שתף קטע נבחר

מסלול עוקף חמאס: הכסף הערבי לשיקום עזה

משרד הכלכלה הפלסטיני מעריך כי עד עתה נגרם לעזה נזק שנאמד בכ-3 מיליארד דולר עוד לפני שמבצע צוק איתן נגמר. הממשלה הפלסטינית לא תוכל לעמוד לבדה בכיסוי הנזקים וגיוס הכספים מהעולם הערבי החל. אך כבר עכשיו בולט דבר מעניין: מדינות המפרץ המתונות מנסות למנוע מחמאס לגעת בכסף

בצד הפלסטיני החלה הערכה ראשונית של הנזקים שנגרמו לרצועת עזה מאז החל מבצע "צוק איתן ". לא צריך להיות מומחה גדול כדי להבין שהנזקים לתשתיות עצומים, אלא מספיק להסתכל בתמונות שמגיעות מאזורי הלחימה. בכל אופן משרד הכלכלה של ממשלת האחדות הפלסטינית פרסם אומדן ראשוני כי מדובר בנזק של 3 מיליארד דולר, אולם ברור כי בסופו של דבר הנתון יהיה גבוה הרבה יותר מה עוד שהלחימה נמשכת.

 

הירוקים של השכן - הטורים האחרונים של דורון פסקין :

סקר: הפלסטינים חוששים למצבם הכלכלי ורוצים להגר

הארגון שהפך את החטיפות לעסק משתלם

סיבה לדאגה: הפלסטינים נכנסים לחורף כלכלי

 

המשרד לא פירט כיצד הגיע לאומדן הנזקים הללו אך ציין כי מדובר בנתון שהושג אחרי התייעצויות עם מומחים וגופים כלכליים, כולל ברצועת עזה. מבחינה זו, ואם האומדן משקף את המציאות, הרי שהיקף הנזק הוא כבר כפול ביחס למה שמייצרת הרצועה בשנה אחת. בשנת 2013, הגיע התוצר המקומי הגולמי (התמ"ג) של הרצועה ל-1.8 מיליארד דולר בלבד.

 

השאיפה שהכסף לא יעבור דרך חמאס

הרשות הפלסטינית ברמאללה, שחשה במצוקה נוכח התמיכה הגוברת בחמאס, מנסה להפגין יוזמה בכל מה שקשור בדאגה לשיקום הרצועה. סגן ראש הממשלה כבר הודיע בתחילת השבוע כי הממשלה החלה בהתייעצויות עם גורמים שונים כדי לגבש כבר עתה תוכניות לשיקום הרצועה. באישור ישראלי העבירה הרשות הפלסטינית עד כה מספר מטענים של סיוע לתושבי הרצועה, אם כי, כמובן, נוכח הצרכים ומספר העקורים ברצועה שעולה על 100 אלף איש, מדובר בסיוע סמלי בלבד.

 

עזה. נזק של מיליארדים (צילום: AP) (צילום: AP)
עזה. נזק של מיליארדים(צילום: AP)

 

משרד הכלכלה הפלסטיני טוען בין השאר, כי ישראל גרמה נזק אדיר לאזור התעשייה היחיד הנמצא ברצועה ושטחו 485 דונם. אזור זה סיפק כאלפיים מקומות תעסוקה בטרם החלו הקרבות. לפי הפלסטינים, בשבועיים של המבצע כל הפעילות הכלכלית משותקת לחלוטין. זה כולל גם את ענף הדיג. בנושא זה נמסר כי נמל הדייגים ברצועה ספג מספר התקפות מהאוויר והתשתיות במקום נפגעו בצורה משמעותית. ברשות הפלסטינית מעוניינים לנצל את עבודות השיקום שיגיעו בעקבות המבצע כדי להרחיב את נמל הדייגים ולאפשר לו לקלוט עד אלף ספינות דיג במקביל.

 

ועוד לפני שהצדדים מראים נכונות להכריז על הפסקת אש יש כבר מי שרואה קדימה. אתמול נחתם ההסכם הראשון לשיקום עזה. ממשלת איחוד האמירויות חתמה הסכם עם סוכנות הפליטים של האו"ם (אונר"א) בדבר העברת 150 מיליון דירהם (כ-40 מיליון דולר) לשיקום הרצועה. ממשלת האמירויות הודיעה כי הכסף מיועד אך ורק לשיקום בתים, בתי חולים ובתי ספר. הכסף הזה יועבר לאונר"א מתוך שאיפה שחמאס לא יצליח לשים עליו את היד.

 

מדובר במגמה חשובה שיש לשים לב אליה. מדינות המפרץ המתונות (סעודיה, האמירויות, בחריין) עושות כל מאמץ לא לאפשר לחמאס לשים ידיים מחדש על הכספים שייכנסו לרצועה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הפגזות צה"ל בעזה
צילום: רויטרס
מומלצים