שתף קטע נבחר

מגפה: איפה בעולם מתאבדים הכי הרבה?

בכל 40 שניות מתאבד אדם, מעל 800 אלף בשנה: כך עולה מדו"ח חדש ומדאיג של ארגון הבריאות העולמי, שמגלה כי אובדנות היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בעולם. ישראל, על פי הדו"ח, נמצאת בין המדינות בעלות שיעור ההתאבדויות הנמוך בעולם

מכת התאבדויות עולמית: נתונים קשים של ארגון הבריאות העולמי, המפורסמים לרגל החודש העולמי למניעת אובדנות, חושפים כי מאות אלפי אנשים ברחבי העולם מתאבדים מדי שנה. לאור המספרים המדאיגים קורא הארגון למדינות העולם לפעול למיגור התופעה הקשה, הגורמת ליותר מקרי תמותה ממלחמות ורציחות.

 

הדו"ח החדש של ארגון הבריאות העולמי כולל נתונים שנאספו מ-150 המדינות החברות בו. הדו"ח השווה את שיעור האובדנות בין השנים 2000 ל-2012. מהנתונים עולה כי בכל 40 שניות מתאבד אדם אחד ברחבי העולם, ובסך הכל 804 אלף מדי שנה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על אובדנות :

דו"ח חושף: כמה אנשים מתאבדים בישראל

התאבדויות בקרב בני נוער: איך לזהות סימנים

מתחילה לפעול: תוכנית לאומית נגד התאבדויות

  

שיעור האובדנות הגבוה ביותר: בקרב קשישים

שיעור התמותה הכולל מהתאבדות עומד על 15 גברים לכל 100 אלף תושבים ו-8 נשים לכל 100 אלף תושבים. עם זאת, על פי הערכות הארגון שיעור ההתאבדויות גבוה עוד יותר, משום שבמדינות רבות ההתאבדות אינה חוקית ורבים מהמקרים כלל אינם מדווחים.

 

בקרב המבוגרים שיעור האובדנות הגבוה ביותר הוא בקרב קשישים בני 75 ומעלה. בארגון אמרו כי מרבית ניסיונות האובדנות אצל הקשישים מסתיימים לרוע המזל בהצלחה, משום שגופם אינו שורד את הפגיעה הקשה.  

שיעור ההתאבדויות בעולם (נתונים: WHO) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שיעור ההתאבדויות בעולם (נתונים: WHO)
  

ב-70% מהמקרים האובדנות התרחשה במדינות בעלות מעמד סוציו-אקונומי בינוני עד נמוך. שיטות ההתאבדות הנפוצות ביותר הן הרעלה, תלייה ושימוש בנשק. על כל מקרה התאבדות ישנם רבים שמנסים להתאבד מדי שנה.

 

הבעיה, אומרים בארגון, רק מחמירה עם השנים, ומדגישים כי מדובר בתופעה חברתית מדאיגה. "אובדות ניתנת למניעה ועל ממשלות העולם להשקיע במשאבים כדי למנוע אותה", ציין הארגון.

 

ניסיון קודם להתאבדות הוא גורם הסיכון היחיד והחשוב ביותר להתאבדות, לכן קורא הארגון לשירותי הרפואה והרווחה להעניק תמיכה וביקורת שוטפת לאותו אדם, בשל הסיכון הממשי שינסה להתאבד שוב.

 

עוד קורא הארגון למנוע גישה לכלי נשק באמצעות חקיקה, לאסור פרסום הנוגע לדרכי התאבדות הנפוצים באינטרנט, ולזהות מוקדם הפרעות נפשיות ושימוש בסמים המגבירים את סכנת האובדנות.

  

בישראל: 470 מקרים בשנה

מהדו"ח עולה כי שיעור המתאבדים הגבוה ביותר נמצא בגינאה, שם על כל 100 אלף תושבים מתאבדים 44.2 איש.

אחריה ברשימה הלא מחמיאה צפון ודרום קוריאה, סרי לנקה וליטא.

 

מעניין לגלות ששיעור ההתאבדויות הנמוך ביותר נמצא במדינות ערב, בהן כווית שבה ישנם 33 מקרים בשנה.

 

חותמות את הרשימה עם שיעור אובדנות של 0.4 ל-100 אלף איש - סוריה עם 77 מקרים בשנה וערב הסעודית עם 98 מקרים בשנה.

 

ישראל ממוקמת בין המדינות בעלות שיעור האובדנות הנמוך ביותר: 5.9 מקרים ל-100 אלף איש ובסך הכל כ-470 מקרים בשנה. הרבה לפניה נמצאות ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה ומדינות מערב אירופה.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, שיעור ההתאבדות בישראל בקרב עולים גבוה בהשוואה לאוכלוסיות אחרות. בעשור האחרון, שליש מההתאבדויות בישראל היו של עולים, רבע של עולי ברית המועצות לשעבר שעלו מ- 1990 ועד 8 אחוז של עולי אתיופיה שעלו משנת 1980.

 

שיעור ההתאבדות של נשואים בישראל נמוך בהשוואה ללא נשואים, הן אצל גברים והן אצל נשים. מנגד, שיעור ההתאבדות בקרב גרושים גבוה בהשוואה לנשואים ולרווקים, ושיעור ההתאבדות של רווקים גבוה משל נשואים.

 

היכן מתאבדים יותר? על פי הנתונים שנאספו משנת 2001 עד שנת 2009, שיעור ההתאבדויות הגבוה ביותר בישראל הוא בחדרה (10.8 מקרים ל-100 אלף איש בשנה), כנרת (10.6), באר שבע (10.4) חיפה (8.8) עכו (8.7) ותל אביב (8.1). שיעור ההתאבדויות הנמוך ביותר הוא דווקא במחוז ירושלים (4.2 מקרים ל-100 אלף איש בשנה) ויהודה ושומרון (3.7).

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התאבדויות. ככל הנראה מספרן גבוה אף יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים