שתף קטע נבחר

"רוצים בנות טהורות". עשור של מילת נשים

יוצרת ויוצר כורדים ראיינו במשך עשור נשים וגברים מחבל כורדיסטן שבעיראק שחייהם הושפעו מהליך מילת נשים. בקטעים מהסרט שפורסמו ב"גרדיאן" מתועד הטקס בילדה ומצולם ראיון עם זוג המדבר על חוסר תשוקה ביחסיהם. קמפיין היוצרים בפרלמנט לקח חלק גם בהוצאת ההליך מחוץ לחוק

במשך עשור תיעדו שני יוצרים כורדים את המאבק נגד מילת נשים בחבל כורדיסטן שבעיראק. מסעם, שהחל בראיונות של נשים שעברו את ההליך המזעזע, תיעד גם את שבירת הטאבו בחברה המסורתית עד לכדי שינוי חקיקתי בפרלמנט. רשת BBC בערבית והעיתון "גרדיאן" הפיקו מחומרי הגלם של השניים תוכנית בת 50 דקות שתשודר ל-30 מיליון בני אדם ברחבי העולם הערבי ביום שישי הקרוב.

 

עוד חדשות בעולם:

שבת גורלית בסעודיה: האם נשים יחלו לנהוג?

לאיי פארו נגמרות הנשים. אז מביאים מתאילנד

 

שארה אמין ונבאז אחמד החלו ב-2003 לראיין נשים וגברים על ההשפעות של ההליך. הם נתקלו בקשיים רבים שכן הטקס הוא נושא הנחשב לטאבו בחברה הכורדית המסורתית. לדברי הנשים המבצעות את אקט החיתוך, המעשה נעשה לבנות כדי "שיהיו טהורות".

 

מילת ילדה כבת 5, מתוך הסרט:

 

"לקח לנו שבועות, לפעמים חודשים לשכנע אותן לדבר איתנו", אמר אחמד ל"גרדיאן". בקטע אחד מתוך הסרט מסופר על הנשים בקהילה המבצעות את הליך החיתוך ומתועד טקס חיתוך שאליו מוזמנות נשות הכפר. בווידאו, הילדה, כבת 5, שבה יבוצע האקט נכנסת בוכה לתוך החדר, מובלת בכוח על ידי אמה. בהמשך, מצולמת רק דלת החדר וברקע צרחות הילדה. לאחר מכן, יוצאת החותכת עם הסכין בידה ומראה אותה למצלמה בגאווה. אחריה יוצאת האם עם הילדה כשהיא המומה וחצי עירומה.

 

בסרטון אחר מדברים חווא וערת, הנשואים זה 10 שנים, בפתיחות על ההשפעה של המילה על נישואיהם. "אין לי תשוקה. שום תשוקה לגברים", אמרה אחת המרואיינות. לשאלת היוצרת אם כשנחתכה "חתכו הרבה או קצת", ענתה כי בעלה אומר לה "שלא נשאר לה כלום". "מילת הנשים דומה לעיקור חיות. זו בעיה גדולה. אין שום תחושה", סיפר בעלה בסרט. "זה כמו לשכב ליד דג קר".

 

"אין לי שום תשוקה לגברים":

 

יוצרי הסרט בשיתוף עם ארגון גרמני-עיראקי הפועל לביטול מילת נשים בכורדיסטן לקחו את

חומרי הגלם שצולמו לפרלמנט. רק נשים פוליטיקאיות הסכימו לצפות בסרט, שהביא לקמפיין של ועדת הנשים הפרלמנטרית להוציא מחוץ לחוק את ההליך. ב-2011, רק לאחר שלוש שנים ודו"ח של ארגון Human Rights Watch על התופעה הנרחבת בחבל בעיראק שהממשלה הכורדית החליטה להוציא את ההליך מחוץ לחוק. לפי הגרדיאן, בחמש השנים האחרונות מספר הבנות שעברו מילה בכפרים ובעיירות שבחבל הכורדים ירד במחצית.

 

לפי ארגון הבריאות הבינלאומי, מילת נשים נערכת ב-29 מדינות, בעיקר במזרח התיכון אבל גם באפריקה ובאינדונזיה. נתוני הארגון מעלים כי ברחבי הגלובוס חיות 140 מיליון נשים ונערות שמתמודדות עם ההשלכות של ההליך. טווח הגילאים לביצוע ההליך נע בין 4-5 ל-15. עם זאת, נרשמת מגמת עלייה של מילת נשים המבוצעת על ידי גורמים רפואיים מקצועיים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם מוציאה את ילדתה לאחר טקס המילה
מומלצים