שתף קטע נבחר

סיבה לדאגה: הפלסטינים נכנסים לחורף כלכלי

האביב הערבי עוצר את הסיוע ממדינות ערב, הכספים מהמערב מקרטעים, וגם האופק המדיני מתפוגג: כל אלה מציבים בפני הרשות הפלסטינית אתגרים חברתיים לא פשוטים. ממש בחצר האחורית של ישראל מתקיים משק מקביל הסובל מאבטלה של 28.5% ומצמיחה של 2.5% בלבד

לצד הפסקת השיחות עם ישראל ניתן לומר כי המשק הפלסטיני בגדה המערבית במשבר. לאחר שנות צמיחה נאה, בעשור הקודם, הגיע מה שמכונה "האביב הערבי" וטרף את הקלפים לפלסטינים. הסוגיה הפלסטינית, שעד אז נראה היה כתופסת מקום גבוה בסדר היום הערבי (לפחות כלפי חוץ) נדחקה לשולים. לכך היה גם מחיר כלכלי.

 

לטורים האחרונים במדור הירוקים של השכן :

האויב הגדול של נשיא מצרים : הכלכלה

35 שנים למהפכה : חומייני הבין בכלכלה?

ההסתבכות בסוריה מרוששת את נסראללה?

 

המדינות הערביות, כולל אלה שלא נפגעו ישירות מגל המהפכות, החלו לשים דגש ובעיקר תקציבים כלפי פנים. בנוסף, הדגש של המדינות הערביות הופנה לכיוונים אחרים. רוב הממשלות הערביות תעדפנה לשלוח כספי סיוע לפליטים הסורים על פני סגירת הגרעון שיצרה ממשלת הרשות הפלסטינית. גם האמריקנים שמעבירים מידי שנה 500 מיליון דולר לתקציב הפלסטיני מתמהמהים נוכח קרטוע התהליך המדיני.

 

הדבר בא לידי ביטוי בנתונים. לפי משרד האוצר הפלסטיני, מתחילת השנה הגיע הסיוע מחו"ל לסכום של כ-630 מיליון שקל; ירידה של 65% בהשוואה לרבעון הראשון של 2013. מי שסייע לקופת הרשות הפלסטינית במהלך שלושת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית הם: סעודיה, קטאר, הבנק העולמי והקהילה האירופית. אולם סכום זה הוא כמו טיפה בים לעומת צורכי הרשות הפלסטינית שמתקיימת מכספי התרומות.

 

הגרעון של הרשות הפלסטינית נאמד בסוף שנת 2013 בכ-1.3 מיליארד דולר ועד סוף השנה הנוכחית הוא צפוי להאמיר לפי תחזיות הכלכלנים לכ-1.6 מיליארד דולר. מי שירגישו את זה הם מועסקי הרשות הפלסטינית שייאלצו להסתדר עם משכורות מעוכבות או חלקיות.

 

280 אלף מובטלים פלסטינים

ירידת ההתעניינות בסוגיה הפלסטינית ביחד עם היעדר אופק מדיני, יוצרים חששות בקרב שכבת העסקים הפלסטינית בגדה. החשש נובע בעיקר מהירידה ברמת החיים (ההכנסה לנפש ירדה בשנה שעברה ב-2%) ומעליה אפשרית באבטלה, בין השאר בשל החמרת צעדי ישראל במידה שתקום ממשלה בשיתוף חמאס. במשך 20 השנים שחלפו מאז אוסלו, לא יצרו הפלסטינים שום תחלופה לתלותם המוחלטת בישראל (סחר, תעסוקה, אספקת אנרגיה) וזאת למרות דיבורים רבים ופגישות עם גורמים ערביים ואחרים.

 

סמיר חלילה, הכלכלן הפלסטיני הבכיר ומי שעומד בראש חברת "פאדיקו", החברה הגדולה ביותר לפיתוח תשתיות, התריע כי המשך המגמה הנוכחית תביא להתדרדרות במצב שוק העבודה. הוא אמר באחרונה כי המשק הפלסטיני זקוק לשיעורי צמיחה גבוהים של 8% בשנה לפחות בעשור הקרוב כדי להוריד את רמת האבטלה לרמה אותה הגדיר "סבירה".

 

גם חלילה יודע שיעד צמיחה זה קשה אם לא בלתי אפשרי להשגה ולכן הוא כמו רבים אחרים חושש כי העתיד הכלכלי של הפלסטינים אינו מבשר טובות. לדעת חלילה, על הרשות הפלסטינית להכריז על מצב חירום כלכלי נוכח שיעורי הצמיחה הנמוכים ושיעורי האבטלה הגבוהה.

 

לפי הנתונים הרשמיים של הרשות הפלסטינית, בסוף 2013 הגיעה רמת האבטלה ל-28.5% (כולל בעזה) בעוד קרן המטבע הבינלאומית מדברת על צמיחה מקסימלית של 2.5% השנה. לפי הערכות, מספר המובטלים הפלסטינים עומד על כ-280 אלף. הרשות הפלסטינית שהיא המעסיקה הגדולה ביותר במשק הפלסטיני, הודיעה על הפסקת העסקת עובדים חדשים נוכח מצוקת המזומנים ממנה היא סובלת.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן וחאלד משעל. אתגרים חברתיים קשים
צילום: רויטרס
מומלצים