שתף קטע נבחר

סין משתנה: הקלה במדיניות הילד היחיד

החומה לא נופלת, אבל נסדקת: רפורמות שעליהן הכריזה המדינה הקומוניסטית כוללות מתן אפשרות למיליוני זוגות שאחד מהם היה ילד יחיד, ללדת שני תינוקות; ביטול מחנות העבודה ששימוש לענישה ופגעו בזכויות אדם; ושינויים כלכליים שיאפשרו כניסת יזמים מחו"ל ובעלות פרטית על בנקים

רפורמות מרחיקות לכת בסין: התקשורת הרשמית במדינה דיווחה בצהריים (יום ו') על הקלה במדיניות הילד האחד, הכופה על משפחות רבות להביא לעולם צאצא בודד. בנוסף דווח כי יבוטלו מחנות העבודה שבהם הנהיגו עד כה את מדיניות ה"חינוך מחדש", לצד שינויים כלכליים שעיקרם פתיחת השוק המסוגר במדינה הקומוניסטית לתחרות חופשית יותר.

 

עוד על סין ב-ynet:

מתגרים באובמה? "ישראל מחזרת אחרי סין"

לבייג'ינג נמאס מזיהום: תגביל מכירת רכב חדש

פיגוע שני בשבוע: גל של טרור מכה בסין?

 

"מדיניות הילד האחד" הונהגה עד כה באזורים העירוניים של המדינה. באזורים הכפריים הורשו בני זוג ללדת ילד נוסף, אם זכו בבת בכורה. כעת, זוגות יורשו ללדת שני ילדים אם אחד מההורים היה בן ילד יחיד במשפחתו. עד עכשיו ניתנה הזכות הזו לזוגות עירוניים רק אם שניהם היו ילדים יחידים.

גם לעירוניים יותר ללדת שני ילדים. סין (צילום: AP) (צילום: AP)
גם לעירוניים יותר ללדת שני ילדים. סין(צילום: AP)
 

ההחלטות שפורסמו היום התקבלו בפגישה החשובה שנערכה השבוע של ראשי המפלגה הקומוניסטית השלטת בבירה בייג'ינג, ומהוות את "מפת הדרכים" לרפורמה המשמעותית הראשונה תחת הנשיא החדש יחסית שי ג'ינפינג.

 

כתבת BBC בסין דיווחה כי רוב השינויים כבר עברו תקופת בחינה בחלקים מהמדינה. ההודעה על הרפורמות נמסרת לפני החלתן, היא הסבירה, כדי לייצר את קונצנזוס הדרוש.

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" הדגישו כי המבחן של שי וההנהגה שלצדו תהיה ביישום מטרותיהם, בין אם בחודשים הקרובים ובין אם באופן הדרגתי יותר. התנגדות צפויה בין היתר ממוסדות שונים וגורמים בירוקרטיים מקומיים.

 

"שילמנו מחיר כבד"

לפני כשנה קרא צוות חשיבה שהקימה ממשלת סין לבטל מיד את מדיניות הילד האחד לא יאוחר מ-2015. "סין שילמה מחיר פוליטי וחברתי כבד בשל המדיניות שהביאה למשבר חברתי, הוצאות ממשלתיות גבוהות שהובילו באופן עקיף לחוסר איזון מגדרי בטווח הארוך", ציטטה סוכנות הידיעות הסינית מתוך הדו"ח של צוות החשיבה הממשלתי. 

 

מדיניות הילד האחד הביאה לעלייה חדה במספר "הבנות החסרות" במדינה, כך על פי מחקרים שבוצעו בעולם ובין היתר באוניברסיטה העברית בירושלים. המדיניות השנויה במחלוקת הביאה לכך שהורים רבים מעדיפים שילדם היחיד יהיה בן וחלקם אף מרחיקים לכת לכדי הפלה של בנות.

תורים לאייפון החדש בסין. כלכלה גלובלית (צילום: AP) (צילום: AP)
תורים לאייפון החדש בסין. כלכלה גלובלית(צילום: AP)

נתונים רשמיים של המדינה מ-2005 הראו כי מדי שנה נולדים כמיליון בנים יותר מבנות. בקרב ילידי 1985 עד 2005, יש כ-25 מיליון גברים יותר מנשים.

  

"זו התקדמות"

ה"חינוך מחדש" שבוטל כעת נוסד על ידי המפלגה הקומוניסטית במטרה להעניש את מתנגדיה או את מי שחשודים בכך. ואולם בשנים האחרונות הפכו המחנות שבהם הונהגה המדיניות לאמצעי שבעזרתו מתחשבנות הרשויות עם אזרחים שמאתגרים אותן בענייני זכויות על הקרקע או שחיתות.

 

פו ז'יקיאנג, עו"ד שייצג רבים מנפגעי מחנות העבודה שתבעו פיצויים על פגיעה בהם, בירך על הבשורה וסיפר: "הנהיגו בהם שיטות בלתי חוקיות שפגעו בזכויות אדם, בחופש הדיבור. זו התקדמות".

יואן סיני. הכלכלה נפתחת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יואן סיני. הכלכלה נפתחת(צילום: AFP)
 

בנוסף על שינויים אלה, סין תפתח עוד יותר את שווקיה למתחרים זרים ופרטיים במסגרת רפורמה רחבה, שמטרתה להמריץ את הכלכלה. כך הבטיחו מנהיגי המדינה בדו"ח שנכתב בוועידת המפלגה הקומוניסטית שהסתיימה השבוע.  

 

בין יתר השינויים הצפויים הובטח כי תתאפשר בעלות פרטית על בנקים. צעדים כלכליים נוספים יאפשרו את פתיחתם של השווקים המקומיים בפני משקיעים מחו"ל.

 

מעצבי הכלכלה הסינית נאלצו עד כה להדוף לחצים רבים שהופעלו עליהם במטרה להחליף את המודל המבוסס על ייצוא מוגבר. בהודעה בעניין הרפורמות נמסר כי כעת יוסרו מחסומים רבים שהוצבו בפני חברות פרטיות, בשווקים שנשלטים על ידי החברות הממשלתיות. זאת, אף שאושרו מחדש תקנות שמבססות את בעלותה של הממשלה על התעשייה, שהיא הלב הפועם של הכלכלה הסינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אפשר כבר שניים סינים
צילום: AP
צילום: רויטרס
נשיא סין שי ג'ינפינג. מבחן רציני ראשון
צילום: רויטרס
מומלצים