שתף קטע נבחר
 

"שירתתי בצבא, אבל להתחתן לא נתנו לי"

תום וילנה הכירו בצבא, בו שירתו שניהם ביחידה מובחרת. חודש לפני החתונה ילנה אף זומנה לחודש של מילואים. הבעיה היא שכשרצו להתחתן, לא יכלו לעשות זאת דרך הרבנות מאחר שילנה אינה יהודיה. כיום הם חלק מקבוצת פייסבוק חדשה של זוגות שלא נשאו ברבנות ומבקשים לפעול למען נישואים אזרחיים בישראל

"השיח סביב חופש הבחירה בנישואים בישראל הולך וגובר. כיום יותר ויותר זוגות מוצאים דרך לעקוף את הרבנות. חלקם מתחתנים בחו"ל, חלקם מקיימים טקסים שלא מוכרים בארץ. מטרתנו להעלות למודעות הציבורית את גודל התופעה ולהראות כמה זוגות כבר וויתרו על הרבנות (אלו שמבחירה ואלו שמחוסר ברירה)".

 

עוד בנושא:

התחתנת בחתונה אזרחית? לא תקבלי מזונות 

נישואים אזרחיים בישראל: כישלון ידוע מראש?

במקום רבי וחופה: 5 חתונות אלטרנטיביות

 

ההצהרה הזאת נכתבה בקבוצת הפייסבוק "החופש להתחתן", שפתחה סיון גולדשטיין-הבר (28) יחד עם בן זוגה יובל הבר (30) מהוד השרון לפני כשבוע. השניים קוראים לזוגות שהתחתנו מחוץ לרבנות להוסיף תמונה שלהם מיום חתונתם, בתוספת כיתוב של "גם אנחנו התחתנו בלי הרבנות", עם תבנית מוכנה מראש שעוצבה באמצעות picbadges - אפליקציה המאפשרת להוסיף תגיות או כיתובים לתמונות בפייסבוק ובטוויטר.

 

 

חתונה אחרת

סיון ויובל נישאו לפני חצי שנה בטקס אטלרנטיבי שקיים ד"ר מוטי זעירא, מנהל המדרשה באורנים העורך טקסים בארגון "הוויה" - ארגון לטקסים יהודיים חילוניים. משום שהמדינה לא מכירה בנישואים הללו, בתעודות הזהות שלהם הם עדיין רווקים, ומבחינה חוקית הם נחשבים ל'ידועים בציבור'.

 

סיון מספרת ש"בתקופה האחרונה מתגבשות הצעות חוק רבות בנושא נישואים אזרחיים. אמנם נבחנים נתונים של זוגות שהתחתנו באופן פרטי בארץ, אך יש לזכור שזוגות כמונו כלל לא נכנסים לסטטיסטיקה, משום שאיננו רשומים כנשואים באופן פורמלי. אחת המטרות של הדף היא להוכיח שהדבר יותר נפוץ ממה שחושבים. להראות שהתופעה רחבה וקיימת, ועכשיו כל שנותר הוא לתת לה תוקף משפטי".

 

"בנוסף, ברצוננו להראות לאותם זוגות שמתלבטים או מפחדים להתחתן ללא הרבנות, שרבים עושים זאת וכי לא מדובר רק בזוגות חד-מיניים או בפסולי חיתון. ישנם גם זוגות הנישאים כך מתוך בחירה, וזה בסדר גמור ואין על כך השלכות הרות גורל. כמובן שאין רצון לפגוע ברבנות, אלא שאיפה לאפשר, בין היתר, גם חתונה אחרת למי שרוצה בכך".

 

יובל וסיון בחרו להתחתן בדרך הזאת משום שביקשו לקיים את הטקס כפי שרצו ולא לפי תנאי הרבנות. בחתונה שערכו הם ויתרו על ברכת האירוסין שאינה שוויונית לדעתם, והכינו כתובה חלופית. "הכתובה המקורית מדברת על קניית הכלה בכסף - דבר שאינו רלוונטי לימינו", הם אומרים. "במקום זה הכנו כתובה שהיא התחייבות דו צדדית שאינה קשורה לכסף אלא לזוגיות".

 

"רבים משקיעים היום אלפי שקלים בתכנון החתונות שלהם, אך דווקא בתוכן הטקסי הם לא משקיעים מחשבה אלא מקבלים אותו כמובן מאליו מהרבנות, ולעיתים אף שואפים שהוא ייגמר כמה שיותר מהר", הם אומרים. "הכנת הטקס בעצמנו קרבה בינינו ועשתה רק טוב לזוגיות שלנו, כי באמת הקדשנו מחשבה למשמעות הנישואים עבורנו. בנוסף, במקום לדבר על חורבן בית המקדש, דיברנו על מצבה של החברה הישראלית כיום - נושא שאנחנו הרבה יותר מתחברים אליו". וסיון הוסיפה: "חוץ מזה, לא רציתי ללכת לשיעורי כלות או למקווה כפי שהרבנות דורשת, משום שאין לי נגיעה בדברים הללו".

