שתף קטע נבחר

דו"ח: התולעת תוכננה לתקוף 5 מתקנים באיראן

"ניו-יורק טיימס" פרסם פרטים מדו"ח של חברת אבטחת התוכנה "סימנטק" על וירוס המחשבים, וממנו עולה כי המתקפה על איראן החלה יותר משנה לפני התאריך שהיה ידוע עד-כה. המתקפה בוצעה ב-3 גלים ו"זיהמה" יותר מ-12 אלף מחשבים

וירוס המחשבים "סטוקסנט" שהוחדר למערכות תוכנית הגרעין האיראנית נועד לפגוע בחמישה מתקנים ברחבי המדינה לאורך התקופה שבין יוני 2009 למאי 2010 - כך דיווח היום (יום א') העיתון "ניו-יורק טיימס". מידע זה חושף למעשה כי מתקפת המחשבים על איראן החלה יותר משנה לפני התאריך שהיה ידוע עד-כה.

 

מדו"ח שפרסמה חברת אבטחת התוכנה "סימנטק" עולה כי סטוקסנט תקפה את המחשבים האיראניים בשלושה גלים וכי ביכולתה היה לאסוף מידע על מיקומו וסוג המחשב המותקף.

 מידע זה אמור היה לסייע ליוצרי התוכנה להבין אם התקיפה בוצעה על היעדים הנכונים.

 

על-פי הדיווח, בסימנטק מעריכים כי המתקן הגרעיני בנתנז אינו מחובר ישירות לאינטרנט, ולכן נעשה ניסיון לפגוע במחשבים של ארגונים המורשים לחלוק מידע עם מחשבי המתקן, מתוך כוונה שבמסגרת זו "יוזרק" אליו הווירוס. 

 

עוד נכתב כי לפחות שלוש גרסאות של התוכנה נכתבו וכי מבדיקת סימנטק עולה כי הראשונה שבהן נוסתה כ-12 שעות לפני המתקפה הראשונה ביוני 2009. חברת אבטחת התוכנה סבורה גם כי "הזרקת" וירוס המחשבים בפעם הראשונה נעשתה באמצעות דואר אלקטרוני או חיבור נייד ליציאת USB.

  

בעת ביקור פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בנתנז בשלהי 2009, התברר להם כי כמעט 1,000 צנטריפוגות המותקנות במקום - אינן עובדות. לדברי הטיימס, בעקבות כך הגיעו מומחים לסברה כי גל הראשון של המתקפה שיבש חלקית את העבודה במתקן. בנובמבר 2010 נכתב הפקחים בדו"ח שהגישו למנהל הסוכנות, יוקיה אמנו, כי לאיראן יש די אורניום מועשר לשתי פצצות גרעיניות, אולם היא מתמודדת עם בעיות טכניות.

 

באפריל 2010 הותקפה שוב תוכנית הגרעין האיראנית באמצעות חיבור נייד, כשהפעם

המטרה היתה רכיבים המיוצרים על-ידי חברת "סימנס" הגרמנית. חוקרי סימנטק סבורים כי מתקפה זו הצליחה וציינו כי הווירוס הוחדר בתוך איראן אך במקום שלא ניתן לקבוע אותו. סטוקסנט כללה שתי שנועדו לפגוע בשני דגמים שונים של צנטריפוגות, שאחד מהם הוא מהסוג שעבודתו הופסקה.

 

עוד נכתב כי סטוקסנט תוכנתה להאיץ את עבודת הצנטריפוגות ובאותו הזמן להסתיר את השיבושים שהיא גורמת מהמחשבים המנטרים את העבודה באולמות ההעשרה באמצעות שליחת מידע כוזב. יצויין כי בחודש ינואר דיווח "ניו יורק טיימס" כי ישראל בנתה מתקן ניסוי סודי ובו רפליקה של מתקן העשרה איראני. לדברי העיתון, קיים צורך חיוני ברפליקה כזו כדי לתכנן מתקפה יעילה מסוג זו שבוצעה.

 

Read this article in English

 

המידע הראשוני הגיע באמצעות האימייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד מבקר בנתנז (ארכיון)
צילום: AFP
המתקן בנתנז, מבט מבחוץ
צילום: AFP
מומלצים