שתף קטע נבחר

סקר: ישראלים ישלמו יותר כדי לגור ליד בי"ס

מחקר שערכה חברת "סביבות מגורים" ל-ynet מעלה שכמחצית מרוכשי הדירות מוכנים להוסיף יותר מ-50 אלף שקל כדי לקנות דירה ליד מוסד חינוך וכ-60% רואים בחינוך שיקול משמעותי בבחירת מקום מגורים. בדקנו מה מחיר הדירות בשכונות ליד 9 בתי ספר מרכזיים והשוונו לשכונות סמוכות

כשמשפחות רוכשות דירה , ישנם מגוון גורמים המשפיעים על ההחלטה. עיצוב הבית וגודלו, המיקום, מאפייני האוכלוסייה בשכונה, זמינות של שירותים קהילתיים - לכל אלו חשיבות משתנה, בהתאם לטעמים ולסדר העדיפות של הרוכשים - וגם תמחור משתנה.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:

מחקר מיוחד שערכה עבור ynet חברת "סביבות מגורים", המתמחה בהכנת פרופילים של סביבות מגורים לחברות בנייה, בחן באיזו מידה איכות מוסדות החינוך מהווה עבור רוכשי הדירות שיקול בבחירת מקום מגורים; וכמה כסף היו מוכנים להוסיף עבור רכישת דירה הממוקמת באזור רישום של בית ספר איכותי בעל מוניטין.

 

המחקר התבצע בחודשים נובמבר-דצמבר 2013 ב-20 משרדי מכירות של פרויקטי נדל"ן ברחבי הארץ, ואוכלוסיית המדגם כללה רוכשי דירות שהם הורים לילדים עד גיל 8. לפי הממצאים, כמעט לשני שלישים מרוכשי הדירות יש נכונות לשלם פרמיה של למעלה מ-50 אלף שקל עבור דירה הממוקמת באזור רישום של בית ספר איכותי; ועבור כ-60% מרוכשי הדירות, נושא החינוך מהווה שיקול בעל חשיבות גבוהה בכל הקשור לבחירת מקום מגורים.

 

ממצאי המחקר מעלים כי על השאלה באיזו מידה איכות מוסדות החינוך מהווה שיקול בבחירת מקום מגורים, השיבו 36.3% מהנשאלים שמדובר בשיקול "במידה גבוהה"; 25.9% מהנשאלים השיבו "במידה גבוהה מאוד"; 21.5% השיבו "במידה בינונית"; ורק 10.9% השיבו "במידה מועטה" ו-5.4% "במידה מועטה מאוד".

 

 (נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים) (נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים)
(נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים)

 

על השאלה כמה כסף היו מוכנים להוסיף עבור רכישת דירה הממוקמת באזור רישום של בית ספר איכותי בעל מוניטין, השיבו כמעט מחצית מהנשאלים (49.5%) כי היו מוכנים להוסיף בין 50-100 אלף שקל למחיר הדירה; 32.8% מהנשאלים היו מוכנים להוסיף עד 50 אלף שקל עבור דירה ליד בית ספר איכותי; 15.5% מהנשאלים היו מוכנים להוסיף בין 100-200 אלף שקל למחיר הדירה; ואילו 3.1% כנראה יכולים להרשות לעצמם להוסיף מעל 200 אלף שקל עבור דירה ליד מוסד חינוכי. רק 2.7% לא היו מוכנים (או יכולים) להוסיף פרמיה לעלות הדירה עבור קרבה למוסד לימודים איכותי.

 

 (נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים) (נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים)
(נתונים באדיבות חברת סביבות מגורים)

 

ארה"ב: ויתור על שופינג עבור קרבה לביה"ס

"בית הספר המקומי הוא אחד הגורמים שמיוחסת להם השפעה מכרעת בתהליך רכישת הדירה, לאור העובדה שבתי ספר טובים מושכים משפחות עם ילדים בגילאי בית הספר", מסביר אלון גרינברג, מנכ"ל סביבות מגורים. לדבריו, "אם בעבר מלאכת ההשוואה בין בתי ספר בישראל נשענה בעיקר על שמועות ומדדים סובייקטיביים, הרי שכיום - עם פרסום נתוני המיצ"ב על ידי משרד החינוך - בחינת בתי הספר נשענת על נתונים אובייקטיביים וכמותיים, ברי השוואה פשוטה".

 

גרינברג מוסיף שגם במחקרים שנעשו בחו"ל נמצא, כי בהנחה שכל שאר הגורמים שווים או דומים, מחירם של בתים המצויים באזורי רישום של בתי ספר איכותיים - גבוה ממחיר בתים דומים המשוייכים לאזורי רישום של בתי ספר פחות איכותיים. לדבריו, במחקר שנעשה בארה"ב נמצא כי 1 מכל 5 רוכשי דירות מוכן לוותר על חדר שינה אחד או על גראז' (שטח חניה), לטובת בית ספר טוב יותר. 1 מכל 3 יקנו בית קטן יותר ו-51% יהיו אפילו מוכנים לוותר על שופינג.

 

במחקר נוסף שנערך בארה"ב, ממשיך גרינברג, במדינת מיזורי - הוכח שקיים קשר חזק בין מחירי הדיור לבין איכות בתי הספר. באותו מחקר נמצא כי קיימת פרמיה של 11% במחירי בתים עבור כל עלייה בדרגה אחת של איכות בית הספר. במחקר שנעשה במדינת פנסילבניה, נמצא קשר חזק וישיר בין מחירי הדיור לבין המשאבים שעומדים לרשות בית הספר היסודי בשכונה.

 

גרינברג נותן כדוגמא מחקר נוסף שבוצע בקצה השני של הגלובוס - בשנגחאי שבסין. "נמצא כי בתי ספר יסודיים ברמה הגבוהה ביותר בשנגחאי, מעלים את מחירי הדיור בסביבה ב-42%", הוא אומר. לדבריו, "הקשר בין בתי ספר למחירי הדיור מתאים במידה מסוימת לפרדוקס הביצה והתרנגולת - לא תמיד ברור מי הגורם המשפיע על הגורם השני, או מה קדם למה. בתי ספר טובים משפיעים על מחירי הדיור, אך ניתן לטעון שדווקא מחירי הדיור משפיעים על איכות בית הספר, לפחות בעקיפין".

 

במסגרת אותו מחקר, נבדקו כמה שכונות מגורים הסמוכות או מהוות חלק מאזור רישום של בית ספר יסודי או חטיבת ביניים, הנחשבים איכותיים ובעלי מוניטין. בבדיקה נמצא כי שכונות שבתחומן בתי ספר הידועים כאיכותיים, נחשבות אטרקטיביות יותר בקרב משפחות עם ילדים, וזוכות לביקושים גבוהים יותר.

 

"בשורה התחתונה", אומר גרינברג, "לא ניתן להתעלם מהעובדה שקיים ביקוש גבוה לבתי ספר טובים. לנוכח ההיצע המוגבל של מגורים באזורי רישום של בתי ספר איכותיים יותר, קל להסיק שאותו ביקוש גורם לעליית מחירי הנדל"ן - זאת למרות שאין זה פשוט לבודד גורם זה אל מול שאר הגורמים המשפיעים על בחירת מקום המגורים".

 

עם זאת, הוא מסייג את דבריו ומדגיש כי "קיימים מרכיבים רבים המשפיעים על מחירי הדירות, ומוסדות חינוך מהווים רק אחד מהם". לדבריו, בבדיקה שערך השווה בין שכונות הדומות האחת לשנייה במרבית המאפיינים - כגון בינוי, מיקום, אוכלוסייה וכיו"ב. "לכן ניתן להסיק ברמת ביטחון גבוהה, שאכן קיימת מובהקות סטטיסטית בכל הקשור לפרמיה הנלווית למחירי דירות, בשכונות שבהן פועלים בתי ספר איכותיים". יצוין כי במסגרת המחקר נעזרה חברת סביבות מגורים גם בנתוני אתר מדלן.

 

בית ספר אטרקטיבי = דירות יקרות יותר

ביה"ס "תל חי", שכונת כפר שלם, ת"א

בשכונת כפר שלם בדרום תל-אביב פועל אחד מ-3 בתי הספר היסודיים היחידים בארץ שזכו לציון מושלם 100 בדירוג מבחני המיצ"ב. מהבדיקה עולה שבית הספר מהווה גורם משיכה לשכונה, הסובלת (בחוסר צדק מסוים) מתדמית בעייתית, ומחירי הדירות שבה גבוהים יותר ממחירי הדירות בשכונה אחרת שמזכירה אותה במאפייניה - שכונת התקווה.

 

לאחרונה הודיעה עיריית תל-אביב כי תגדיל בשכונה את אחוזי הבנייה כדי לקדם את תוכנית הפינוי-בינוי במקום. לדברי רונית פורת, מנכ"לית חברת הבנייה אוניל הבונה את פרויקט "תלאביבי" בשכונה, "אנחנו רואים שחלק גדול מאוכלוסיית הרוכשים בפרויקט מתעניינת באיכות בית הספר. רוכשים רבים, בעיקר משפחות צעירות, הגיעו אלינו בשיטת 'חבר מביא חבר' לאור המוניטין שבית הספר צבר בשנים האחרונות".

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת כפר שלם: 1.4 מיליון שקל
  • שכונת התקווה: 1.2 מיליון שקל
  • הפרש: 16.7%

 

ביה"ס תל חי בשכונת כפר שלם בתל-אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ביה"ס תל חי בשכונת כפר שלם בתל-אביב(צילום: ירון ברנר)

 

ביה"ס "בכור לוי", שכונת צפון רחובות, רחובות

כנראה שהקרבה למכון ויצמן עושה את שלה. לבית הספר היסודי "בכור לוי" ציון 100 עגול במבחני המיצ"ב - עובדה אשר מיצבה את אזור צפון רחובות, שמשיק למכון ויצמן, לאחד המבוקשים בעיר. מחירי הדירות באזור זה גבוהים יותר ממחירי הדירות בשכונות השכנות - נורדאו ובנימין.

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת צפון רחובות: 1.2 מיליון שקל
  • שכונות בנימין/נורדאו: 1.1 מיליון שקל
  • הפרש: 9%

 

ביה"ס בכור לוי בשכונת צפון רחובות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ביה"ס בכור לוי בשכונת צפון רחובות(צילום: מוטי קמחי)

 

ביה"ס "מופת חופים", שכונת עין הים, חדרה

בית הספר הניסויי "מופת חופים" שבשכונת עין הים במערב חדרה, אימץ שיטה של "חינוך חווייתי", בה החוויה מחליפה את הלימודים השגרתיים של ספרים ומחברות. מהבדיקה עולה כי בית הספר מהווה גורם משיכה משמעותי של זוגות צעירים לשכונה ולאחרונה אף אושר להקים בית ספר תיכון בקריית החינוך. המחירים בשכונה גבוהים יותר מאשר בשכונה דומה - אחוזת דניה.

 

לדברי ערן ברק, סמנכ"ל שיווק בחברת עמרם אברהם, הבונה בשיתוף חברת אפי קפיטל את פרויקט "אקווה" בשכונה, "אחד הגורמים המשמעותיים ביותר בבחירת אזור מגורים חדש הוא מערכת החינוך הקיימת במקום - והדבר ניכר בעיקר בקרב הורים לילדים. כך למשל, בפרויקט שלנו, רוב הרוכשים מגיעים מאזור המרכז והשרון, ולמעשה מקבלים החלטה על שינוי סביבת מגורים. לכן, עבורם, נושא בתי הספר וגני הילדים הוא מהותי ועולה בכל שיחות המכירה".

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת עין הים: 1.2 מיליון שקל
  • שכונת אחוזת דניה: 1.02 מיליון שקל
  • הפרש: 17.6%

 

ביה"ס מופת חופים בשכונת עין הים בחדרה (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ביה"ס מופת חופים בשכונת עין הים בחדרה(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

ביה"ס "נופית", היישוב נופית

נופית הוא יישוב קהילתי כפרי במערב הגליל התחתון, בתחום המועצה האזורית זבולון. ביישוב כ-2,900 תושבים הנהנים ממערכת חינוך איכותית וייחודית, המשלבת ערכי קהילה, טבע וסביבה. במערכת החינוך המקומית בולט בית הספר היסודי נופית (היחיד ביישוב), שלו ציון 100 במבחני המיצ"ב, ומחירי הבתים צמודי הקרקע שלו גבוהים לעומת יישובים קהילתיים אחרים במועצה אזורית סמוכה.

 

מחיר ממוצע לבית צמוד קרקע:

  • נופית: 2.4 מיליון שקל
  • עדי (יישוב קהילתי במועצה אזורית עמק יזרעאל): 2.15 מיליון שקל
  • הפרש: 11.6%

 

ביה"ס נופית ביישוב נופית (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
ביה"ס נופית ביישוב נופית(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"ביה"ס הירוק", השכונה הירוקה, כפר סבא

כפר סבא נחשבת לאחת מערי החינוך המובילות ובולט בה בייחודיותו "בית הספר הירוק" בשכונה הירוקה. התכנון והביצוע בבית הספר הושתתו על אלמנטים סביבתיים, כגון שימוש בחומרים בעלי תו תקן ירוק, כיתות מרווחות, איסוף מי מזגנים, הכנה למערכת לטיפול במים אפורים, בידוד מעטפת המבנה, הגברת השימוש בהצללה ותאורה טבעית. המחירים בשכונה גבוהים ממחירים בשכונת הדרים הסמוכה.

 

לדברי אבי זיתוני, בעלי חברת א.זיתוני הבונה את פרויקט "ECO" בשכונה, "בית הספר שונה מבתי הספר באזור - זהו בית ספר ירוק, הן בבנייה והן בתכנים שהוא מעביר לתלמידים. מטבע הדברים, בשכונה המושכת אוכלוסייה ברמה סוציו-אקונומית גבוהה, גם בית הספר יהיה ברמה גבוהה וימשוך אוכלוסיות מבוססות נוספות. אנו רואים זאת מצוין במשרד המכירות: חלק גדול מהרוכשים מבררים עד כמה הפרויקט קרוב לבית הספר, וזו גם אחת הסיבות שהדירות בפרויקט נמכרות בקצב מהיר מהצפוי".