 

הרבנות לא נתנה להם ברירה אחרת. תום וילנה, צילום מתוך קבוצת הפייסבוק (צילום: ניב אשל) (צילום: ניב אשל)
הרבנות לא נתנה להם ברירה אחרת. תום וילנה, צילום מתוך קבוצת הפייסבוק(צילום: ניב אשל)

 

עקפת את הרבנות? כנס לכלא לשנתיים

החודש נכנסה תקנה חדשה שנוספה לפקודת הנישואים והגירושים, לפיה עולה חשש לגבי עתידם של אותם זוגות המפרסמים את תמונותיהם בדף. בסעיף 7 בפקודת הנישואים והגירושים רשום: "כל שאינו דואג לרישום הנישואים או הגירושים שלו, או לרישום הנישואים או הגירושים שהוא סידר לאחר, דינו – מאסר שנתיים".

 

עו"ד שי קדמי, מומחה לדיני משפחה, מסביר: "אמנם בקריאה ראשונה של הסעיף, עושה רושם שכל אותם אנשים שהעלו את תמונותיהם לדף הפייסבוק עלולים למצוא עצמם נאשמים על פי הפקודה, אולם חשוב להדגיש שכיום לא ניתן לערוך נישואים אזרחיים בין יהודים בישראל, והטקסים שנערכו בין אותם זוגות כלל לא נחשבים ל'נישואים'. מכאן שעל פי החוק בישראל, לא נעשתה כאן כל עבירה".

 

קדמי מתכוון לכך שכיום, זוגות שעורכים טקס קידושים פרטי ואז פונים לרבנות בבקשה להירשם כנשואים, נדרשים לערוך טקס נוסף ברבנות עצמה, טקס המהווה תנאי לרישום הנישואים, כשברבנות מודיעים לזוג שהטקס שהם ערכו לפני כן 'לא נחשב'. לפיכך, ספק אם יעמידו לדין זוגות שנישאו בטקס קידושים פרטי. עם זאת, קדמי מוסיף כי "המצב שונה עבור כל אותם זוגות שהתחתנו אזרחית בחו"ל (וקיבלו תעודת נישואין מהמדינה בה נישאו), שכן ע"פ חוקי מדינת ישראל הם נשואים לכל דבר ועניין (ואף רשאים להירשם כנשואים במשרד הפנים), כך שייתכן וזוגות אלו דווקא כן חשופים לסנקציה החדשה, היה ולא ירשמו את נישואיהם ברבנות".

 

כששאלתי מה דעתה של סיון על התקנה החדשה, היא ענתה: "אני לא מכירה את החוק לעומקו, אך אני לא מאמינה שבאמת יאכפו אותו. כך או כך, יש לי תחושה שהדבר נובע מפחד. דווקא בגלל שזה הפך להיות נפוץ להתחתן בצורות אחרות, חשים ברבנות צורך להעניש את מי שעושה זאת. לדעתי זה דווקא סימן חיובי, כי זה אומר שהתופעה הולכת ומתפשטת".

 

צבא כן, חתונה לא

תום עותמי (26) וילנה קירייב (24) מאשקלון הם אחד מהזוגות שניתן למצוא בדף שפתחו סיון ויובל. הם התחתנו לפני שנתיים בקפריסין משום שילנה אינה יהודייה והרבנות אינה מאפשרת לשניים להתחתן בישראל. ההיכרות שלהם החלה בצבא, בו שירתו שניהם ביחידה מובחרת. לפני החתונה אף זומנה ילנה לחודש של מילואים. "זה פשוט אבסורד לגור במדינה שמצפה ממך למות עבורה אך לא מאפשרת לך להתחתן בה", אומר תום, והוא לגמרי צודק, אם תשאלו אותי.

 

 

לאחר החתונה האזרחית, חזרו השניים לארץ וערכו מסיבה נישואין בבית הוריו של תום. במסיבה קיימו חופה אלטרנטיבית, ומי שחיתנה אותם הייתה דודתו של תום, הן משום שהייתה קרובה לזוג והן משום שרצו שאישה תחתן אותם. הטקס התקיים ללא שבירת כוס, וכיום הם לא עונדים טבעות. ההורים קיבלו את הנישואים של תום וילנה בידיים פתוחות, ואפילו סבתו שומרת המסורת של תום קיבלה את ילנה ואת הנישואים הללו באהבה.

 

כשראו את הדף "החופש להתחתן", לא היה להם ספק שיוסיפו את תמונתם כדי לתרום למאבק. "אני חושב שכל אדם צריך לקבל את הזכות להתחתן, לא משנה מה דתו, מינו או הנטייה המינית שלו", אומר תום.

 

בואו להיות חברים שלנו בפייסבוק

 

ל"ערה?" – דף הפייסבוק של עדי רם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרדיט: אור זק"ש
סיון ויובל. תמונה מתוך עמוד הפייסבוק
קרדיט: אור זק"ש
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים