שתף קטע נבחר

מחאה: דקת דומייה למען עיתונאי אל-ג'זירה

בית משפט בקהיר גזר אתמול 10-7 שנות מאסר על עיתונאי הרשת הקטארית אל-ג'זירה שהורשעו בשיתוף פעולה עם האחים המוסלמים. עיתונאים ברחבי העולם הפגינו נגד הפסיקה הדרקונית שמאיימת על חופש העיתונות במצרים

עיתונאים ברחבי העולם ובמערכת רשת BBC הלונדונית הפגינו היום (יום ג') סולידריות עם שלושת עיתונאי רשת אל-ג'זירה שנשלחו אתמול ל-10-7 שנות מאסר במצרים בגין שיתוף פעולה עם תנועת האחים המוסלמים - גזר דין שהכה גלים בעולם. במקביל הודיע הנשיא הטרי עבד אל-פתאח א-סיסי כי לא יתערב בהחלטות מערכת המשפט.

 

עוד חדשות בעולם :

המדינה הטובה בעולם: אירלנד מס' 1. ואנחנו?

האזנות הסתר: זיכוי לעורכת, יועץ רה"מ אשם

פריז: בנו העתק של מגדל אייפל - מכיסאות

 

ארצות הברית עומדת בראש הדרישה העולמית מהנשיא המצרי לחון את העיתונאים שהורשעו בסיוע למפלגתו של הנשיא המודח מוחמד מורסי, שהוצאה מחוץ לחוק, בכך ש"הפיצו ידיעות שקריות".

העיתונאים שהורשעו בהאר מוחמד, מוחמד פאהמי ופיטר גרסט (משמאל לימין) (צילום: AP) (צילום: AP)
העיתונאים שהורשעו בהאר מוחמד, מוחמד פאהמי ופיטר גרסט (משמאל לימין)(צילום: AP)

דקת דומייה במטה מערכת ה-BBC (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דקת דומייה במטה מערכת ה-BBC(צילום: רויטרס)
 

בית משפט בקהיר גזר על העיתונאי האוסטרלי פיטר גרסט ועל העיתונאי המצרי-קנדי מוחמד פאדל פהאמי שבע שנות מאסר, בעוד המפיק בהאר מוחמד נשלח ל-10 שנות מאסר. 11 מהנאשמים שעמדו למשפט קיבלו עונש של 10 שנות מאסר בהיעדרם, בהם עיתונאי הולנדי ושני עיתונאים בריטים. המורשעים יוכלו לערער בפני ערכאה גבוהה יותר על עונשם.

 

הרשויות המצריות לא אהדו, בלשון המעטה, את סיקור הרשת הקטארית את הפשיטות הקטלניות על תומכי האחים המוסלמים, מאז שהצבא המצרי הדיח את מורסי ביולי 2013. הן רואות ברשת הערבית את "קולה של קטאר", ומאשימים את דוחא בתמיכה באחים המוסלמים ובמורסי, בעוד זו גינתה את מצרים על דיכוי התומכים האיסלאמיים.

 

א-סיסי, רמטכ"ל הצבא לשעבר שהוביל את המהלך להדחת מורסי לפני היבחרו לנשיאות במאי השנה, אמר כי הרשויות "לא יתערבו בנושאים משפטיים". "עלינו לכבד את הפסיקות המשפטיות ולא להגיב עליהן גם אם אחרים לא מבינים אותן", אמר בנאום ששודר בטלוויזיה.

הודיע שלא יתערב בהחלטת בית המשפט. א-סיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הודיע שלא יתערב בהחלטת בית המשפט. א-סיסי(צילום: EPA)

הערותיו של א-סיסי מגיעות יום לאחר שהבית הלבן הפציר במצרים לחון את העיתונאים. עם זאת, מקור נשיאותי אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי א-סיסי לא יכול משפטית לחון אותם עד שלא ניתן פסק דין סופי לאחר הערעורים.

 

"עיתונות אינה פשע"

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי גינה את פסקי הדין וכינה אותם "מצמררים ודרקוניים". הוריו של העיתונאי האוסטרלי גרסט הבטיחו שימשיכו להילחם עבור חופש העיתונות וקנברה הצטרפה למחאה ודרשה גם היא את חנינת העיתונאים.

 

"מדובר בשעתה השחורה לא רק של משפחתנו אלא גם לענף העיתונות בכלל", אמר אביו בבריסביין. "אסור שהחתירה לחופש העיתונות ולחופש הביטוי תפסיק. עיתונות אינה פשע".

"שחררו את הצוות של אל ג'זירה". מוחים ב-BBC (צילום: AP) (צילום: AP)
"שחררו את הצוות של אל ג'זירה". מוחים ב-BBC(צילום: AP)
 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רשת אל-ג'זירה, שעיתונאיה עבדו בקהיר ללא הכרה רשמית, גינתה את גזר הדין וקראה לו "בלתי צודק". עיתונאי מערכת ה-BBC, רשת השידור הממלכתית בבריטניה, שהעסיקה בעבר את גרסט, התאספו במטה בלונדון והביעו את

 הזדהותם באמצעות הדבקת נייר דבק שחור על פיהם לאות סתימת הפיות. גם חברי מועדון העיתונאים הזרים בהונג קונג מחו על גזר הדין.

 

"גזר הדין אינו צודק, התיק הזה לא מבוסס", אמר ראש מערכת החדשות ב-BBC, ג'יימס הארדינג, זמן קצר לפני שקיימו הנוכחים דקת דומייה. צרפת, בריטניה והולנד זימנו את שגריריהן המצרים לשיחת הבהרה בנושא ונציבת האו"ם לזכויות אדם נאבי פילאי מסרה כי היא "המומה ונסערת" בשל הפסיקה.

 

אולם התגובות היו מוגבלות למילים בלבד. אף בירה מערבית לא תסכן את יחסיה עם מצרים, המדינה הערבית הראשונה שחתמה הסכם שלום עם ישראל ובעלת ברית אסטרטגית של ארה"ב. יום לפני גזר הדין, בכירים אמריקניים הודיעו על שחרור כספי הסיוע המוקפאים למצרים הנאמדים ב-572 מיליון דולרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עיתונאי ה-BBC שותקים
צילום: רויטרס
מומלצים