שתף קטע נבחר

עדיף לקבל כסף? חופשת חתונה בגרנלנד

עודד פיכמן ואשתו הטריה העדיפו לקבל מאמא כסף לחתונה, אבל במקום זה קיבלו חופשה של שבוע בגרנלנד. "זו הזדמנות של פעם בחיים!" היא אמרה, ואמא, כידוע, תמיד צודקת

"החלטנו שאנחנו קונים לכם מתנת חתונה - ביקור של שבוע אצלנו בגרנלנד", אמרה בשמחה אמא שלי.

 

"עזבי אמא", עניתי, "אנחנו מעדיפים כסף".

 

"שום כסף! אתם חייבים לבוא! זו הזדמנות של פעם בחיים!", היא היתה נחרצת. אז נסענו, אני ואישתי הטריה לגרנלד, להתארח אצלה ואצל בעלה. ותכלס, אמא תמיד צודקת.

 

עוד טיולים באזור בערוץ התיירות:

 

גרנלנד הוא למעשה האי הגדול בעולם, 2.1 מליון קמ"ר. כ-81 אחוזים משטחו מכוסים על ידי כיפת קרח. במידה ותימס כל כיפת הקרח, יעלה מפלס מי הים בכ-7 מטרים.

 

הטריטוריה שייכת לדנמרק. ב-1979 קיבלה גרנלנד אוטונומיה חלקית, כך שהפרלמנט הגרנלנדי אחראי בעיקר על ענייני הפנים של המדינה. כ-57 אלף תושבים יש בגרנלנד, מרביתם אינואיטים והשאר אירופים. צפיפות האוכלוסין באי היא הקטנה בעולם. נתון זה מתבטא היטב בטיולים - ברוב המקומות שאליהם מגיעים, התחושה היא שאתה האדם הראשון שהגיע לשם.

 

בין הישובים במדינה, הממוקמים כולם בשולי האי (שהרי במרכזו שולט הקרח), אין כבישים והתנועה מתבצעת באמצעות סירות או טיסות. מכאן נובע גם אופי הטיול.

 

מפת גרנלנד ()
מפת גרנלנד
מבט מהמטוס בדרך לגרנלנד (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
מבט מהמטוס בדרך לגרנלנד(צילום: עודד פיכמן)

 

בכל בית משקפת כדי לראות לווייתנים

לגרנלנד ניתן להגיע בשתי דרכים. דרך איסלנד או דנמרק. נוחתים בשדה התעופה הבינלאומי היחיד באי, הנמצא בעיר Kangerlussuaq, ששימש את צבא ארצות הברית במלחמת העולם השנייה. משם ניתן לקחת טיסות המשך למרבית האיזורים באי. הטיול שלנו התמקד באזור עיר הבירה נואוק (Nuuk) ובפיורדים מסביב לה, הנמצאים בחלקה הדרום-מערבי של גרנלנד.

 

לאחר שנחתנו בשדה התעופה המקומי של נואוק, הגענו לבית שבו התארחנו. הבית שוכן על שפת הים והנוף הנשקף ממנו הוא של מפרץ קטן הצופה אל הים, כשסירות מכל הסוגים עוברות בדרך אל הפיורד או אל הים הפתוח. כמעט כל בית המכבד את עצמו באזור זה של נואוק, מחזיק ליד החלון משקפת כדי לראות את הלוויתנים השוחים מול המפרץ.

 

התחושה החזקה ביותר המתקבלת ביום הראשון בגרינלנד היא השלווה. הטלפון הסלולרי אינו עובד (ניתן כמובן לרכוש כרטיס סים מקומי), וגם Wifi לא היה בבית - מה שאומר שקשה להתחבר לאי-מיילים (שאלו את הבוס שלי, שהגיע עד חמותי כדי לנסות ולהשיג אותי) ומהר מאוד אתה מוצא את עצמך מתנתק ומתמכר לטבע. היום הראשון הוקדש לטיול קצר ליד הבית ולבדיקת מזג האוויר להמשך השבוע.

 

להתנתק ולהתמכר לטבע. ים הקרחונים (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
להתנתק ולהתמכר לטבע. ים הקרחונים(צילום: עודד פיכמן)

 

אל תבנו על חיי לילה תוססים

בנואוק יש כ-16 אלף תושבים והיא העיר הגדולה באי, למרות ששטחה קטן, כך שניתן לכסות את אתריה המרכזיים ביומיים בהליכה רגלית.

 

את הטיול מומלץ לפתוח במוזיאון הלאומי, המתאר את תולדותיה של ההתיישבות בעיר בפרט ובגרנלנד בכלל, לאורך ההסטוריה. במוזיאון מוצגים ממצאים מתקופות שונות כגון כלי ציד, ביגוד מסורתי, סירות דיג עתיקות ואפילו מומיות של נשים אינואיטיות ותינוק שהשתמרו בקרח מאות שנים.

 

לאחר מכן כדאי לעבור דרך הטיילת בקו החוף, ואם יתמזל מזלכם לראות לוויתנים באופק. אפשר גם לטייל במרכז העיר, בשוק ואפילו בקניון הראשון והיחיד בגרינלנד שנפתח לא מזמן. אם אתם מחפשים חיי לילה או מסיבות, נואוק היא לא המקום בשבילכם, אולם בעיר מספר ברים ומסעדות שחלקן ברמה גבוהה.

 

רחוב בנואוק, עיר הבירה של גרנלנד (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
רחוב בנואוק, עיר הבירה של גרנלנד(צילום: עודד פיכמן)

 

"כשיש יום יפה לא נשארים בבית"

המוטו של אמא שלי בגרנלנד הוא "כשיש יום יפה לא נשארים בבית". וכאלה היו הימים שלפנינו. במידה ורוצים לראות את המקומות היפים באזור, יש לשכור סירה או אם "נפלתם טוב" כמו שקרה לנו - להתארח אצל מישהו שיש לו אחת כזו.

 

הטיולים יכולים לארוך החל מחצי יום הפלגה ועד כמה שרוצים, תלוי כמובן בתקציב ובזמן. אזור נואוק מלא בפיורדים המשתרעים לכל אורך החוף וההפלגות הן למעשה ביניהם. היתרון של טיול בסוף הקיץ הוא שפשוט לא מחשיך ואין צורך לדאוג לחזור לפני החשכה.

 

הטיול הראשון שלנו היה טיול של יום אחד לפיורד הנקרא Kapisillit. ההפלגה בתוך הפיורד מהפנטת: הרים אפורים מחודדים המכוסים קרח בקצותיהם, מים כחולים כהים, שחפים, פסטורליה וכמובן קרחונים הצפים בכל פינה. הקרחונים, המתנתקים מכיפת הקרח הנמצאת בפנים היבשת, מגיעים למימדים עצומים ומשייטים לאזור הפיורד בעזרת הגיאות והשפל.

 

מים כחולים כהים, שחפים, פסטורליה. קרחון בדרך ל-Kapisillit (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
מים כחולים כהים, שחפים, פסטורליה. קרחון בדרך ל-Kapisillit(צילום: עודד פיכמן)

 

לאחר כשעה וחצי של הפלגה מגיעים לעיירה Kapisillit, שבה כמאה תושבים, הממוקמת כ-80 ק"מ מזרחית לנואוק. ניתן לעגון בנמל המקומי הקטן, או להוריד עוגן קרוב לחוף ולרדת בסירת גומי קטנה אל החוף הצפון-מזרחי של המפרץ.

 

העיירה קטנה מאוד ופסטורלית, כשהאטרקציה המרכזית היא הליכה אל אזור שפך הקרחונים המגיעים מכיפת הקרח. לאחר ירידה מהסירה, יש עלייה על גבעה שלאחריה מתגלה שטח מישורי עצום ומרהיב שבקצהו ניתן לראות פס לבן - זהו אזור שפך הקרחונים. לאחר הליכה לא קשה של כשעה, מגיעים לקו החוף ושם נגלה מחזה פנורמי של הפיורד עם עשרות אלפי שברי קרחונים.

 

ים הקרחונים באזור Kapisillit (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
ים הקרחונים באזור Kapisillit(צילום: עודד פיכמן)

 

כמו לגלות מקום חדש על פני כדור הארץ

בגרנלנד יש מסורת ארוכת שנים של צייד. החיה העיקרית שמסתובבת באזורים אלו היא האייל הצפוני (Reindeer), וגרנלנדים

 רבים יוצאים למסעות צייד הנמשכים מספר ימים וחוזרים עם כמות בשר המספיקה לחורף. כדי לצוד נדרש רשיון מהממשלה (לא עניין מסובך להשיג כזה, אך הוא ניתן רק לתושבי המקום).

 

למי שאין רשיון, קיימת האופציה של דיג. מכיוון שאין כמעט דייגים באזור, כמות הדגים עצומה ולוקח בערך דקה להעלות מספר דגים מכובד. את הדגים הכנו במטבח של הסירה ובתוספת אוכל שהבאנו מבעוד מועד, יצאה לנו יופי של ארוחה. אחרי כוס יין, הנענו את הסירה וחזרנו לנואוק.

 

לאחר יום מנוחה בנואוק, החלטנו לצאת הפעם לשיט של יומיים לאזור הנקרא Kikiagdlit. הדרך רצופה באלפי קרחונים המשייטים בפיורד ולאחר שיט של כשעתיים הגענו למפרץ קטן ומוגן.

 

האגם הראשון ב-Kikiagdlit (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
האגם הראשון ב-Kikiagdlit(צילום: עודד פיכמן)

 

מסביב למפרץ יש ארבעה בתי עץ, המשמשים כבתי-קיץ לעשירי נואוק ("הטייקונים" של גרנלנד). מלבד אותם בתים, ש רק אחד מהם היה מאויש ביום שהגענו, המקום שומם והתחושה היא כאילו גילינו כרגע מקום חדש על פני כדור הארץ.

 

האטרקציה במפרץ היא טיול הליכה של כשעה וחצי לאזור האגמים, שבקיץ מופשרים אולם בחורף קופאים לגמרי. הדרך לאגם הראשון עורכת כ-20 דקות, אז נגלה אגם כחול ושומם. לאחר עוד כ-40 דקות הליכה מגיעים לאזור האגמים השני. יש אפשרות לטפס עוד כ-20 דקות על פסגה הנמצאת בקרבת מקום, ומשם נגלה נוף מרהיב אשר של אגמים והרים.

 

מספר בתי עץ משמשים את עשירי נואוק בקיץ ב-Kapisillit (צילום: עודד פיכמן) (צילום: עודד פיכמן)
מספר בתי עץ משמשים את עשירי נואוק בקיץ ב-Kapisillit(צילום: עודד פיכמן)

 

לא אוהבים קור? זה לא המקום בשבילכם

לאחר החזרה לסירה והכנת ארוחת ערב, ניתן לשבת על כוס יין על הסיפון וליהנות מהנוף או להישאר בפנים

ולשחק קלפים, "Yatzi" (משחק קלפים שהגרנלנדים מאוד אוהבים), לקרוא ספר או לישון.

 

למחרת היום הרמנו עוגן לכיוון העיירה Qornoq, הנמצאת כ-50 ק"מ צפון מזרחית לנואוק. העיירה הייתה עיירת-קבע וכיום ננטשה ונשארו בה רק בתי-קיץ. ניתן לראות בה את מפעל הדגים הנטוש, מגרש כדורגל מאולתר, בתים נטושים והרבה קרחונים שנשטפו אל החוף בעקבות הגיאות.

 

גרנלנד איננה מקום שגרתי, ואם אתם לא אוהבים קור זה כנראה לא המקום בשבילכם. אבל אם אתם מחפשים הרפתקה, להגיע למקום שלא הייתם בו וכנראה גם לא תהיו, לראות נופים יחודיים ולהרגיש כמגלי ארצות - זו בהחלט בחירה מצויינת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עודד פיכמן
עודד ואשתו הטריה על החוף בקורנוק
צילום: עודד פיכמן
מומלצים