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • השכונה הירוקה: 1.72 מיליון שקל
  • שכונת הדרים: 1.56 מיליון שקל
  • הפרש: 10.3%

 

בית הספר הירוק בשכונה הירוקה בכפר סבא (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בית הספר הירוק בשכונה הירוקה בכפר סבא(צילום: עידו ארז)

 

חט"ב "עתידים", שכונת 1200, הוד השרון

חטיבת הביניים "עתידים" בשכונת 1200 החדשה שבצפון-מזרח הוד השרון נחשבת לאחת הטובות באזור השרון. הישגיה מתבטאים, בין השאר, בציון 98 במבחני המיצ"ב. בית הספר מביא למשיכה של זוגות צעירים ומשפרי דיור לשכונת 1200 החדשה בעיר, ומחירי הדירות בשכונה גבוהים מעט יותר משכונות דומות אחרות, כמו שכונת הדר.

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת 1200: 1.8 מיליון שקל
  • שכונת הדר: 1.76 מיליון שקל
  • הפרש: 2.3%

 

חט"ב עתידים בשכונת 1200 בהוד השרון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חט"ב עתידים בשכונת 1200 בהוד השרון(צילום: עידו ארז)

 

ביה"ס "שקד", שכונת קריית חרושת, קריית טבעון

שכונת קריית חרושת, שבעבר תפקדה כרשות עצמאית, אמנם מנותקת במידה מסוימת מלב קריית טבעון, אך מתנחמת בבית הספר "שקד" המצליח שפועל בשכונה. בית הספר פועל על פי הגישה החינוכית האנתרופוסופית, שרואה את הילד קודם כל כישות מתפתחת, ואת הילדות כפרק זמן משמעותי ובעל ערך לשם עצמו.

 

בית הספר מערב עשייה סביבתית וקהילתית, בשיתוף פעולה עם קהילת הורי בית הספר וקהילת טבעון הרחבה. המחירים בשכונה גבוהים מעט יותר משכונות סמוכות כמו קריית עמל.

 

מחיר ממוצע לבית צמוד קרקע:

  • קריית חרושת: 2 מיליון שקל
  • קריית עמל: 1.9 מיליון שקל
  • הפרש: 5.3%

 

ביה"ס שקד בשכונת קריית חרושת בקריית טבעון (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
ביה"ס שקד בשכונת קריית חרושת בקריית טבעון(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

ביה"ס "מגן", שכונת מעוז אביב, ת"א

בית הספר "מגן" שוכן בשכונת מעוז אביב בצפון תל-אביב. בית הספר זכה לציון 98 במבחני המיצ"ב ואוכלוסייתו בעלת רמה סוציו-אקונומית בינונית-גבוהה. שכונת מעוז אביב סמוכה לכמה שכונות הנחשבות ליוקרתיות ממנה: תל ברוך, נאות אפקה ושיכון דן; אך בית הספר מבדל אותה ומהווה פקטור חיובי בבחירת מקום מגורים בשכונה. מחירי הדירות שבשכונה גבוהים הרבה יותר משכונות דומות לה שניתן להשוות ביניהן, כמו שכונת הדר יוסף.

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת מעוז אביב: 2.7 מיליון שקל
  • שכונת הדר יוסף: 1.93 מיליון שקל
  • הפרש: 39.9%

 

ביה"ס מגן בשכנות מעוז אביב בתל-אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ביה"ס מגן בשכנות מעוז אביב בתל-אביב(צילום: ירון ברנר)

 

ביה"ס "מרחב", שכונת קריית גולומב, רעננה

בית הספר הדמוקרטי "מרחב" בשכונת קריית גולומב ברעננה הוקם על ידי קבוצת הורים שביקשו להגשים את השקפת עולמם החינוכית-ערכית. בית הספר מציע לימודים באווירה אינטימית, בה יש דגש מיוחד על צרכיו והתקדמותו של כל ילד וילדה. כיום לומדים כ-60 תלמידים בכיתות א'-ו' ושכר הלימוד השנתי עומד על 21 אלף שקל.

 

מחיר ממוצע לדירת 4 חדרים:

  • שכונת קריית גולומב: 1.82 מיליון שקל
  • שכונת קריית דוד רמז: 1.68 מיליון שקל
  • הפרש: 8.3%

 

ביה"ס מרחב בשכונת קריית גולומב ברעננה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ביה"ס מרחב בשכונת קריית גולומב ברעננה(צילום: עידו ארז)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
ביה"ס נופית. בזכותו המחירים ביישוב קפצו?
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים