שתף קטע נבחר

ארה"ב: עודף משקיעים מקפיץ מחירי הדיור

תופעה חדשה בארה"ב: בעלי נכסים למגורים מעדיפים שלא למכור את הבתים בבעלותם אלא להשכיר אותם - לקנות דירה חדשה. המטרה: לכסות את המשכנתא ולהרוויח על הדרך תשואה נאה. הבעיה: המחסור בהיצע הדירות למכירה מוביל לעלייה חדה במחירים ולגידול בביקושים למגורים בשכירות

חשבתם שרק בישראל משקיעי הנדל"ן לא מפסיקים לקנות דירות למגורים? מתברר שהמצב דומה גם בארה"ב, שם בעלי נכסים למגורים בוחרים שלא למכור את הדירות שבבעלותם - ומעדיפים לקנות בתים נוספים רק כדי להשכיר אותם.

 

 

על פי דיווח של אתר החדשות האמריקאי CNBC, המחסור החמור בהיצע הדיור בשוק הנדל"ן האמריקאי עדיין מונע ממנו להתאושש לחלוטין ממשבר הסאב-פריים ב-2008. הסיבה העיקרית למחסור בהיצע, על פי הדיווח, נעוצה בעובדה שיש מספר הולך וגובר של בעלי נכסים שרכשו בית נוסף - מבלי למכור את הבית הקודם שלהם.

 

"בעלי הבתים מתחילים להפוך למשכירים מבחירה - ותופעה זו פוגעת באופן ברור בנתוני ההיצע", מסבירה נלה ריצ'רדסון, כלכלנית ראשית ב-Redfin, חברה אמריקאית לתיווך נדל"ן. "הסוכנים שלנו רואים לקוחות שמגיעים עם מספיק כסף מזומן ביד לרכישת הבית הבא שלהם. רבים מהם לא צריכים את ההון העצמי שגלום בבית הקודם שלהם, או שהם מצליחים לנצל חלק ממנו לרכישת הבית הבא".

 

באתר CNBC מאבחנים את התופעה בתור "אירוניה מוזרה בשוק הדיור". זאת משום שהנוסחה שהם מכירים היא - מחסור בהיצע מוביל לעלייה במחירי הדירות. עלייה במחירי הדירות גורמת לכך שרבים לא יכולים להרשות לעצמם לקנות בית משלהם - מה שמוביל לגידול בביקוש לשכירות. ומה קורה כשיש ביקושים רבים לשכירות? גם מחירי השכירות עולים - והמרוויחים הגדולים הם אלה שברשותם יותר מנכס אחד, ויכולים להשיא תשואות גבוהות מהשכרתו.

 

חייבים למשכנתא - אז מעדיפים להשכיר

"הופתעתי מהקלות של המהלך", אומרת שלי בוורלי, שמכנה את עצמה בתור "בעלת דירה במקרה". שלי ובעלה קיאון עסוקים בקישוט הבית החדש שלהם בפרברי העיר בולטימור, מרלינד. הבית החדש גדול פי 4 מהבית הקודם שעכשיו הם משכירים. אבל הסיבה לכך שבני הזוג בוורלי לא מכרו את ביתם הקודם אינה נובעת משיקולים של השקעות ורווחים - השניים עדיין חייבים כ-30 אלף דולר על ביתם הקודם, ולא הצליחו למכור אותו במחיר שיכסה להם את החוב.

 

"ידעתי שזו תהיה בעיה למכור, כי קניתי את הדירה בשיאו של השוק, בשנת 2006, ומאז הוא צנח", היא מספרת, "לא היה לנו משתלם לשלם את 30 אלף הדולרים - עדיף היה להשכיר את הנכס, לכסות את המשכנתא ולקבל בית עם אותו שכר דירה או אפילו לעשות רווח אם נשכיר לטווח הרחוק".

 

לדברי נלה ריצ'רדסון, מי שיכול לצעוד את הצעד הבא ולקנות בית נוסף, מבלי למכור את הקודם, הוא "אדם שלא קנה את הבית במהלך העלייה והצניחה של שוק הדיור, שגר בבית זמן רב, שמסוגל למחזר את המשכנתא בשיעורי ריבית נמוכים ושבנה הון עצמי במהלך 5 השנים האחרונות".

 

הזוג בוורלי הצליח לחסוך 20% מהמחיר של הבית השני שרכש ללא הון עצמי ממכירת הבית הראשון. מה גם שמציאת שוכרים אינה מהווה בעיה, לנוכח המחסור בדירות מגורים למכירה. למרות זאת, קיאון עדיין חושש מהעלויות הפוטנציאלות של השיפוץ והתיקון בבית הישן. "אני יותר לחוץ מאשתי, אני מודה. כשאני משכיר בית, אני לא יכול לוודא שהדיירים עושים את הכל כדי לשמור עליו, כך שאני חושש מעט", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים