שתף קטע נבחר

פרס אופיר

על אף שהיא סובלת מלקויות ראייה ושמיעה, אופיר אבישי בת ה-16 לא מפסיקה לקטוף תארים על מגרש הטניס. והחלום הגדול? "להיות צנחנית". ביום שלישי היא תשתתף בטקס "המצוינות בספורט" כמועמדת לספורטאית השנה בקטגוריית "ספיישל אולימפיקס"

בין כל "המפורסמים" המתמודדים על התואר 'ספורטאי השנה' בתחומם, ישנם גם כאלה שעצם העיסוק בספורט אינו מובן מאליו עבורם, ועברו דרך ארוכה וקשה לא על מנת לנצח, אלא קודם כל על מנת להשתתף.

 

פרויקט המצוינות:

 

תכירו את אופיר אבישי (אוטוטו 16), טניסאית בעלת לקויות ראייה ושמיעה המועמדת לתואר הנחשק מטעם ארגון ספיישל אולימפיקס (SO), שנוסד מתוך אמונה כי אנשים בעלי לקויות יכולים, בעזרת הנחיות נכונות ותמיכה, ליהנות ולהיטיב עם עצמם מהשתתפות בספורט יחידני וקבוצתי ללא קשר למוגבלותם ומגבלותיהם. המוטיב המרכזי בספיישל אולימפיקס היא – 'כל אחד יכול!'.

 

אופיר אבישי. האם נילי: "פעם היא לא ידעה להחזיק מחבט" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אופיר אבישי. האם נילי: "פעם היא לא ידעה להחזיק מחבט"(צילום: ראובן שוורץ)

 

דברנית גדולה או מרואיינת אולטימטיבית לא תמצאו כאן, אבל הניצוץ בעיניה גורם מיד למי שפוגש בה תחושת חיבה ואהדה, וכוח הרצון שמוקרן בכל רגע ורגע משפת גופה שווה את הכל.

 

אנחנו מתיישבים לראיון בביתה המטופח ומלא השמחה בקריית אונו, לצד הוריה וגן החיות הפרטי בבית הכולל שלושה כלבים, שני חתולים (פלוס שניים נוספים בחצר) ותאמינו או לא – שישה תוכי אהבה.

 

"מרגש אותי מאוד להיות מועמדת ל'ספורטאית השנה'. זה משהו שחדש לי וכבוד גדול עבורי", היא פותחת בחיוך מבויש. "התחלתי ללכת לחוג טניס בכיתה ז' והתקדמתי יפה מאוד בזכות המאמנת שלי, הדס. חשוב לי שתכתוב שאני מודה לה מאוד מאוד על ההתקדמות שלי. זה המון בזכותה".

 

חברי ספיישל אולימפיקס עם שחקני מכבי ת"א בכדורסל (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
חברי ספיישל אולימפיקס עם שחקני מכבי ת"א בכדורסל(צילום: ראובן שוורץ)

 

לטניס הגיעה אופיר, בת הזקונים במשפחה אחרי הדר (24) ורון (19), בזכות הוריה, נילי ומשה, שמשחקים טניס בקביעות, ולקחו אותה איתם כדי שתהיה לה מסגרת של חוג ולמטרת הנאה בלבד. אלא שלאופיר, כמו גם למאמנת של הוריה, הדס אזולאי מבית הספר לטניס בקריית אונו, היו תכניות אחרות. "כשאופיר רצתה להתחיל לשחק דיברתי עם הדס והסברתי שאין לה רקע בטניס ואפילו להחזיק מחבט היא לא יודעת", מספרת האם נילי. "היא ענתה לי שאביא אותה וכל ילד אפשר לקדם. כך הכל התחיל".

 

הדס החלה להדריך את אופיר ולא עשתה לה הנחות. תחילה באימונים אישיים ולאחר מכן צירפה אותה לקבוצה שמתאמנת פעמיים בשבוע ומשתייכת לליגת המועדונים. אופיר התמידה, הגיעה לחוג גם כשהייתה חולה ובהמשך נטלה חלק גם במחנות אימונים וקייטנות טניס. "בימים שהיא באה מבית הספר וידעה שיש לה חוג היא הייתה נורא שמחה", מחייכת נילי. "מעבר לזה הייתה לה גם מוטיבציה לרדת במשקל. היא נלחמה, הפגינה הרבה כוח רצון וגם זכתה בכמה הישגים וניצחונות בתחרות הקבוצתית".

 

לספיישל אולימפיקס נחשפה המשפחה כמעט בטעות, כשהמורה לשחייה של אופיר בבית הספר לחינוך מיוחד 'שפרירים' ביקשה מהאם לרשום אותה לארגון כשחיינית. "אני לא אוהבת שחייה", קובעת אופיר, שבהחלטה משותפת עם אמה אמנם נרשמה לארגון, אבל בענף האהוב עליה – טניס. "התחרויות קידמו אותי המון ספורטיבית, אבל גם אישית".

 

כבר בתחרות הראשונה בה השתתפה ניצחה אופיר והמשיכה במגמת עלייה מתמדת – ניצחונות בכל התחרויות בשנה הראשונה, עד השיא שהגיע בנובמבר האחרון – מדליית זהב יוקרתית בתחרות היורו טניס שנערכה בלוקסמבורג בהשתתפות 22 מדינות מרחבי אירופה, כשאבישי מנצחת 5 בנות בדרך לפסגה המוזהבת. ההתפתחות הורגשה גם ברמה החברית, כשבתחרות האמורה השתתפו מלבד אופיר שני בנים ובת נוספת מישראל, שהיו מקפידים לעקוב ולעודד זה את זה בתחרויות.

 

איך הרגשת כשענדת על צווארך את מדליית הזהב?

"ואוו. כבוד גדול, הנפתי ידיים בתנועת ניצחון והתרגשתי מאוד".

 

האמנת שתגיעי להישג משמעותי כל כך בפרק זמן יחסית קצר?

"האמת שלא. הופתעתי מאוד אבל אני מאושרת שזה קרה".

 

"החלום? להיות צנחנית" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"החלום? להיות צנחנית"(צילום: AFP)

 

אופיר סבלה מלקות ראייה מולדת ומגיל 7 חודשים אובחנה גם כלקויית שמיעה ונאלצה לעבור שני ניתוחים בעיניים ושניים באוזניים. רק בגיל 4 החלה לדבר והייתה צריכה להשלים חוסרים. עד כיתה ו' למדה בבית ספר רגיל אך במעבר לחטיבה החליטו הוריה להקל עליה והעבירו אותה כאמור לבית הספר לחינוך מיוחד 'שפרירים' בקיבוץ גבעת חיים.

 

כיום מתנהלת אבישי בלי מכשירי שמיעה

ומרכיבה משקפיים כאשר שדה הראייה שלה מוגבל תוך קושי לראות גובה ועומק. למרות זאת היא מסוגלת לרכב על אופניים, דבר שרופאיה לא האמינו שיקרה, ובנוסף שוקדת במרץ על לימודיה ומיועדת לגשת לבחינות הבגרות.

 

מה השאיפות שלך לעתיד?

"אני רוצה להיות צנחנית!", היא פוסקת ומצביעה על תמונה גדולה שלה במהלך צניחה על הקיר שליד הדלת. "בבת מצווה עשיתי צניחה חופשית ובסך הכל צנחתי עד היום 5 פעמים ואני מאוד אוהבת את זה. חוץ מזה אני רוצה כמובן להמשיך עם הטניס, לשחק ולעסוק בעתיד גם בהדרכה ואימון טניס".

 

מה יש לך לומר לנערים ונערות בגילך הסובלים מקשיים בראיה ובשמיעה?

"גם מי שיש לו קשיים יכול להצליח ולהתקדם בעזרת כוח רצון, אמונה והתמדה".

 

טקס "המצוינות בספורט", על שם יעקב חודורוב ז"ל, הינו יוזמה של משרד התרבות והספורט ובשיתוף הטוטו למען חיזוק וקידום המצוינות בענפי הספורט השונים בישראל. בשיאו של המיזם, טקס הענקת הפרסים לספורטאים הנבחרים של שנת 2013 ייערך ביום שלישי בהיכל התרבות בראשל"צ. הבחירה התבצעה על ידי גולשי YNET ו-ועדה מקצועית של משרד הספורט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
אופיר אבישי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים