שתף קטע נבחר

בית כלא ללא קירות באי אקזוטי. יש דבר כזה

מתחם איווהיג שבפיליפינים אינו בית סוהר רגיל. האסירים מסתובבים עם מצ'טות, עובדים בשדות האורז ומוכרים מזכרות תוצרת יד לתיירים, בעוד הסוהרים שוכבים פרקדן בצל. איך זה עובד? ומי לעזאזל ניסה לברוח ממנו?

מאה אסירים מורשעים חמושים במצ'טות מסתובבים ברחבי בית כלא רחב ידיים ללא קירות באחד מהאיים היפים ביותר בפיליפינים - כך נראית מדיניות השיקום הייחודית המיושמת בכלא זה. קבוצה אחרת של אסירים לבושים בחולצות כחולות קוצצים עשבים בשדה אורז בבית הכלא בעוד שני סוהרים חמושים ברובים התלויים על כתפיהם נרגעים בצל.

 

עוד חדשות בעולם :

המדינה הטובה בעולם: אירלנד מס' 1. ואנחנו?

זו אישה? זה רובוט? זו מדריכה במוזיאון

מחאה: דקת דומייה למען עיתונאי אל-ג'זירה

 

אך לארטורו (21), שמרצה מאסר עולם על רצח בבית הכלא איווהיג שבאי פאלוואן, אין שום תוכניות לברוח. הוא מעדיף לשמור על סיכוייו להמתקת דינו או אפילו לחנינה. "אני לא רוצה לחיות את חיי כעכבר, לרוץ בהיסטריה לאיזה חור, כל פעם ששוטר עובר לידי", מספר אסיר בן 51, ששמו נאסר לפרסום לפי חוקי הכלא. 

רוצחים מורשעים עם מצ'טות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצחים מורשעים עם מצ'טות(צילום: AFP)

משגיחים בשאנטי. סוהרים באיווהיג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משגיחים בשאנטי. סוהרים באיווהיג(צילום: AFP)

מסביב לבית הכלא יער סבוך ועבות, רכס הרים וכביש ראשי. כלא איווהיג המשתרע על 260 קילומטרים רבועים הוא אחד מבתי הכלא הפתוחים הגדולים בעולם - גודלו כפול מגודלה של העיר פריז. שומר יחיד יושב בשער הראשי, מנפנף לשלום למבקרים שנכנסים לכלא ללא בדיקה. יש תעלה רדודה, אך אין קירות - זה כל מה שמפריד בין 3,186 האסירים לעולם בחוץ.

 

תיירות גואה: קונים מזכרות מהאסירים

14 קילומטרים משם נמצאת פוארטו פרינססה, עיר בת 250,000 תושבים ויעד תיירותי מושך. פוארטו פרינססה היא שער הכניסה לאי המכיל אתרי צלילה מדהימים, מערכת נהרות תת-קרקעיים וחופים בתוליים. זרם תיירים מקומיים וזרים מבקר תדיר במתחם איווהיג, שנבנה לפני מלחמת העולם השנייה ומכיל מבנים מנהלתיים לצד חנות מזכרות בעבודת יד, שאותן מכינים ומוכרים האסירים.

 

כמה עשרות דונמים מוקדשים לגידול אורז. ברווזים, עזים, בקר ואנפות ניזונים מהיבולים שנקצרו. ברחבי בית הכלא ניתן למצוא גם בריכות דגים, עצי קוקוס, שדות תירס וגידולי ירקות, אולם על מרבית השטח חולשים עצים ושיחים. הקולוניאליזם האמריקני הוא שאחראי להקמת כלא איווהיג ב-1904. מטרתו הייתה לאכלס אסירים פוליטיים ואסירים ממנילה שחומרת פשעיהם דרשה את בידודם במתחם שאינו מיושב הרחוק כ-600 קילומטרים מבירת המדינה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מינימום אבטחה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מינימום אבטחה(צילום: AFP)
גם לאחר עצמאות הפיליפינים אחרי מלחמת העולם השנייה ועד שנות השבעים, מדיניות האבטחה בבתי הכלא במדינה הייתה קשוחה בהרבה מהמדיניות כיום. רוב בתי הכלא בפיליפינים המשיכו להתקיים בתנאים ברוטליים, והאסירים מצטופפים בתאים חסרי אוויר, ואף נדרשים לישון בתורות.

 

משב מרענן של רפורמה

באיווהיג - ובארבע חוות ענישה נוספות במחוזות אחרים - החליטו הרשויות לנצל את המרחבים הפתוחים כדי ליצור תנאים טובים יותר שיקדמו את שיקום האסירים. "העבודה בחוות משרתת את המטרה - חזרתם לחיים חופשיים בחברה כשישתחררו. זה עוזר להם להסתגל לחיים החדשים, חיים של חירות", אומר מפקח הכלא, ריצ'רד שוורצקוף.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

האסירים באיווהיג מגיעים בעיקר מבית הכלא המרכזי במנילה ביליביד, מתקן קטן הרבה יותר המכיל 22,000 אסירים שנאלץ להעביר כל כמה זמן אסירים לבתי כלא אחרים, כדי להקל את הצפיפות. בכלא בפאלוואן התאים אינם צפופים וקטנים. בנייני המגורים גדולים יחסית והאבטחה צנועה. מסביב לבניינים ישנה גדר תיל במקום קירות בטון או מתכת.

 

כ-50 אסירים ברי מזל מתגוררים בבקתות קש ובמבוק לצד החווה. הם שומרים על

היבולים, הטרקטורים והציוד הנוסף. רק 150 אסירים מחויבים לעבוד בתוך המבנה ונותרים בסביבה מאובטחת קצת יותר. עם זאת, רוצחים ועבריינים מסוכנים אחרים יכולים לזכות באפשרות להישאר מחוץ לבנייני המגורים והעבודות אם ריצו מחצית מגזר דינם ומחזיקים ברישומי התנהגות טובים.

 

שוורצקוף טוען כי הגישה המודרנית לענישה מצליחה מאוד. פחות מעשרה אחוזים מהאסירים בבית הכלא חוזרים שוב למאסר לאחר שהשתחררו, הרבה פחות מהממוצע הלאומי. בכלא לא נרשמו אף פעם התפרעויות או ניסיונות בריחה המוניות. ב-2012 אירע ניסיון בריחה יחיד מהכלא. אולם שלושה מארבעת האסירים שברחו נתפסו.

 

גמאי, בן 39 המרצה עונש מאסר בגין סחר בסמים, מספר כי העבודה בכלא עזרה לו להתגבר על העובדה שאשתו עזבה אותו עבור גבר אחר. "זה עוזר לי להפסיק לחשוב על דברים רעים", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסירים בשדה אורז של כלא איווהיג
צילום: AFP
מומלצים