שתף קטע נבחר

בעיה שחבר דתי יערוך את החופה, ולא רב?

אנחנו לא רוצים חתונה אזרחית, אבל לא מוכנים שרב יחתן אותנו - אלא חבר דתי. אין בעיה הלכתית עם זה, אז למה הרבנות עושה בעיות?

שאלה:

 

אנחנו מתכננים להתחתן בחודש נובמבר, ומאוד מעוניינים שחבר שלנו (דתי, שומר שבת) יערוך את החתונה. על פי היהדות אין בעיה, אבל על פי הרבנות יש. האם ניתן להגיע לאיזשהו הסדר שלפיו החבר יערוך את החופה, במסגרת חתונה דתית? אנחנו לא רוצים להפוך את האירוע לחתונה אזרחית (י"כ).

 

יש לכם שאלה לרב? לחצו כאן  

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

 

שלום, וברכות לנישואייך הקרבים.

 

נושא הקידושין והנישואין הוא נושא רציני, שאסור לערכו באופן פרטי, אלא על ידי רבנים שהוסמכו ויודעים את כל ההלכות בנושא. אם נישואין נערכים באופן פרטי ולא דרך הרבנות עלולות להיות תקלות גדולות מאוד; אדם שהתחתן בנישואים פרטיים הרי הוא נשוי לכל דבר, אם ירצו להיפרד – הם צריכים ללכת לבית דין ולהיפרד בגט.

 

אם אינם עושים כך, הרי הם עדיין נשואים, ואם יתחתנו אם מישהו אחר – הם עוברים על איסור חמור של עריות (אשת איש), וילדיהם עלולים להיות ממזרים. מכיוון שהם אינם נרשמים כנישואים, כאשר יבואו להירשם לנישואין החדשים – לא ידעו שהם בעצם נשואים ואסורים להתחתן שוב.

 

לאחרונה אף תיקנה הכנסת חוק הנוגע לפקודת הנישואין והגירושין. (סעיף 7) הקובע: "כל שאינו דואג לרישום הנישואין או הגירושין שלו, או לרישום הנישואין או הגירושין שהוא סידר לאחר, דינו – מאסר שנתיים". לכן, זו הסיבה שאין מאפשרים למי שאינו מוסמך לערוך נישואין, לעשות זאת.

 

עם זאת, אין מניעה שהטקס יהיה בנוכחות רב מוסמך מטעם הרבנות, והוא יכול לאפשר לחבר שלכם לומר את הברכות ובעצם לערוך את החתונה,

והרב יהיה אחראי לכל הרישום שלא יפלו בו טעויות, ובכלל - לכך שהכל יהיה תקין. באופן כזה, החתונה תהיה רשמית (ברמת האישורים), וגם החבר שלכם יהיה שותף פעיל.

 

נכון הוא, שלא כל רבנות תסכים לסידור כזה, אבל את יכולה לבדוק זאת. כיום ניתן לפי החוק להירשם בכל רבנות, ואני מניח שתוכלי למצוא רבנות שתסכים לכך. את יכולה לבדוק ב"צהר", או ברבנות שלנו (בכוכב יאיר). בברכה והצלחה (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לאחרונה יצא ספרו של הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר, "אור כוכב" - רעיונות לפרשת השבוע ולמועדים, ושו"תים בענייני דיומא 

     

    • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    רשמיות היא לא דבר רע
    צילום: shutterstock
    מומלצים