שתף קטע נבחר

ישראל מנסה לקדם הבאת פועלי בניין מסין

ועדת הפנים דנה בדרישת הקבלנים להגדיל את מכסת העובדים הזרים בענף הבנייה, שטענו כי מחירי הדיור הגבוהים הם אסון. סגן שר החוץ הבטיח כי ייפגש עם נציגי הממשל הסיני כדי לנסות לקדם הסכם להבאת עובדים מסין. ח"כ מירי רגב, הבהירה: כשאין עובדים - המדינה לא מסוגלת לייצר דירות

33,548 - זהו המספר המדויק של עובדים זרים שהקבלנים מבקשים להוסיף לענף הנדל"ן בכדי לרסן את השתוללות המחירים ולעמוד בביקושים לדירות. כך עולה ממחקר של התאחדות בוני הארץ, אשר הגיע הבוקר (ג') לידי ynet והוצג בוועדת הפנים של הכנסת, שערכה דיון בעניין דרישת הקבלנים להגדלת מכסת העובדים בענף הבנייה. הדיון נערך במסגרת יום המגזר העסקי של נשיאות הארגונים העסקיים.

 

 

במהלך הדיון החליטה הוועדה לקדם את הבאת עובדי הבניין מסין. סגן שר החוץ, ח"כ זאב אלקין, אמר כי היום יפגשו נציגים ממשרד החוץ עם נציגי הממשל הסיני בשגרירות, ויבקשו מהם לחתום על הסכם סחר בין הצדדים להבאת עובדים לענף הבנייה מסין לישראל. עם זאת, הדגיש ח"כ אלקין כי הוא סקפטי באשר לאפשרות שייחתם הסכם, מכיוון שבעבר לא הצליחו הצדדים לקדם את היוזמה הזאת.

 

יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב, שניהלה את הדיון אמרה אין להתמהמה בנושא וכי המדינה לא מסוגלת לייצר דירות ללא עובדים. רגב הודיעה כי תדון עם שר הפנים, גדעון סער, על הנושא כדי למצוא פתרון מהיר לעובדים בענף.

 

מחסור בידיים עובדות - חסם משמעותי

אחד החסמים המשמעותיים ביותר בענף הבנייה, אשר לטענת הקבלנים מונע בניית כמות מספקת של דירות, הוא המחסור בידיים עובדות. כיום, הרכב העובדים הדומיננטי בעבודות הכפיים בענף הבנייה (העבודות הרטובות) נתפס בידי עובדים שאינם ישראלים.

 

כמות העובדים הזרים, שאינם פלסטינים, בתחום העבודות הרטובות בענף הבנייה עומדת כיום, לפי הקבלנים, על 5,500 עובדים. כמות העובדים הפלסטינים היא 27.5 אלף וכמות הישראלים היא 17 אלף. בענף הבנייה כולו, כמות העובדים הכללית - כולל ישראלים, עובדים זרים ופלסטינים (גם בעבודות המשרדיות והתכנוניות) עומדת על 203 אלף.

 

אחת הסיבות המרכזיות למשבר הדיור היא המחסור בדירות לעומת הביקוש להן. ההתאחדות מצטטת אומדנים של משרד השיכון, לפיהם נכון לעכשיו הפער בין כמות משקי הבית לבין כמות הדירות בישראל עומד על יותר מ-90 אלף דירות.

 

כלומר, ישנו מחסור של 90 אלף יחידות הדיור בישראל על מנת לענות על הביקושים בשוק. לפי בדיקת המחלקה הכלכלית בהתאחדות, על מנת לייצר 60 אלף יחידות דיור כל שנה (מספר שיביא לאיזון מול הביקושים תוך כשנה וחצי) יש להוסיף כאמור עוד 33,548 עובדים בעבודות רטובות. 

 

 (באדיבות התאחדות בוני הארץ) (באדיבות התאחדות בוני הארץ)
(באדיבות התאחדות בוני הארץ)

 

20 אלף שקל בחודש לרצף מנוסה

עד כמה תחום הבנייה אטרקטיבי לעובדים? בשנים האחרונות דווח כי חלק מהעובדים הזרים זוכרים לשכר של לא פחות מ-20 אלף שקל בחודש, כך לפי טענות קבלנים ומנהלי עבודה בתחום. אלו הסבירו כי המשתכרים ברמות השכר האלו הם עובדים מיומנים, שהגיעו לסיכום עם מעסיקיהם כי הם עובדים לפי הספק.

 

בנוסף, מנהלי עבודה זרים המיומנים בתחומם משתכרים בסכומים הללו גם כשכר גלובלי. עוד גורם המביא לעובדים פרנסה לא מעטה הוא עבודה במשרה נוספת לאחר שעות העבודה (כשחלק מהעבודות אינו מדווח לרשויות).

 

 (באדיבות התאחדות בוני הארץ) (באדיבות התאחדות בוני הארץ)
(באדיבות התאחדות בוני הארץ)

 

גורם בהתאחדות סיפר כי מדובר במשבר של ממש וממשלה היא השולטת בו באמצעות מתן אשרות העבודה. "המחירים היקרים בשוק הם אסון לקבלנים", אמר, "במקומות מסוימים אין למי למכור מרוב שהמחיר יקר. אין לאנשים איך להביא אפילו את ההון ההתחלתי. זה הורג אותנו"

 

בהתאחדות הוסיפו כי הישועה לא תבוא מהעובדים הפלסטינים, כיוון שעובדים אלו עובדים שעות מעטות מידי יום. הבדיקות הביטחוניות והנסיעות מניבות לקבלנים מהעובדים הפלסטינים יום עבודה של כ 5 שעות נטו. בנוסף, הידיים הפלסטיניות לענף תלויות מצב ביטחוני.

 

קולות נוספים שנשמעו לאחרונה, מדברים על קליטת מסתנני העבודה מאפריקה לענף. בעניין זה טוענים בהתאחדות כי הכשרתם של אותם מסתננים לתחומי הריצוף, הטיוח, הבניה, התפסנות והצבע - תארך כשנתיים ולכן אינה רלבנטית לצורך הורדת מחירי הדיור בטווח המיידי. כיום העובדים הזרים מאפריקה מועסקים בענף ברובם באופן לא חוקי ובעבודות שאינן דורשות מיומנות.

פורסם לראשונה 21/01/2014 08:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים