנות הידיעות הרשמית בטהרן שכמה ימים קודם לכן חוסל פרופ' מסעוד מוחמדי, מדען גרעין שלקח חלק פעיל ומרכזי בפרויקט. הפרטים שפורסמו על אודות אותו חיסול התוו דפוס לשורה של אירועים דומים שהתרחשו בין אותו בוקר ב-2010 לבין סוף השבוע האחרון, אז נרצח ראש מטה לוחמת הסייבר של איראן, מוג'טבה אחמדי.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ החדשות של ynet:

 

פרופ' מוחמדי חוסל אחרי שנפגע מפיצוץ מטען חבלה בעת שביקש להיכנס למכוניתו סמוך לביתו בצפון טהרן. ההערכה של הגורמים שחקרו את האירוע הייתה שהמטען הוצמד לאופנוע שחנה בסמוך והופעל בשלט רחוק.

 

 

הלוויית מוג'טבה אחמדי ()
הלוויית מוג'טבה אחמדי

 

באופן כזה או אחר היו אופנועים כלי שימושי עבור הגורמים שחיסלו את המדענים האיראנים מאז. כך למשל, ב-29 בנובמבר 2010, בכביש בצפון מערב טהרן, הצמידו רוכבי אופנוע מטען חבלה למכונית שבה נסעו שני מדעני גרעין נוספים - ד"ר מג'יד שהריארי שנהרג וד"ר פרידון עבאסי שנפצע. אתר האינטרנט של הטלוויזיה הממלכתית באיראן פרסם כי "סוכנים של המשטר הציוני התנקשו בפיגוע טרור בשני מרצים בכירים ומדענים, חברים בסגל המדעי של אוניברסיטת שהיד בהשתי בטהרן, שיצאו למקום עבודתם יחד עם בני משפחותיהם".

 

החיסול הבא שעליו דווח הגיע כמעט שנה לאחר מכן, ב-23 ביולי 2011: סוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א דיווחה שמדען הגרעין ד"ר דריוש רזאי נרצח בפתח ביתו במזרח טהרן. באתר אחר דווח כי הוא נורה למוות על ידי מתנקשים שרכבו על אופנוע. רזאי היה ד"ר לפיזיקה שעבד בוועדה לאנרגיה אטומית של איראן במקביל לתפקידו באקדמיה.

 

חצי שנה חלפה ותוכנית הגרעין האיראנית נפגעה מחיסול נוסף: ב-11 בינואר 2012 נרצח המדען מוסטפה אחמדי רושן בפיצוץ מכונית ליד אוניברסיטה בצפון טהרן. על פי הדיווחים הוא ניהל את אחד המדורים במתקן הגרעיני בנתנז.

 

זירת החיסול של מסעוד מוחמדי בינואר 2010 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זירת החיסול של מסעוד מוחמדי בינואר 2010(צילום: AFP)

 

מוסטפה אחמדי רושן, חוסל בינואר 2012 ()
מוסטפה אחמדי רושן, חוסל בינואר 2012

 

פחות משבועיים לאחר מכן, ב-21 בינואר, נורה למוות עלי פימאני, קצין בכיר בצבא האיראני שהגדרת תפקידו לא פורסמה. את הירי ביצעו שני גברים רכובים על אופנוע והאירוע התרחש בעיר חורמבאד.

 

רק עם אופנוע

בסוף השבוע האחרון נמצא מוג'טבה אחמדי מת באזור מיוער ליד העיר קראג', צפון-מערבית לבירה טהרן, אחרי שנורה פעמיים בלבו. לפי הדיווח הוא נראה בפעם האחרונה עוזב את ביתו בשבת. "הצלחתי לראות שני פצעי ירי על גופו ונראה כי הוא נורה מטווח קרוב על ידי אקדח", אמר עד ראייה לאתר המקורב למשמרות המהפכה באיראן. מפקד תחנת המשטרה המקומית אמר כי שני בני אדם שהיו רכובים על אופנוע היו מעורבים בהתנקשות. הבוקר אישרו במשמרות המהפכה את מותו, אך טענו כי מדובר ב"תקרית מחרידה" - אך לא בחיסול.

 

כמעט שנתיים חלפו מאז החיסול האחרון - של עלי פימאני בינואר 2012 – תקופה שבה נדמה היה שהמדיניות הזאת הופסקה. החיסול של מוג'טבה אחמדי בסוף השבוע - אם אכן היה זה חיסול - הוא הראשון מאז נבחר חסן רוחאני לנשיא איראן, שנמצא בשיאם של הניסיונות להגיע לפיוס מול המערב ולהגיע להסכם על המדיניות הגרעינית של המדינה.

 

לחיסולים שבוצעו בשלוש השנים האחרונות לא היה דפוס קבוע. ברובם היה מעורב אופנוע, בין שמתנקשים רכבו עליו (כמו במקרה מוג'בטה אחמדי) ובין שמטען נפץ הוצמד אליו. כמו כן, החיסול האחרון התרחש באזור מיוער, בניגוד לרוב המקרים הקודמים שבוצעו במרכזי ערים.

 

הרבה עבודה למערך הסייבר

מוג'טבה אחמדי ככל הנראה לא היה קשור ישירות לתוכנית הגרעין, אבל מערך הסייבר שבראשו עמד נאלץ להתמודד בשנים האחרונות מול מתקפה על מערך המחשוב של הפרויקט הרגיש. על פי דיווחים שונים, וירוס המחשבים סטוקסנט תקף את מתקן העשרת האורניום בנתנז כבר ב-2007.  

 

 (צילום: shuttershock) (צילום: shuttershock)
(צילום: shuttershock)

נשיא האיראן הקודם, מחמוד אחמדינג'אד, בכור בנתנז (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא האיראן הקודם, מחמוד אחמדינג'אד, בכור בנתנז(צילום: AFP)
 

בעבר נטען כי ארצות הברית וישראל פיתחו את התולעת כחלק ממלחמתן נגד תוכנית הגרעין האיראנית. מאז גילויו של סטוקסנט המקורי,

מצאו מומחי אבטחת סייבר שורה של וירוסים שנועדו לשבש את הכורים הגרעיניים באיראן כמו "פליים", "דוקו" ו"גאוס". 

 

בעבר הודתה איראן כי הייתה נתונה למתקפות סייבר נגד אתרים אסטרטגיים במדינה, דבר שהוביל להפניית אצבע מאשימה לעבר ארצות הברית ובעיקר ישראל. ב-2011 פורסם ב"ניו יורק טיימס" שישראל בנתה מתקן ניסוי סודי בכור בדימונה שמדמה כור גרעיני באיראן כדי לתכנן מתקפת סייבר יעילה.

 

כך או אחרת, דווקא ביום ראשון האחרון התייחס שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף בראיון לרשת ABC האמריקנית אל ההתנקשויות במדעני הגרעין של ארצו: "יש לנו מאגר גדול של מדענים. ישראל אינה יכולה להרוג את כל המדענים שלנו. ארה"ב נגד טרור אבל היא לא מגיבה לפעולת טרור ואפשרה לישראל להרוג מדענים חפים מפשע. לרוע המזל, ישראל רצחה כמה מהמדענים ואף אחד לא הניד עפעף בגלל זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסעוד מוחמדי. מטען חבלה שהוצמד לאופנוע
מומלצים